25 / 05 / 2024

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 3 fakültenin temeli atıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 3 fakültenin temeli atıldı

Üniversite yerleşkesinde gerçekleştirilen törende, Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakülte binalarının yapımına başlandı



Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 3 fakültenin temeli törenle atıldı. Üniversite yerleşkesinde gerçekleştirilen törende iş adamı Süleyman Bölünmez'in, babası Hacı Ahmet Bölünmez adına yaptıracağı Edebiyat Fakültesi ve kendi adına yaptıracağı Güzel Sanatlar Fakültesi ile üniversitenin yaptıracağı Mimarlık ve Tasarım Fakülte binalarının yapımına başlandı.

Vali Hasan Duruer, törende, Süleyman Bölünmez'in yaptıracağı 28 derslikli bir ilköğretim okulunun temelini de attıklarını hatırlatarak, 2 fakülte ve bir okul yaptırmanın önemli bir hizmet olduğunu söyledi. İl genelinde 87 yılda yapılan toplam derslik sayısı 4 bin 700 olduğunu ifade eden Duruer, şu bilgiyi verdi:

"Geçen yıl hayırsever vatandaşlar tarafından 37 derslikli 6 okul, devlet tarafından ise 449 derslik 53 okul yapıldı. Devlet imkanlarıyla yapımı devam eden 336 derslikli 16 okulumuz var. Hayırseverler tarafından 141 derslikli 8 okulumuzun yapımı devam ediyor. Nizip'ten, Erzurum'dan gelip burada okul yapan vatandaşlar var. 3 bin kişilik kongre merkezi olacak şekilde bir spor salonu, birer tane de bin ve bin 500 kişilik spor salonu yapacağız. Mardin'deki turizmi kış aylarına da yayma şansımız var. Üniversitenin kurulmasında emeği geçen ve Artuklu Üniversitesinin bünyesinde iki fakültenin yapımını üstelenen Süleyman Bölünmez'e teşekkür ederim."
        
"YERLEŞKE ALANI MARDİN MİMARİSİNİ YANSITACAK"
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Mardin'in geçmişte eğitim, bilim ve sanat merkezi olduğunu, bu yolda yeninden hızlı gelişme gösterdiğini söyledi.Temelini attıkları Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin maliyetinin 8 milyon 768 bin lira olduğunu bildiren Prof. Dr. Omay, şöyle konuştu:

 "Bu üç fakülteyi ve 750 gencimizi barındırabileceğimiz bir yurt binasını bir sonraki eğitim yılına yetiştirmek için azami bir gayret içindeyiz. Yerleşke alanı Mardin mimarisini yansıtacak ve üniversitemizin akademik ve düşünsel yapısını yansıtacak bir biçimde yapılacak. Tüm dinlere eşit mesafede duran bir eğitim ve bilim yuvası olma cehdini gösteren üniversitemizin ana yerleşkesi olan bu yerde, bu yönünü temsil için Mardin mimarisine uygun bir cami, bir Süryani şapeli ve Şeyh Adiy'in mezarının bir replikası olacak."
        
"TOPLUMSAL SORUNLARIN TEMELİNDE EĞİTİMSİZLİK YATIYOR"
Süleyman Bölünmez, bireysel ve toplumsal sorunların temelinde eğitimsizliğin ve cehaletin yattığını,sorunların çözümünün eğitime yapılacak yatırımlarla çözüleceğini söyledi. 1968 yılında iyi eğitim alabilmesi için ailesiyle Mardin'den Ankara'ya gittiklerini bildiren Bölünmez, şöyle dedi:

"Ancak eğitimimi ortaokul seviyesine getirebildim. Bu eğitim eksiliğini zaman zaman hissettim. Ben bunun eksikliğini gidermek üzere eğitime tüm gücümle eğileceğim. Tüm gücümü imkanlarımı seferber edeceğim. Nusaybin ilçemizde büyük bir ihtiyaç olan 24 derslikli bir liseyi 4 ay 15 gün gibi bir sürede bitirerek hizmete açtık. Üniversite bir şehrin çehresini yüzde yüz değiştirilebilen, bir şehre büyük katma değer sağlayan bir kaynaktır. Eğitime katkımız devam edecek. Mardin'deki 9 ilçeye bir okul sözü vermiştim, bu sözümün arkasındayım.  Burada yapacağımız fakülteler bin 150 öğrenci kapasitelidir. Toplam 11 bin metrekare büyüklüğündeki iki fakülteyi 360 gün gibi bir sürede hizmete sunacağız."

"ÖNEMLİ OLAN, AYRILIKLARIMIZ SAYESİNDE BÜTÜNLEŞME SAĞLAMAMIZ"
Törene katılan modacı Cemil İpekçi de gazetecilere, Mardin'de üniversite kuruluyor olmasının kendisi için de çok anlamlı olduğunu ifade ederek, "Bu üniversite de Kürtçe eğitim verilecek olması beni gerçekten sevindirdi. Gönül isterdi ki sadece Kürtçe değil, Türkiye'de konuşulan bütün dillerde eğitim verilsin. Bu bölgede verilen Kürtçe eğitimde zaten geç kalınmıştı. Burada önemli olan ayrılıklarımız sayesinde bütünleşme sağlamamızdır. Bunu sağlayabildiğimiz takdirde liberal demokrasiyi sağlamış oluruz" dedi.

Tören sonunda Ulu Cami imamı Mehmet Emin Beliktay Kur'an-ı Kerim okurken, Süryani Papaz Gabriyel Akyüz Süryanice, Yezidi Ebuzeyd Aktaş Kürtçe dualar okuyarak üniversitenin Mardin'e ve Türkiye'ye hayırlara vesile olmasını dilediler.

Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticisi Mithat Yenigün ve Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem de birer fakülte yaptırma sözü verdi.
AA

Geri Dön