Mardin'e aquapark'ı olan bir AVM kurulacak!
Mardinli Çetin Ailesi, aquapark'ı olan bir AVM kuracak
Çetin Ailesi, yatırımda önce İstanbul'u seçen, ardından tüm birikimini Mardin'e yönlendiren isimlerden. Yem ve bulgur fabrikası yatırımlarından sonra aile, şehre kongre salonu ve aquapark'ı olan bir AVM kuracak
Çetin Ailesi, sanayi ve ticaret hayatına 1992'de İstanbul'da başladı. Mardinli aile, burada iddialı bir tekstil fabrikası kurdu. İşler zamanla o kadar ilerledi ki Colorada ve Pause markalanyla önce güney Afrika'ya ihracata başladılar. Sonra ihracat yelpazesini Avrupa ve Rusya ile geliştirdiler. Ancak, 2001'den itibaren tekstil piyasa-sında esen kötü rüzgarlar, 2008'de Çetin Ailesi'ne fabrikayı kapattırma karan aldı.
Mardin'e ilk fabrikayı 2000'de kurdu
Ancak, dokuz yıl önce sanayiye İstanbul'dan giren Çetin Ailesi, zaten 2000 yılında yönlerini yavaş yavaş çevirmeye başladıkları Mardin'e bir fabrika kurmuşlardı. Yani, onlar için artık sanayi, doğup büyüdükleri memlekete daha çok yatırım yapmanın zamanı gelmişti. 2000'de kurdukları yem fabrikasına Gülce ismini verdiler. 10 bin metrekare üzerinde aylık 10 bin ton kapasiteyle kurdukları fabrika, Mardin'in yemdeki üçüncü ismi oldu.
Ardından 2006 yılında Hasat Gıda'yı kurdular ve bir yıl sonrasında 10 bin metrekare açık alanda 3 bin metrekare kapalı alanda saatte beş ton üretim kapasiteyle faaliyet gösteren fabrikaya hayat verdiler.
Ama, bu iki fabrika Çetin Ailesi'ne yeterli gelmedi ve Hasat Bulgur ile Gülce Yem'in Yönetim Kurulu Başkanı Bedirhan Çetin ve Genel Müdür olarak görev yapan kardeşi Çetin, sfeyinin çok uzağında biratmaya başladılar.
Çetin Ailesi, bugünlerde Mardin Havaalanı' nın çok yalanlarında kuracakları Mardin Airport Alışveriş Merkezi isimli projeleriyle meşguller. İçinde batıdaki büyük şehirlere fark atacak kadar iddialı donanımların yer alacağı, ama özellikle aquapark ve kongre salonuyla fark atacağı şimdiden ortaya çıkan bu proje için ayırdıkları bütçeyi Ahmet Çetin, yaklaşık 20 milyon TL olarak bildiriyor.
'Modern bir mimari olacak, çünkü..'
Çetin, projenin aniden ortaya bir fikir olmadığının altım çiziyor. Akıllarına ilk düştüğü andan itibaren üzerinde milim milim çalıştıkları bu projenin sadece fizibilitesi için üçdört yıl zaman ayırdıklarını söylüyor.
Projenin mimarisine gelince oldukça modern ve Mardin'in taş mimarisinden uzak olduğunu belirtelim. Mardin'in taş mimarisinden esinlenmeler olmamasının nedeni olarak Ahmet Çetin, şunları söylüyor:
"İnsanlar, eski Mardin'de zaten yoğun bir şekilde bu dokuyu yaşayacaklar. Şehrin uzağında, havaalanının hemen yakınında yer alan bu projenin de modern olmasını arzuladık. Bir farklılık yaratacak. Havaalanına yalan olması da modern mimariyi tercih etmemizdeki bir başka nedendi."
BULGURDAKi MAKUS TALİH YENİLECEK Mİ?
Çetin Ailesi, enerjilerini Mardin Air AVM'ye yönlendirmiş olsa bite özellikle bulgur konusunda son derece iddialı oldukların belirtelim. Irak ve Suriye'ye 2007'den beri ihracat yaptıklannı belirten Ahmet Çetin, üretim de yüzde 80'ini ihraç ettiklerini ve bu piyasada sat Günü Bulgur ve Mardin Sılam olmak üzere iki markayla yer aldıklannı belirtiyor. Bu da Çetin, bulguru 2.5 kilo olarak paketleyerek yurtiçindeki ünlü marketlerin raflarına girme hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade ediyor.
Bu arada hemen belirtelim Mezopotamya'nın en verimli topraklarının yer aldığı coğrafyada bulunan Mardin'de hiç istisnasız Türkiye'nin en kaliteli bulgur türü yetişiyor. Bölgede 10 bulgur fabrikası yer atıyor. Ancak şehrin, henüz markalaşma açısından ba h olduğu söylenemez. Ahmet Çetinin s dikleri de bunu doğrulayacak nitelikte; gurda daha çok paketleme yapan Gaziantep'in ismi anılır. Ama temel hammaddesini buradan alır."
Milliyet-Necla Unutmaz