26 / 11 / 2024

Mardin'de 581 milyon liralık 31 eserin açılışı yapıldı!

Mardin'de 581 milyon liralık 31 eserin açılışı yapıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin’de toplam yatırım bedeli 581 milyon lira olan 31 eser ve hizmetin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin’e, ülkemize hayırlı olması temennisini dile getirdi.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin’de ilk olarak toplu açılış törenine katıldı ve halka hitaben bir konuşma yaptı. Karayolları Parkı’nda gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, medeniyet şehri, tarih şehri Mardin’e ahde vefaları için şükranlarımı sunduğunu belirterek, açılış töreni ile toplam yatırım bedeli 581 milyon lira olan 31 eser ve hizmetin Mardin’e, ülkemize hayırlı olması temennisini dile getirdi.


Eğitimde 816 derslik, 200 yataklı üç pansiyon ve öğrenci yurdu, Nusaybin Halk Eğitim Merkezi, Kızıltepe Cumhuriyet Lisesi Spor Salonu'nun tamamlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Artuklu Üniversitesi'nin konferans salonu, spor alanları ve araştırma laboratuvarı inşa ettiğini, eski PTT binası Şahtana Konağı'nın restore edilerek, turizm işletmeciliği otelcilik yüksek okulu uygulama birimi hine dönüştürüldüğünü kaydetti.


Mardin’e yapılan yatırımlar


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın üç gençlik merkezini, iki futbol sahasını ve bir spor salonunu Mardin'e kazandırdığını, Artuklu ilçesinde 750 kişilik bir öğrenci yurdunun yapıldığını, eğitim ve spor yatırımlarının açılışlarını da bugün gerçekleştireceklerini söyledi.


Havalimanına 55 trilyon liralık yatırımla yeni bir terminal binası inşa edildiğini, ilçelerde 130 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, Savur Ahmedi Köprüsü ve Kızıltepe Dunaysır Köprüsü'nün restore edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mardin Merkez Otogarı ile ilçelerdeki çeşitli projeleri hizmete sunduğunu hatırlattı.


Kızıltepe'de sosyal hizmet merkezi ve Midyat'ta engelsiz yaşam merkezi kurulduğunu, merkezdeki Tekel Camisi'nin restore edildiğini, Mardin genelinde elektrik iletim hatlarının ve trafoların yapıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların açılışlarının da bugün yapıldığını ifade etti.


Organize sanayi bölgesinde Tevsi Projesinin hayata geçirildiğini, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 6 taşkın koruma projesi ile çeşitli bakım projelerini, İçişleri Bakanlığı'nın ise çeşitli kanalizasyon, içme suyu, yol yapımı ve asfaltlaması, 70 adet taziye evi, sulama kanalları gibi işleri tamamladığını anlatan Erdoğan, bunların da açılışlarının bugün yapılacağını kaydetti.


“Tüm eserlerin Mardin'e hayırlı olmasını diliyorum”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu eser ve hizmetlerin Mardin'e ve Mardinlilere hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bu eserlerin kente kazandırılmasında emeği geçen hükümete, bakanlara, teknokratlara, bürokratlara teşekkür etti. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce 31 Temmuz'da Mardin'e geldiğinde, aynı meydanda bir müjdeyi paylaştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Ne demiştim? Kürtçe edebiyatın en önemli eserlerinden biri kabul edilen Faki Teyran'ın panının Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından iki cilt olarak basıldığını ifade etmiştim. Kürtçe edebiyatın bir diğer önemli eseri Mem U Zin de yine Kürtçe olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından basıldı. Geçen yıl bir sivil toplum kuruluşu olan Ensar Vakfı tarafından basılan Kürtçe Kuran mealini de sizlerle paylaşmıştım. Bugün de Diyanet İşleri Başkanlığımızın yine aynı şekilde Kürtçe Kuran mealini sizlere göstermek istiyorum. Bunu da Diyanet İşleri Başkanlığımız bastırdı ve şu anda milletimize sundu. Nerelerden nerelere geldik" diye konuştu.


AK Parti'yi kurarken bir araya geldiği kanaat önderlerinin, "Güneydoğu'da olağanüstü hali kaldırın" dediğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdullah Gül'ün başbakanlığında hükümetin ilk işinin olağanüstü hali kaldırmak olduğunu hatırlattı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, olağanüstü hali Kürt vatandaşlar istediği için kaldırdıklarını belirten "Yoksa şu anda terör örgütünün desteğinde olan parti o zaman yoktu bile. Onların tehdidiyle, şusuyla, busuyla olmadı bunlar ama şimdi işte Van'da bilboardlar asmışlar, bilboardlarda bunların musluklarından kan akıyor. Hamdolsun bizim musluklarımızdan berrak su akıyor. Farkımız bu, bunlar, şehirlerimizi susuz bıraktılar, biz Devlet Su İşleri olarak oralara su götürdük. Şehirlerimizi susuz bıraktılar" diye konuştu.


“Derdimiz herkese hizmeti götürmek”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kardeşlerim, bu kadar adımlar attık, hala atmaya devam ediyoruz. TRT Kürdi 2009'dan beri yayında, terörün desteğinde olan parti cebretti, zorladı diye mi bunu yaptık? Cezaevlerinde anneler evlatlarıyla Kürtçe konuşamıyordu, bunu başbakanlığım dönemimde biz hallettik. Bütün bu bölgede bu kadar okullar, hastaneler yaptık, bu beyefendiler zorladı diye mi, bunlar dayattı diye mi bunu yaptık? Bütün attığımız adımlarda Arapça TRT 2010'dan beri yayında. Mardin'deki Arap kardeşlerim de onlar da aynı şekilde bundan istifade ediyorlar" dedi.


Konuşmasında, "Benim derdim Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla herkese bu hizmeti götürmek, biz bunu yaptık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerinde ayrım olmadığını, yaradılanı, yaradandan ötürü sevdiklerini vurguladı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürtçe konuşmanın, türkü söylemenin yasak olduğu günlerden, devletin kurumlarının Kürt vatandaşların inanç ve kültür dünyasına hizmet için Kürtçe kitap bastığı günlere gelindiğini belirterek, "Türkiye ret, inkar, asimilasyon patikalarını yaşıyor muydu? Bunların hepsini ayaklarımızın altına aldık. Bunları biz yaptık ve onlara rağmen yaptık" dedi.


Türkiye'nin yönetimin "insanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışını her alanda hakim kıldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce insan, sonra devlet dediklerini kaydetti. Erdoğan, devletin, halkın hizmetkarı olması gerektiğinin altını çizdi.


“İnsanları etnik kimliklerine göre tasnif etme dönemi geride kaldı”


İnsanları etnik kimliklerine göre tasnif etme döneminin geride kaldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnanmayan varsa gelsin Mardin'e baksın, Mardin'lilere sorsun" diyen Erdoğan, insanları, inançlarına, mezheplerine göre ayrımcılığa tabi tutma döneminin geride kaldığını söyledi. Erdoğan, Mor Gabriel Manastırı sorununu çözdüklerini hatırlattı.


Ülkede geçmişte yatırımlarda, hizmetlerde ayrımcılık yapıldığını, sadece Türkiye'nin batısıyla doğusu arasında değil, şehrin merkeziyle kırsalı arasında bile dağlar kadar fark olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "12 yılda sadece Doğu ve Güneydoğu bölgelerimize yaptığımız yatırım 100 milyar doları buldu. Sadece Mardin'e, geçtiğimiz 12 yılda yaptığımız yatırım ve destek 14 katrilyon. Eğitimiyle, sağlığıyla, adaletiyle, emniyetiyle, ulaştırmasıyla, tarımıyla, enerjisiyle bütün alanlarda yapılan yatırım. Bugün kim derse ki şu bölgeye diğerinden daha az yatırım yapılıyor, inanın yalan söylüyor" diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılına kadar, 79 senede Mardin'e yapılan yolun 29 kilometre olduğunu, 12 senede ise 220 kilometre bölünmüş yol yapıldığını kaydetti. Mardin'deki hastanelerin yatak sayısının 286 iken, bugün bin 018 olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artuklu Üniversitesi'nin 5 binden fazla öğrencisiyle Kürtçe ve Süryani dillerini kucaklayan Yaşayan Diller Enstitüsüyle bölgesinin önde gelen eğitim kurumları arasına girdi. Bunu terör örgütünün desteklemiş olduğu parti mi yaptı, biz yaptık" dedi.


Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanan eser ve yatırımların açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi.


TOKİ Haber


Geri Dön