21 / 12 / 2024

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'ndeki konukevi riskli mi?

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'ndeki konukevi riskli mi?

Marmara Üniversitesi, Göztepe Kampüsü'nde yer alan 10 katlı binayı lojman ve konukevi olarak kullanıyor. Göztepe kampüsünde bulunan bu binanın riskli olduğuna dair raporlar yer alıyor.



Marmara Üniversitesi deprem yönetmeliğini by-pass ederek 10 katlı binayı lojman ve konukevi olarak kullanıyor. Göztepe kampüsündeki binanın riskli olduğuna dair raporları görmezlikten gelen üniversite yönetimi konukevinde kalanların canını hiçe sayıyor.


Depremin, iş kazalarında müfettiş aymazlığının gündemden düşmediği şu günlerde, Marmara Üniversitesi'nde yüzlerce insanın canının hiçe sayılarak hasarlı binanın konukevi ve lojman olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Bir bilim kurumu tarafından, deprem yönrtmeliğinin by-pass edilmesi, bilimsel raporların görmezlikten gelinerek yüzlerce insanın tehlike içinde yaşamasına göz yumulması şaşkınlık yarattı. Bina ile ilgili raporlarda güçlendirme yapılması istenirken Üniveriste güçlendirme yerine boya badana ile yetinerek hasarların üstünü örttü.


Deprem yönetmeliği hiçe sayıldı


Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde Kayalar İnşaat'ın 1985-86 öğretim yılında yaptığı 10 katlı bina lojman ve konukevi olarak kullanılmaya başlandı. 1989 depreminin ardından tüm kamu ve özel binaların deprem karşılığında güvenilirliği tartışılmaya başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi zemin ve deprem müdürlüğü kampüsün kurulu olduğu Göztepe bölgesinde yaptığı zemin incelemesi ve bölgeleme çalışmasında arazinin Çekmece Formasyonu-Bakırköy Üyesi (kireçtaşı) olduğunu tespit etti. İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Yıldırım 01.07.2011 yılında binanın deprem güvenliğini incelediği raporunda riskli bir bina olduğunu ortaya koydu. Rapora göre binada deprem hasarlarına neden olacak kusurların bulunduğu, bu kusurların giderilmesi için güçlendirme yapılması gerektiği vurgulandı. Raporda ayrıca, binada kullanılan malzemelerin dayanımının yönetmelikle belirlenen değerlerin çok altında olduğu. Beton mukameveti yönünden de binanın olması gereken değerlerin altında olduğu, demirlerin yetersiz olduğu, taşıyıcı sistemlerin yetersiz olduğu belirlendi.


Projede 2. derece deprem bölgesi kabul edildi


1996 yılındaki deprem bölgesi haritasına göre birinci derece deprem bölgesi ilan edilen Göztepe Kampüs alanındaki bina, inşaat projesinde 2.derece deprem bölgesi olarak gösterilerek sözüm ona çürük bina kurtarılmaya çalışıldı. Projede yapılan kalem oyunuyla 25 metre yapılması gerekirken 35 metre olarak inşa edilen bina tıraşlanmaktan kurtarıldı. 


İddialarla ilgili görüşlerine başvurduğumuz M.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı'nın konuyla ilgili olduğunu belirtirken, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Nedim Sert, ilgili raporlar hakkında bilgisinin olmadığını binanın sağlam olduğu düşüncesiyle kullanılmaya devam ettiklerini açıkladı.


Milat Gazetesi


Geri Dön