23 / 11 / 2024
fuzul

TOKİ Manisa'ya 5 bin 500 konut inşa edecek!

TOKİ Manisa'ya 5 bin 500 konut inşa edecek!

Manisa Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, ''Bu proje TOKİ'nin Türkiye'de örnek gösterdiği 3 projeden biri. 3 bin konut yapmaya niyet ettik. Sonra 5 bine çıktı, en sonunda da 5 bin 500 oldu. Hiç evi olmayan, alt gelir grubuna yönelik bir proje'' dedi.




Manisa’ya bağlı Yunusemre ilçesi, 2 yıllık geçmişine rağmen toplu konutta fark yaratmayı başardı. Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, “2014 yılında göreve gelir gelmez, seçimlerde söz verdiğimiz gibi TOKİ’ye dosyamızı verdik. Biz bina yapmıyoruz. Sıfırdan bir kent yapıyoruz” dedi



Manisa'da 215 bin nüfusuyla 2 yıl önce ilçe olan Yunusemre, toplu konutta fark yarattı. Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi'nin girişimiyle, ilçede Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 5 bin 500 adetlik toplu konut projesi başlatıldı. İlk etabın önemli bir bölümü tamamlanma aşamasına geldi.


Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, kentsel dönüşüm kapsamında da 3 bin 400 dairenin yıkılıp 6 bin konutun yenilemesi ve bin işyerini içeren proje için düğmeye bastıklarını söyledi.


Yunusemre'ye bir kimlik kazandırmak için ilk olarak ne yaptınız?


2014 yılında göreve gelir gelmez, seçimlerde söz verdiğimiz gibi Manisa'da ikinci bir şehir inşa etmek için  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan ile görüşüp, toplu konut hamlemiz için dosyamızı verdik. Yunusemre'ye bir kent kimliği kazandırmak istedik. İlçenin bir merkezi, bir çarşısı, bir aidiyeti oluşsun düşüncesiyle de kentsel dönüşüme karar verdik.


"Rakiplerimiz hatırlar!"


Neden önceliği TOKİ Projesi'ne verdiniz?


Biz batıya açılan pencere olduğumuz için sanayi, üniversite bizde. Bu nedenle Manisa'da en büyük göçü Yunusemre alıyor.


Göreve gelmeden önce bu sorunla ilgili tespitlerimizi yapıp, "Toplu konut hamlesi başlatacağız" demiştik. Hatta rakiplerimiz hatırlar, "TOKİ'yi Manisa'ya sokmayacağız" diye propaganda yapıyorlardı.


"TOKİ'yi zaten Manisa'nın içine yapmayacağız. Biz bina yapmıyoruz. Sıfırdan bir kent yapıyoruz" dedik.


Akgedik Yunuskent TOKİ Projesi'nden bahseder misiniz?


Bu proje TOKİ'nin Türkiye'de örnek gösterdiği 3 projeden biri. Manisa'nın eski Belediye Başkanı Bülent Kar zamanında bir ön çalışma yapılmış ama bu kadar büyük değildi. Sıfırdan tekrar ele aldık ve 3 bin konut yapmaya niyet ettik.


Körün istediği bir göz, Allah vermiş iki göz. Sonra 5 bine çıktı, en sonunda da 5 bin 500 oldu. Hiç evi olmayan, hane halkı toplam geliri 3 bin 400 lirayı geçmeyen alt gelir grubuna yönelik bir proje bu. Müracaatları açtığımızda bin 100 konut için sınırlamamıza rağmen 8 bin 300 vatandaş para yatırdı.


Çalışmalar ne aşamada?


Birinci etap hızla devam ediyor. Şu an 56 tane blok tamamlandı.

Alt yapısını, içme suyunu, doğalgazını, kanalizasyonunu, arıtmasını planlıyoruz. Kuralar çekildi.

2017 sonbaharında orada hayat başlıyor. İkinci etabın da projesi yapıldı. O da bin 450 konut. Düşünün 25 bin kişilik sıfırdan yeni bir şehir kuruyoruz ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ne bin 500 metre mesafede.


Kentsel dönüşümde son durum nedir?


Planımıza göre, 3 bin 400 daire yıkılacak. 6 bin civarında konut yenilemesi ve en az bin civarında da işyeri olacak. Merkezde iki mahalle belirledik. Buraya kent meydanı, kent çarşısı, okullar, bulvarlar ve pek çok sosyal alan yapacağız.


İstihdam ve sanayiye yönelik çalışmalarınız neler?


Manisa'nın geçen yıl nüfusu 14 bin kişi artmış. Bunun 7 binden fazlası Yunusemre'de. Göçle beraber barınma sorunu, istihdam ve işyeri sahiplerinin büyüme talepleri var. Bu belediyenin görevi mi diyebilirsiniz.


Ancak 5, 10 hatta 20 yıl sonrası için orta, küçük ve büyük ölçekli sanayi alanlarının nerede konuşlanması gerektiğiyle ilgili yeni imar planlarını biz yapacağız. Yunusemre gibi bir şehrin varsa, devamlı büyüyorsa, bu bakış açısını mutlaka oraya koymanız lazım. Yeni sanayi alanları için Bakanlıklarla bir sürü yazışmalarımız, çalışmalarımız var.


Genel siyasetten, yerel siyasete geçtiniz. Bu süreçte sizce hangisini yapmak daha zor?


Belediyecilik kolay bir iş değil. Milletvekilliğimde bu kadar yorulmadım. Bu daha zor bir iş ama biz şikayetçi değiliz. Biz sıfır sosyal tesis, sıfır spor tesisi ile yola çıktık. Devir Tasfiye Komisyonu'ndan bize maalesef hiçbir şey verilmedi. O zaman Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan rica ettim.


6-7 tane spor kompleksin var. Bir tanesini bana ver, sende 5 tane kalsın. Allah rızası için onu da alamadık. Dolayısıyla bunların hepsini kendimiz yapmak zorunda kaldık. Olsun biz şikayetçi değiliz, çıtayı yükseltmeye devam edeceğiz.





Metin Burmalı/Yeni Asır


Geri Dön