05 / 05 / 2024

Markette litresi 55 liraya süt isyanı! Bizim hakkımızı kim savunacak diyerek veryansın ettiler

Markette litresi 55 liraya süt isyanı! Bizim hakkımızı kim savunacak diyerek veryansın ettiler

Yüksek enflasyon ve gıda fiyatları arasındaki paralellik hem üreticileri hem de tüketicileri vurdu. Marketlerde 1 litre sütün 55 liraya çıkması isyan ettirdi. 'Bizim hakkımızı kim savunacak' diyen üreticiler sesini duyurmaya çalışıyor.



Çiftçi İsmail Karaman, marketler ev üretici fiyatları arasındaki uçurumu ve girdi maliyetlerinin yüksekliğini şu sözlerle ifade etti:

Büyük market zincirlerine gittim. Benden 4 liraya alınan yarım litre sütü 34,5 liraya satılıyor. Benden 8 liraya alınan sütü 55 liraya satıyorlar. Üreticinin hakkını kim savunacak? Ben, buradan Tarım Bakanı’na ve sayın Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Hak ettiğimiz değeri ne zaman nasıl alacağız? Çocukların karşısında ezik durumda kalıyoruz. Borçlarımızı ödeyemez hale geldik. Bize kim yardımcı olacak? Bizi sanayicilere mecbur ettiniz. Sanayiciden yem alıyoruz, yem çuvalı 380 lira. Bu aradaki fahiş fiyat farkını kim önleyecek? Haksız kazancın önüne geçecektiniz. Böyle mi geçeceksiniz? Kim yardımcı olacak bize?

SÜT ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan Mayıs 2022 süt ve süt ürünleri üretimi derlemesine göre geçen yıla kıyasla ticari süt işletmeleri tarafından yapılan ayran üretimi yüzde 36,6, tereyağı üretimi yüzde 8,3, içme sütü üretimi yüzde 6,2, yoğurt üretimi yüzde 5,9 arttı.

Ancak inek peyniri üretimi yüzde 3,6, toplanan inek sütü miktarı ise yüzde 1,6 oranında düşüş gösterdi. Üretimdeki bu düşüşlerin ise marketlerde fiyat etiketlerine zam olarak yansıyacağı öngörülüyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön