23 / 05 / 2024

Marka Şehirler İçin Kent Ekonomileri Forumu düzenlendi!

Marka Şehirler İçin Kent Ekonomileri Forumu düzenlendi!

Türkiye 'nin dünyanın 15 'inci büyük ekonomisi olduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin ekonomik olarak gelişmesinin bütün dünyada bir çekim ve cazibe merkezi haline gelmesini sağladığını kaydetti.




AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'yi daha çok üreten, daha kaliteli üreten dünya pazarlarında rekabet edebilen, yüksek teknoloji üreten ve istihdamı sağlayan bir Türkiye haline getirmeye mecburuz" dedi.


Kurtulmuş, Ommer Otel'de düzenlenen "Marka Şehirler İçin Kent Ekonomileri Forumu"nda yaptığı konuşmada, bugüne kadar 79 ilde ekonominin çözüm ortaklarını bir araya getirmek için bu forumu düzenlediklerini, forumun sivil, katılımcı ve demokratik bir etkinlik olduğunu söyledi.


Türkiye'nin dünyanın 15'inci büyük ekonomisi olduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin ekonomik olarak gelişmesinin bütün dünyada bir çekim ve cazibe merkezi haline gelmesini sağladığını kaydetti.


 Son 10 yılda makro ekonomik dengelerde başarılı olunduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, "Bu çok önemli bir gelişme. Ancak dünyadaki gelişmeler bize şunu öğretiyorki sadece  makro ekonomik dengelerin başarılı olması bir ülkenin ekonomik istikrarın kalıcı olması için yeterli değil. Enflasyon, işsizlik, devletin borçluluk oranının iyi bir noktaya gelmesi şükür çok iyi ama bu yetmez. Bu başarıları mikro düzeye indirmemiz gerekiyor. Türkiye'yi daha çok üreten, daha kaliteli üreten dünya pazarlarında rekabet edebilen, yüksek teknoloji üreten ve istihdamı sağlayan bir Türkiye haline getirmeye mecburuz. Rahmetli Sakıp Ağa'nın söylediği gibi 'üretmek, üretmek, üretmek'. Başka şansımız yok. Makro ekonomik başarılarımızı mikro başarılarla taçlandırmalıyız" şeklinde konuştu.


 


- Bölgeyi kapsayacak bir kalkınmaya doğru


 


Kurtulmuş, İstanbul-  Ankara  hattındaki Bursa, Kocaeli gibi illerin ekonomik büyüklüklerinin Finlandiya ve Macaristan'ın ekonomik büyüklüklerinin tamamı kadar olduğunu, Irak ile İsrail'in ekonomisinin ise toplamından fazla olduğunu dile getirdi. 


Türkiye'nin dünyanın 10 büyük ekonomisi içinde yer almayı amaçladığının altını çizen Kurtulmuş, şunları kaydetti:


"Bu hedefe ulaşmak istiyorsak şehirleri yukarıya doğru çekmeliyiz, başka çaremiz yok. Anadolu’daki şehirleri tek tek dünya üzerinde rekabet edebilen şehirler haline getireceğiz. Zonguldak-Hatay hattının doğusunda 51 ilimiz var. Bunlar Türkiye Gayri Safi Milli Hasılası'nın sadece yüzde 22'sini alıyor. Geriye kalan kentler ise yüzde 78'ini alıyor. Bu büyük çarpıklık düzeltilmeden Türkiye'nin topyekün kalkınmasını sağlamak mümkün değil. Türkiye, bölgesinin de ekonomik gücünü etrafına almalı. İnşallah Suriye krizinin sona ermesiyle birlikte başta Suriye İran, Irak olmak üzere Nahçıvan, Azerbaycan, Ermenistan, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan gibi bütün çevre ülkelerin de ekonomik potansiyellerini yanımıza çekmek zorundayız. Bunun için üzerinde çalıştığımız başka bir proje 'Sınır aşan sinerji koridorlarıdır.' Yani şehirler üzerinden, 9 sinerji koridoru üzerinden ülkemizin ekonomik potansiyelini çevre ülkelerimizin ekonomik gücünü de yanımıza alarak, yükseltmek, bütün bölgeyi kapsayacak bir kalkınma hazırlamak. Bunu yapmak mecburiyetindeyiz."


Kurtulmuş, enerjiyle ilgili yoğun çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, "Bütünleşik bir enerji stratejisi için yoğun olarak çalışıyoruz. Türkiye enerji maliyetlerini azaltmak, sadece üzerinden enerjinin, doğalgazın, petrolün geçtiği bir ülke olmak değil, aynı zamanda alternatif ve yenilenebilir enerjiler üzerinden bölgenin büyük bir enerji merkezi haline dönmek mecburiyeti vardır. Bu çerçevede kentlerimize büyük sorumluluklar düşüyor. Kentlerimizin potansiyellerini ortaya çıkarmak için ne yapmak gerekiyorsa el birliğiyle yapmalıyız" diye konuştu.


- Muharrem ayı


Muharrem ayının içinde bulunulduğunu anımsatan Kurtulmuş, Kerbela şehitlerini, Hazreti Ali ve Ehli Beyt'i rahmetle yad ettiklerini söyledi.


Kurtulmuş, Kerbela'yı sadece tarih sahnesinde yaşanmış bir olay olarak algılamadıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:


"İnsanlık var oldukça Kerbela hep olacaktır. İnsanlık var oldukça hep Ali ve Ehli Beyt'in taraftarları, çizgisinden gidenler olacak, Yezid'in çizgisinden gidenler de olacak. Bu mücadele hep olacaktır. Biz Ali'den, Ehli Beyt'ten yanayız. Bizim Yezidlerle işimiz olmaz. Çünkü bunlar sadece iki farklı tarzı ortaya koymakla kalmıyorlar. Biz Ali'nin, Hüseyin'in ve Hasan'ın anlayışıyla hareket ediyoruz. Elindeki gücü, serveti insanlar üzerinde kullanan Yezid'in anlayışından yana değiliz. Her Kerbela zikredildiğinde bu millet yeniden Ali'nin, Hasan'ın, Hüseyin'in çizgisini hatırlar. Yeniden vicdanı, hakkaniyeti, insafı hatırlar. Bu idrakin yeniden çoğalması, yeryüzünde Yezid'in çizgisini sürdürenlerin ıslahı mümkünse ıslahlarını, mümkün değilse Yezid'in çizgisinin tarumar olmasını diliyoruz."


AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için her kentte bu tür programların gerçekleştirildiğini belirtti.


Konuşmaların ardından program basına kapalı olarak devam etti.


AA


Geri Dön