23 / 05 / 2024

Mardin Deyrulzafaran Manastırı arazisi iade edildi!

Mardin Deyrulzafaran Manastırı arazisi iade edildi!

Hristiyanların en önemli merkezlerinden Mardin’deki Deyrulzafaran Manastırı’na ait olan ve 2006’da Hazine’nin el koyduğu 439 dönümlük arazinin Manastır’a iade kararını Yargıtay onadı.



Mardin’de bulunan ve Hristiyanlar’ın önemli inanç merkezlerinden biri olan 6 bin yıllık geçmişe sahip Deyrulzafaran Manastırı’na ait 439 dönümlük arazi, yürütülen hukuki mücadelenin ardından Manastır tarafından geri alındı. Manastır’ın 439 dönümlük arazisi, Manastır Vakfı’nın elinde tapusu olmasına rağmen 2006 yılında yapılan Kadastro çalışmaları sırasında Hazine adına tescillenmiş ve Manastır Vakfı tarafından başlatılan hukuki mücadele sonucunda Mardin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 2013 yılında, bilirkişi raporları ve tanık ifadelerini de göz önüne alarak tapuların iadesine karar vermişti. Mahkemenin kararının ardından Hazine davayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 16. Hukuk Dairesi ise son noktayı koydu. Yargıtay, Hazine’nin itirazlarını reddederek, tapunun Deyrulzafaran Manastırı Vakfı’na tescillenmesine karar verdi. Kararı değerlendiren Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı Vakfı Danışmanı Gabriel Akyüz, “Bir hafta önce Mardin Tapu Müdürlüğü’nden arazilerimizin tapusunu aldık. Karar bizim açımızdan son derece önemlidir” dedi.

 

1500 YILLIK MANASTIR

 

İsa’dan sonra 5. Yüzyıl’da inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, muhteşem mimarisi yanında Süryaniler’in en önemli merkezlerinden biridir. 1932’ye kadar 640 yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin ikametgah yeriydi. Manastır, Mardin’in 4 kilometre doğusunda, şirin bir dağ yamacında, Mardin Ovasına hakim bir noktadadır.


Vatan


Geri Dön