29 / 04 / 2024

Mardin'de bin 430 ev yıkılacak

Mardin'de bin 430 ev yıkılacak

Mardin'de 'Eski Mardin Kentsel Yenileme ve Restorasyon Projesi' kapsamında 570'i tamamen, 860'ı da kısmen olmak üzere toplam bin 430 bina yıkılacak.



Mardin Valiliği, Belediye Başkanlığı ve  TOKİ  tarafından yürütülen 'Eski Mardin Kentsel Yenileme ve Restorasyon Projesi' hızlandırılıyor. Vali Hasan Duruer, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, TOKİ Mardin Proje Sorumlusu Mustafa Bakır bugün bir toplantı yaparak projede yapılacak çalışmaları değerlendirdi. Yapılan açıklamada, 1981 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmesi yönünde çalışmalar başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, "Proje kapsamında bölgenin karakteristik özellikleri dışında sonradan inşaa edilen yapılan ile eklentilerin tespiti ve tarihi dokudan bunların ayıklanması, yerel özelliklerinin yeniden ortaya çıkarılması, tarihi dokunun geliştirilerek korunması, yetkili birimlerin görüş, öneri ve katkıları ile alan için yeni stratejilerin belirlenerek hem ülkeye hem de tarihe kazandırılması amaçlanmaktadır" denildi.

Yıkımdan sonra TOKİ konut yapacak

Proje kapsamında kentte 220 hektar alanda 4 bin 760 tescilli ve tescilsiz yapı tespit edilerek incelendi. Proje uygulamasında tescili yapılar ve taş yapıları dışında alanda bulunan kaçak yapılar ile tescilli veya taş yapılara kaçak olarak ilave edilen bölümlerin yıkımı hedeflendi. İncelemenin ardından 570 bina tamamen, 860 bina kısmen olmak üzere 1430 binada yıkım gerçekleştirilmesine karar verildi. Yıkımların ardından Nur Mahallesi'nde TOKİ tarafından 800 ile 1000 konut yapılacağı ve projeye dahil edilenlere buralardan ev verileceği kaydedildi. Proje kapsamında kentte bazı binalarda yıkım işlemleri de devam ettiriliyor.

Geri Dön