22 / 12 / 2024

İnşaat Mühendisi Selen Beytekin'den caz performansı!

İnşaat Mühendisi Selen Beytekin'den caz performansı!

Bir inşaat mühendisinden profesyonel caz sahne performansı izlemek çok rastlanır bir durum değil. Selen Beytekin buna bir örnek. Tulumuyla şantiyeden çıkıp şık gece elbiseleriyle sahnede caz söylüyor.



Selen Beytekin, küçük yaşalardan beri müziğin içinde. Hem çalıyor hem söylüyor Beytekin. Ailesinin desteğiyle küçük yaşlardan beri müzik eğitimine devam eden Beytekin, matematik ve fizikte de son derece başırılıymış. Bu durum onun iki farklı meslek sahibi olmasını sağlamış: İnşaat mühendisi ve cazcı. Beytekin, gündüz baretiyle şantiyede, akşam pullu elbisesiyle sahnede.


ÖNCE MÜZİĞE İLGİM BAŞLADI

İki meslekteki yolculuğunu konuştuğumuz Beytekin, önce müziğe olan ilgisinin nasıl başladığını anlatıyor: “Daha İngilizce hiçbir şey bilmezken Gospol ve zenci müziklerini ezberleyip söylerdim. O zamanlar ailem ‘Bizimki müziğe yatkın’ diyerek 7 yaşımdayken konservatuara girmem için beni sınava götürdü. Sınavı birincilikle kazandım. Müdür bana ‘Sana günde 8-9 saat özel ders vereceğiz. Piyano çalacaksın. Özel olarak eğitim vereceğiz’ dedi. Matematik, fizik, hiçbir şey öğrenemeyeceğim diye düşünmüştüm. Çünkü onlara da meraklıydım. Bu derslerin olmayacağını öğrenince okula giderken piyano dersleri aldım.”


MOTİVASYON KAYNAĞIM

Beytekin, şu an başında baret gündüzleri inşaat mühendisi olarak çalışıyor. Beytekin “Şantiyeye gidiyorum orada makyajsız ve çivili botlarımlayım. İşçiler, ustalar, pek çok olayla karşılaşıyorum orada. İşçiler kavga eder polis gelir. Birileri yaralanır. Beton dökülür” diyor. Şantiyeden çıktıktan sonra Beytekin’in ikinci mesaisi sahnede başlıyor. İki ayrı işin birbirine katkısını sorduğumuzda Beytekin “Çocukluğumdan beri birçok işi aynı anda yaptım. Tek bir iş yaptığımda vizyonum daralıyor gibi hissediyorum. Benim farklı rekler görmem lazım. Gördüğüm renge çok alışmamam lazım ki diğerini özleyeyim. Yaptığım işten aldığım alakasız bir motivasyonu diğer işe yansıtmam benim bir özelliğim olabilir” diyor. 

Peki bu yoğun tempo onu hiç mi yormuyor? Beytekin “Hayır” diyerek bir anısını anlatıyor: “Bir gece konserden çıktım. Telefonumun çaldı. Beton dökülüyordu ve kontrol için şantiyeye gitmem gerekti. Ben makyajımı silip saçımı toplayıp kot pantolomu giyip şantiyeye gittim. Sabah saat 06.00’ya kadar oradaydım.”


ALBÜMÜ BİR YIL İÇİNDE ÇIKACAK

Caz dışında başka bir müzik türü dinlemediğini belirten Selen Beytekin, New York’ta bir yıl içinde çıkması beklenen bir albüm çalışması olduğunu kaydediyor.


CAZ MÜZİK TÜRKİYE'DE SIKICI GÖSTERİLİYOR

Selen Beytekin cazın ‘seçkinlerin’ dinlediği bir müzik türü olarak algılanmasından şikayetçi. Cazın eğlenceli ve iletişim kurabilen bir müzik türü olduğunu söyleyen Beytekin “Dünyada baktığınızda caz müzisyeni kadar farklı uluslararası niteliğe sahip müzisyen yok. Caz müzisyeni Japon, Koreli, Türk, Hintli olabiliyor. Çünkü evrensel” diyor. Beytekin şöyle devam ediyor: “Caz müziği tamamen hislere dayalı. Sahneye çıkan bir müzisyen sahneye çıkıp kendi kendine söylemez dileyicilere laf atar ya da o an ne isterse onu yapar. Onu hisseden orkestra onu devam ettirir. Bir parça iki dakikayken, 10 dakika da olur 20 dakika da... Bu müziği Türkiye’de çok sıkıcı gösteriyorlar. Mesela cazın sessiz ve oturarak dinlendiğini zanneden bir kitle var. Beni dinlemeye gelenler bunun böyle olmadığını, caz müzikle de eğlenilebildiğini görüyor.”


Selen Beytekin kimdir?


Işıl ÇALIŞKAN/Karar 


Geri Dön