Mardin'e 1 yılda 30 fabrika başvurusu oldu
Demokratik açılımla getirilen bölgesel teşvik ve komşularla artan ticaret hem Irak hem de Suriye'ye sınır kapısı olan Mardin'e yaradı
Türkiye'nin hem ülke içi hem de uluslararası alanda başlattığı iki ayrı açılım hareketinin nemasından en çok Mardinliler yararlanacak. Demokratik açılımın bir bacağını oluşturan ekonomik teşvik programına ek olarak, Irak ve Suriye'yle hızla geliştirilen ticari ilişkiler Mardin'e son bir yıl içinde 30'a yakın yeni fabrikanın kurulmasını gündeme getirdi. Önce Irak, ardından da Suriye ile ilişkilerin gelişmesiyle bu iki ülkeye gümrük kapısı bulunan Mardin Organize Sanayi Bölgesi'ne (MOSB) makarnadan una, seramikten tekstile kadar çeşitli alanlarda yatırım yapmak isteyen 30 yerli ve yabancı yatırımcı son bir yılda başvuru yaptı. MOSB Genel Müdürü Abdullah Ensari, talepleri göz önünde bulundurarak mevcut sanayi bölgesini büyütmek için valiliğe başvurduklarını açıkladı.
HEYECAN YARATTI
Mardin'e yatırım için başvuran şirketler arasında en ilgi çekici proje ise Alman çelik devi Mannesman'a ait. Türkiye'de Borusan Grubu'yla işbirliği bulunan Alman firma, Türk ve İtalyan ortaklarla 60 milyon Euro'luk yatırımla seramik fabrikası kurmaya hazırlanıyor. Mannesman, bölgede özellikle Oyak Grubu'na ait Mardin Çimento'nun Irak pazarı sayesinde Türkiye'nin en başarılı firmalarından biri haline gelmesini göz önünde bulundurarak aynı bölgeye mal satmak için fabrika kurma kararı aldı. Bu yatırım TÜİK verilerine göre yüzde 17'lik işsizlik oranı ile Türkiye'de 7'nci sırada bulunan olan Mardin'de heyecan yarattı.
İkinci organize sanayiyi kurmak için başvuru var
Hükümetin yaptığı açılımın bölgeye hareket getirdiğini söyleyen Abdullah Ensari, bölgedeki törer eylemlerinin bitirilmesi için ekonomik kalkınmanın gerektiğini bunun da bu tür açılımlarla gerçekleşeceğini söyledi. Ensari “İşadamları Irak ve Suriye ile ilişkilerin düzelmesi ve ticaret olanağının artması ile ertelenen yatırımların harekete geçirildiğini belirtiyorlar” diye konuştu. Bu nedenle ikinci organize sanayi bölgesinin kurulması için başvuru yaptıklarını da belirten Abdullah Ensari “Yeni yatırım taleplerini bundan böyle ikinci bölgeye aktaracağız. Mardin, iki ülkeye sınır olması ve gümrük kapısının bulunmasının yanında altyapısı ile de avantajlı. Bölgeye doğalgaz 2010'un başlarında geliyor. Ayrıca MOSB'nin 1 kilometre uzağında demiryolu hattı var. Yani buradan Türkiye'nin her yerine ve yurt dışına rahatlı ulaşılabiliyor” diye konuştu.
Mannesman'dan 1.500 kişiye iş
Mardin Organize Sanayi Bölge Müdürü Abdullah Ensari, organize sanayi bölgesinde 5 dönümlük arazinin, altyapı masrafları karşılığında verildiği söyledi. Ensari “Bu da arazinin büyüklüğüne bakıldığında uygun bir rakama denk geliyor” dedi. Yatırım taleplerinin Irak ve Suriye'ye ürün satmak isteyen şirketlerden geldiğini vurgulayan Ensari “80 fabrikalık MOSB doldu. Serbest bölgenin de bulunduğu MOSB'nin alanını genişletmek üzere ek arazi tahsisi talep ettik. Yeni yatırımları buraya yönlendireceğiz. Bu projelerin arasında en önemlisi ise Alman Mannesman'ın Türk ve İtalyan ortaklarla kuracağı seramik fabrikası olacak. 60 milyon Euro'luk bütçe ile kurulacak tesis, yan sanayiyle bin 500 kişilik istihdam sağlayacak” şeklinde konuştu.
İbrahim Acar/Star