22 / 12 / 2024

Marmara depremini yaşayan inşaat mühendisinden uyarı!

Marmara depremini yaşayan inşaat mühendisinden uyarı!

Marmara depreminde dört yakınını kaybeden, kızı ve eşiyle bir bölümü çöken 5 katlı binadan çıkmayı başaran 63 yaşındaki inşaat mühendisi Çetin Kışlalı meslektaşlarını uyardı...



Marmara depreminde dört yakınınıyitiren, kızı ve eşiyle bir bölümü çöken 5 katlı binadan çıkmayı başaran 63 yaşındaki inşaat mühendisi Çetin Kışlalı, binayı dikerken vicdanın ön planda olması gerektiğini belirtti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Kışlalı, "Asrın felaketi" olarak belirtilen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'de dört yakınını kaybetti. Kızı ve eşiyle bir bölümü çöken 5 katlı binadan çıkan Kışlalı'nın, acıları  İzmir  depremiyle tazelendi.

İnşaat mühendisi Kışlalı, Anadolu Ajansı muhabirine, 17 Ağustos'taki depreme eşi ve kızıyla uykuda yakalandıklarını belirtti.

Beş katlı apartmanın ilk iki katının çöktüğünü dile getiren Kışlalı, "Biz üçüncü katta oturuyorduk. Bir bölümü çöken ve zemine yaklaşan binadan çıkmak için evdeki bütün perdeleri söktüm. Bunları birbirine bağlayarak pencereden sarkıttım. Bu şekilde ailemle evden çıkmayı başardık." diye konuştu.

Kışlalı, depremde kendilerine yakın bir bölgede dört katlı kooperatif binasında oturan annesi, ablası, yeğeni ve eniştesinin binanın çökmesi sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

- "Binayı dikerken vicdanımız ön planda olmalı"

İzmir depremiyle yaşadıkları acı dolu geçmişinin bir kez daha hafızasında canlandığını belirten Kışlalı, "Enkaz altından tek tek kurtarılan çocukları görünce ben de aynı duyguları bir baba olarak yaşadım. Her deprem olduğunda aynı hüznü yaşıyorum. Hayatımdan 1999'da yaşadığım acı anıları silmek mümkün değil." dedi.


Kışlalı, yaşadıklarından etkilenen kızının jeoloji mühendisi olarak hizmet verdiğini söyledi. Meslektaşlarına sağlam bina yapmaları çağrı yapan Kışlalı, şunları söyledi:

"İnşaat Mühendisleri Odası'nın 'İnsanları deprem öldürmez, sağlıksız yapılar öldürür' sloganına katılıyorum. İzmir depreminde yaşananlar bunların kanıtı. Yaşananları görünce yüreğim acıyor. Bir binayı dikerken, vicdanımız ön planda olmalı. Deprem yönetmeliğine uygun binalar yapılmalı, yapı malzemelerinin uygun kullanılması gerekiyor. Meslektaşlarım, projelerinde dikkatli olsunlar. İyi taşıyıcı sistemin seçimi ve kesinlikle yapının denetimi şart. Denetimsiz yapılar, her zaman riskli yapılardır."

 

İzmir'de 61 bin 735 binada hasar tespit çalışması tamamlandı!


Geri Dön