09 / 01 / 2025

Marki Ahmet Necip Bey Yalısı'nı alan battı!

Marki Ahmet Necip Bey Yalısı'nı alan battı!

Erdoğan Demirören, 1978'de Marki Ahmet Necip Bey Yalısı'nı aldı... O tarihten sonra birçok hastalık geçiren Demirören, iflasın eşiğine geldi... Yalının eski sahibi Kemal Özdoyuran ise iflastan kaçamadı...



Kanlıca ile Anadolu Hisarı arasında bulunan Marki Ahmet Necip Bey Yalısı'nın 19'uncu yüzyıl sonunda, İtalyan bir mimar tarafından yapıldı. Yalıyı yaptıran Fransız asilzadesi Marki, aşık olduğu Melike Aliye Hanım ile evlenebilmek için Müslüman oldu ve Ahmet Necip ismini aldı. Böylece yalının adı da Marki Ahmet Necip Bey Yalısı olarak kayıtlara geçti. 2.4 dönüm arsası ve 700 metrekare oturumlu binası olan yalı, Ahmet Necip ve ailesine hiç uğurlu gelmedi. Birçok üzücü olay sonrasında Ahmet Necip bey kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Yalı birçok kez yandı. Bema Makarna Fabrikası sahibi Kemâl Özdoyuran, yalıyı aldıktan bir süre sonra iflas etti. 1978 yılında yalıyı satın alan Erdoğan Demirören, 5 yıl boyunca inanılmaz zorluklar yaşadı. Birçok kez ağır hastalıklar geçiren Erdoğan Demirören, iflas etme noktasına kadar geldi. Yalının 'Uğursuz' olduğu iddialarına daima karşı çıkan Demirören, 1983'te çıkan yangında kül olan yalısı için gözyaşı döktü. Yurt dışından gelen bir ekip tarafından restore edilen yalı, daha sonra Demirören ailesine uğurlu geldi.


YALI ALMAYIN BATARSINIZ

Erol Simavi, yalı alanları birçok kez uyardığı ortaya çıktı... Simavi, Tahsin Bey Yalısı'nı alan Erol Aksoy'a, "Bu yalıyı alacaksın ama dikkat et. Bu yalının sahiplerinden Selahattin Adil, Tahsin Uzel ve sonrakilerin başına gelmedik kalmadı. Tahsin'in evi dağıldı, işleri battı. Kemal Ilıcak'ın her işi ters gitti. Sen genç ve başarılı birisin. Üstelik gittikçe büyüyorsun. Bu yalıda oturmaya niyetleniyorsan senin de filmini görür gibiyim. Bu yalıyı yatırım amacıyla alıyorsan ne ala, içinde katiyen oturma. Serkidoryan ya da sipahi ocağı gibi bir yere kiraya ver. Yalılarda oturan birçok kişinin hayatı umduğu gibi gitmedi" dedi.


4 KATTA FARKLI 4 SALON VAR

Erdoğan Demirören ve eşi Tülin Demirören'in oturduğu Marki Ahmet Necip Bey Yalısı, 4 katlı olarak inşaa edildi. Deniz seviyesi ile üzerindeki yol arasında kot farkı olduğundan cadde yönündeki bir kapıdan yalının dördüncü katına çıkılmakta. Bu katta önce bir giriş holü, sonra da tonozlu küçük bir mekân var. Dördüncü katta denize cephesi olan geniş bir salon vardır. Salonun önüne de oldukça geniş bir teras dikkat çekmekte. 4 katta farklı dizayn edilmiş 4 salonu bulunan yalının en önemli özelliklerinden biri, tarihe uygun iç mimarisi. Demirören ailesi, birçok kez yalının kendileri için çok özel olduğunu söyledi. 


UZAN AİLESİNİN SONU OLDU

Yeniköy sahilinde yer alan Ahmet Arif Paşa Yalısı'nın ilk sahibi, Koca Reşit Paşa'nın kızı Ferendiz hanım. Muhayyeş yalısı olarak anılan yapının her katı farklı bir stile sahip. Bir zamanlar Yeşilçam filmlerine set olarak kiralanan yalıda, 80'lerin ortasından itibaren 17 yıl Uzan ailesi oturdu. Afife Ahmet Paşa Yalısı'nın mimarı Alexandre Vallaury... Mimar Alexandre Vallaury, Osmanlı Bankası ve Pera Palas binalarına da imzasını attı. Binayı Afif Ahmet Paşa'nın ailesinden, Pera Palas'ın eski sahibi Misbah Muhayyeş aldı. İkinci ilginç yanı da yalının 1986'dan sonra Uzan ailesine geçmiş olması. Kemal Uzan, 17 yıl boyunca bu yalıda oturdu. 2006' da TMSF' nin kontrolüne geçen yalıda "Binbir Gece", "Aşk-ı Memnu" gibi diziler çekildi. 


YENİ SAHİBİ SUZAN SABANCI 

Yalı film gibi hayatların tanığıdır. Türkiye'de ilk yerli dizi, İstanbul'un 2. en pahalı yalısı olan Afife Ahmet Paşa yalısında çekildi. Lakin Yeşilçam'ın çektiği film, bu yalıda yaşanan gerçek hayatların yanında çok sönük kaldı. Bir çok yalnızlığa ve çöküşe, sessiz sürgünlere ve ölümlere şahit olan bu görkemli ve sırlarla dolu yalı, yapayalnız, sessiz ve ıssızdı. Ancak Ahmet Arif Paşa Yalısı, hala İstanbul'un en özel yalılarından biri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Ahmet Afif Paşa Yalısı'nı Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer'e sattı.



Takvim/Hale Tan


Geri Dön