Manisa'da 5 bin 731 riskli bina var!
Manisa'da 22 Ocak'tan bugüne yaşanan depremlerde Saruhanlı, Soma, Aksihar ve Kırkağaç ilçelerinde toplam 275 ağır hasarlı, 596 az hasarlı konut tespit edildi...
Türkiye'de peş peşe gelen depremlerden sonra dikkatler binalara ve binalardaki risklere yöneldi. Günlerdir depremle sarsılan Manisa’da da riskli yapılar ve depremle ilgili alınan önlemler gündeme geldi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Fethi Nazım Obus, kentin deprem master planının olmadığını vurgulayarak, acilen hazırlanması gerektiğine dikkat çekti. Obus, yetkilileri göreve davet ettiğini söyledi.
Sözcü gazetesinden İlker Kılıçaslan'ın haberine göre, fay hatlarının aktif olduğu bölgede olan Manisa, 22 Ocak'tan bu yana deprem korkusu ile yaşıyor. Kentte depremlerde Saruhanlı, Soma, Aksihar ve Kırkağaç ilçelerinde toplam 275 ağır hasarlı, 596 az hasarlı konut olduğu açıklandı.
İnşaat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı Fethi Nazım Obus, afla yasal hale getirilen kaçak yapıların tehlikeli olduğunu belirtti.
AFFA UĞRAMIŞ BİNALARDA BÜYÜK TEHLİKE
Obus, “Kaçak yapılmış ve mühendislik hizmeti almayan yapıların her depremde en büyük hasarı gördüğü aşikardır. Buna rağmen imar barışı adı altında af çıkarılıp yasal hale getirilen bu yapıların deprem güvenliği tespitleri bir an önce yapılmalıdır.
Kamu yatırımları başta olmak üzere deprem sonrası hemen kullanılması gereken ve insan yoğunluğunun fazla olduğu hastane, okul, belediye hizmet binaları gibi yapılar deprem yönetmeliğine uygun dizayn edilmeli, konuttan ve işyerlerinden bozma yapılarda bu hizmetler verilmemelidir.
Yeni imar planları çalışmaları ranta yönelik değil, ilim ve bilim aklı ile yapılmalı, deprem tehlikeleri göz önüne alınarak işin uzmanlarına danışılmalıdır. Deprem toplanma alanları olarak gerçekçi,olası bir deprem anında kolay ulaşılabilir ve vatandaşın her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde belirlenmelidir” şeklinde konuştu.
5 BİN 540 BİNA YIKILDI
Fethi Nazım Obus, “Manisa'da 2013 yılından itibaren 2019 yılı sonuna kadar vatandaş tarafından kentsel dönüşüm talebiyle 6 bin 3 adet bina için başvuru yapıldı. Bunlardan 5 bin 731 adeti riskli olarak ilan edildi, 5 bin 540 adedi de yıkıldı” diye konuştu.
“ACİLEN MASTER PLANI YAPILMALI”
Manisa'nın deprem master planı olmadığına dikkat çeken Obus, acilen deprem master planının hazırlanması gerektiği konusuna dikkat çekti. Obus, “Mevcut yapı stokunu bilmemiz lazım. Deprem anında kaç tane yapı ayakta kalabilir, kaç yapı ağır hasar görebilir. Deprem anı ve deprem sonrası planı da oluşturulmalı. Deprem toplanma alanlarının yapılardan uzak olması gerekiyor. Toplanma alanları açıklanıyor, ama bu çalışmalar biraz yapmak için yapılmış. İmar planlarına bu alanların işlenmesiyle ilgili görüşümüzü söyledik. Bu toplanma alanlarına daha çok dikkat edilmeli” ifadelerine yer verdi.