Ekonomi

Market fiyatlarına indirim geliyor! Milyonlara müjde!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AK Parti KDV'de büyük değişiklikler yapacak bir yasa teklifi üzerinde çalışmaya başladığını duyurdu. 

Vatandaşın bellediği indirimler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uygulamaya başlattığı, yeni ekonomi politikalarıyla rahatlatılmaya çalışılacak. Sabah Gazetesi'nden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre;  Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AK Parti KDV'de büyük değişiklikler yapacak bir yasa teklifi üzerinde çalışmaya başladığını duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yapışan hazırlıkları "Gerçekten çok ses getirecek, KDV'nin sadeleştirilmesi piyasadaki başta üreticileri tüketicilerin başta olmak üzere herkesin ittifak edebileceği yalın bir sistem getireceğiz. Katma değer vergisinin (KDV) sadeleştirilmesi hayalini gerçekleştiriyoruz. Mali müşavirlerimiz yoruluyordu. Özellikle de KDV iadelerini hızlandırıyoruz" diye duyurmuştu.

İŞTE HAZIRLANAN O ÇALIŞMA

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin üzerinde çalıştıklarını duyurduğu modelin detayları günyüzüne çıkmaya başladı. Alternatifli şekilde hazırlanan teklif Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda son şekli verilerek TBMM'ye sunulması planlanıyor. Hazırlanan teklifte öne çıkan düzenlemeler şöyle:

 

SİSTEMDE SADELEŞME OLACAK

Şu an ülkemizde 1,8 ve 18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı uygulaması yürütülüyor. Uygulanması planlanan sistem sadeleştirilerek kafa karışıklıkları da son verilecek.

KDV YÜZDE 18 DÜŞECEK

Yapılan çalışma doğrultusunda yeni planlanan sisteme ilişkin birkaç alternatif yer alıyor. Ya bu alternatiflerden biri kabul edilecek ya da bir kaçının içinde bulunduğu yeni bir çatı meydana getirilicek. Bu bağlamda öncelik verilen konu yüzde 18'lik KDV oranının düşürülmesi olarak öne çıkartılıyor. Hangi rakama dşürülürse nasıl bir sonuç vereceğine ilişkin hesaplamalar yapılıyor.

KDV İÇİN TEK RAKAM GELEBİLİR

Ayrı KDV rakamlarının uygulanması sorunlara sebep veriyor. Bu durumun ortadan yok dilebilmesi için ise tek bir KDV oranı uygulamasına geçilmesinin üzerinde de çalışmalar yapılıyor.
Bu doğrultuda perakende mal ve hizmet tesliminde tek oran KDV, toptan mal ve hizmet tesliminde de yine tek oran KDV uygulaması olacak.

GIDA, SAĞLIK, EĞİTİM KDV'Sİ GÜNDEMDE

Yapılması planlanan KDV düzenlemesinde özellikle gıda gibi halkın temel ihtiyaç ürünlerinde indirim sağlanarak vatandaşın yaşamını kolaylaştırılması isteniyor.

Gıda,sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaç ürünlerinde tek ve az bir KDV oranı uygulanması gündeme geldi.

BAZI ÜRÜNLERDE SIFIR KDV

Bazı kesimler gıda ürünlerinde tek bir KDV oranı uygulanması ve KDV oranıın yüzde 1'e çekilmesi ya da tamamen kaldırılması talebinde bulunuyur. Bu kapsamda sıfır KDV'nin maliyetlerine yönelik hesaplamalar yapılıyor. KDV'nin bazı ürünler için tamamen kaldırılması bekleniyor.

Fırsatçı marketlere ceza geliyor!

Fahiş fiyat mücadelesinde yeni yol haritası!