02 / 05 / 2024

Mardin'i 6 ayda 550 bin turist ziyaret etti!

Mardin'i 6 ayda 550 bin turist ziyaret etti!

Mardin, tarihi, mimari ve kültürel dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin önemli duraklarından biri. Ulu Cami, Deyrul-Zafaran Manastırı, Kırklar Kilisesi, Dara Harabeleri, Şehidiye Camii, Sitti Radviye şehrin görmeye değer yerlerinin başında geliyor...



Güneydoğu turizminin de can damarı olan Mardin’i bu yılın ilk yarısında 550 bin turist ziyaret etti. Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, turist sayısındaki yüzde 16’lık artışı bölgede 5 aydır esen barış rüzgârlarına bağlıyor. Yıl sonu itibarı ile turist sayısının 1 milyon 200 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Tarihi kentte otellerde doluluk oranı yüzde 70 ile 80 civarında seyrediyor. Ramazan Bayramı ile birlikte turizmde de artış yaşanacağı belirtilen Mardin’de oteller eylül ayına kadar dolu.


Mardin’in en çok yerli ziyaretçisi Marmara ve Ege Bölgesi’nden. Yabancılar arasında ilk sırada İtalyanlar bulunuyor. Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, şehrin kültürel değerleri ve tarihi dokusuyla bir dünya markası olma yolunda önemli adımlar attığını söylüyor. Barış sürecinin başladığı günden beri Mardin’de turizm potansiyelinin daha çok arttığına dikkat çeken Cengiz, “İnsanlar artık güvenle bölgeye gelip tarihi şehirleri gezme fırsatı yakalıyor.” diyor. Turizm yatırımcılarının da tarihi kente büyük ilgi gösterdiğini belirten Cengiz, şöyle devam ediyor: “Şu ana kadar 9 yatırım turizm belgeli tesis, 16 tane otel ve butik otel, 28 adet belediye belgeli otel ve pansiyon otel açıldı. Son beş yılda Mardin’de turizm alanında 400 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Öncelikli hedefimiz, turizmi 12 aya yaymak.” Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Özgür Gürgör ise bu yıl turizm patlaması yaşanacağını söylüyor. Gürgör, sürecin barışla noktalanması halinde Mardin’i, yılda bir milyon değil 2 ile 3 milyon turistin ziyaret edeceğini ifade ediyor. Turizmci Sabahattin Evrensel de otellerde eylül ayına kadar rezervasyon doluluk oranının yüzde 80 ile 90 arasında değiştiğini aktarıyor.


Şeyhmus Edis/Zaman Gazetesi


Geri Dön