Mardin Kalesi'nin restorasyonu mart ayında başlıyor!
218 yıl aradan sonra ilk defa restorasyon kapsamına alınan Mardin Kalesi için yüklenici firma hazırlıklarını tamamladı. Mart ayında restorasyon çalışması için kaleye ilk kazma vurulacak...
Moğolların ünlü hükümdarı Timur'u bile çileden çıkaran direnişle tarihe mal olan Mardin Kalesi'nde restorasyon çalışmaları mart ayında başlıyor.
218 yıl aradan sonra ilk defa restorasyon kapsamına alınan Mardin Kalesi için yüklenici firma hazırlıklarını tamamladı. Mart ayında restorasyon çalışması için kaleye ilk kazma vurulacak. Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, kale için planlanan restorasyon çalışmasının adım adım hayata geçirildiğini belirterek, bunun ilk adımını mart ayında ilk kazmayı vurarak başlatacaklarını belirtti. 218 yıl sonra kalede yeniden restorasyon çalışması başlatacaklarını belirten Vali Cengiz, "İnşallah kalenin restorasyon işini tamamlayıp Mardinlilerin 60 yıllık kaleye çıkma hayalini gerçekleştireceğiz. Tarihe fethedilmeyen tek kale olarak adını yazdıran Mardin Kalesi'nin restorasyon çalışmasını 2014 yılı sonunda bitirilip turizme kazandırılmasını hedefliyoruz. Çalışmaların hızlı bir şekilde bitirilmesi ve kalenin bir an önce turizme açılması için gerekli talimatlar verildi.” dedi.
Restorasyon çalışması ile birlikte kale içinde bulunan Artuklu Hükümdarlığı döneminden kalma yaklaşık 900 yıllık tarihi camiyi yeniden halkın ibadetine açmayı hedeflediklerini ifade eden Vali Cengiz, "Bunun için mimarlarımız teknik ekibimiz kalede gerekli çalışmaları başlattı. Mardinliler artık özlem duydukları kaleye en kısa zamanda kavuşacak.” ifadesini kullandı.
Kalenin il turizmi için büyük önem arz ettiğini belirten Mardin Kültür Turizm ve Tanıtım Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Fidan, geçmişte Mardinlilerin piknik alanı olarak kullandıkları kalenin, soğuk savaş döneminde turizme kapatıldığını söyledi. Fidan, "Bu proje ile Mardin halkının 60 yıllık hasreti sona eriyor. Burada en önemli sorun ise kale içinde yer alan NATO’ya bağlı radarın bir an önce oradan kaldırılmasıdır. Çünkü kalenin yarısını asker işgal ediyor. Burası halkın malıdır. Turizme açılacaksa tümü açılması gerekir. Kalenin turizme açılması durumunda kaleden Mezopotamya Ovası ve tarihi kenti seyretmeye çok sayıda insanın geleceğine inanıyorum.” diye konuştu.
Yaklaşık 20 milyon liraya mal olacak restorasyon çalışması 2 yıl sürecek ve kalede kaya ıslahı ve ışıklandırma çalışması yapılacak.
Kırıkhan Olay