30 / 04 / 2024

Mardin Hasankeyfliler'e Ilısu Barajı'nın faydaları anlatılacak!

Mardin Hasankeyfliler'e Ilısu Barajı'nın faydaları anlatılacak!

Ilısu Barajı'ndan etkilenecek yerleşim birimlerindeki vatandaşlar, uzmanlarca evlerinde bilgilendirilecek



Hasankeyf Kaymakamlığının hazırladığı, Dicle Kalkınma Ajansınca (DİKA) da desteklenen "Ilısu Barajı’ndan Etkilenecek Hasankeyf Nüfusunun Yeniden Yerleşimi ve İstihdamı İçin Bilgilendirme ve Araştırma Projesi" uygulamaya geçiriliyor.

Hasankeyf Kaymakamı Cevat Uyanık, yaptığı açıklamada, Hasankeyf’in sadece Batman’ın değil, hem yurt içi hem de yurt dışında haber konusu olduğunu söyledi. Hasankeyf’te yaptıkları ev ziyaretlerinde Hasankeyfliler’in Ilısu Baraj Projesi konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını belirlediklerini bildiren Uyanık, birkaç yıl önce vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıların bazı aksamalar nedeniyle yeterince amacına ulaşamadığını ifade etti.

Vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla bir süre önce "Ilısu Barajı’ndan etkilenecek Hasankeyf Nüfusunun Yeniden Yerleşimi ve İstihdamı İçin Bilgilendirme ve Araştırma Projesi"  hazırladıklarını anlatan Uyanık, projede görev alacak uzman ekibin eğitim çalışmasının sürdüğünü dile getirdi. Uyanık, eğitim çalışmasının ardından yerleşim birimlerini 2 grup halinde ziyaret edecek uzmanların, her konusunda vatandaşı bilgilendireceğini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Sosyologlarımızla beraber haneleri ziyaret edip yeni Hasankeyf’i ve projenin tamamını vatandaşlara kendi evlerinde anlatacağız. Projeyi anlattıktan sonra vatandaşları yeni Hasankeyf ilçesinde yapımı tamamlanan konutları gezdireceğiz. Evlerde ya da kamu binalarında veya diğer alanlarda beğenmedikleri konuların hepsini not alacağız. Bunu bir rapor haline getirip, ilgili kurumlara sunacağız. Amacımız vatandaşlarla birlikte planlama yapmaktır. Bu sayede bilgi kirliliği sona erecek. Direk vatandaşımızın kapısını çalıp, gelecekleri için devletin planlamış olduğu projeyi sunacağız. Tekliflerini alıp ilgili kurumlarla
 değerlendireceğiz."

DSİ Kamulaştırma ve Emlak Dairesi Başkan Yardımcısı Ali Kılıçözbek ise Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı 15 kilometrelik mesafede olan Ilısu köyü sınırları içinde yapımı süren baraj inşaatının 2014 yılının ikinci yarısında tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Yeni Hasankeyf ilçesindeki kamu binaları ile vatandaşlara verilecek evlerin yapımının sürdüğünü ifade eden Kılıçözbek, vatandaşları proje hakkında detaylı olarak bilgilendireceklerini söyledi.
AA


Geri Dön