Kent Haberleri

Marmara'nın karadaki fayları haritalandırılıyor: Apartmanlara ivme ölçerler yerleştirilecek!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (MATAM) Marmara'daki aktif fayları yapay zekayla haritalandıracak ve deprem riski tespit edilecek. İşte ayrıntılar...

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (MATAM), Marmara Bölgesi'ndeki aktif faylar gelişmiş teknoloji kullanılarak yapay zekayla haritalandırılacak ve deprem riski tespit edilecek. 

MATAM Proje Yürütücüsü İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, çok sayıda depremin meydana geldiği ülkemizde, bilim insanlarının geçmiş dönemlerdeki mevcut teknolojiye göre risk ve tehlike haritaları yaptığına dikkat çekti. 

Büyük ölçekte doğru olmalarına karşın zamanla bu risk ve deprem haritalarının yeterli sonuç vermediğinin altını çizen Cenk Yaltırak, depremin davranışlarıyla ilgili model yapılması için fayın parçalarının iyi haritalandırılması gerektiğini dile getirdi. 

Prof. Dr. Yaltırak, depremlee ilişkin çalışmalarda yeni teknolojiye ayak uydurulması gerektiğine de vurgu yaptı ve "Bizim bu merkezi kurmamızın hedefi veriyi üreterek büyük data üretmek, bu büyük datadan da yapay zeka makine öğrenmesi kullanarak doğrudan doğruya veriden kaynaklanan azalım ilişkileri üretmek, binaların davranışlarını sayısal şekilde ölçmek" diye konuştu. 

APARTMANLARIN ALTINA İVME ÖLÇERLER YERLEŞTİRİLECEK

MATAM'da, binalardaki deprem aktivitesini ölçmek amacıyla sabit ivme ölçerler tasarlandığını ve prototiplerinin yapım aşamasına geçildiğini dile getiren Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "Bunu uygun fiyat ile apartmandakiler satın alacak ve apartmanın alt katına yerleştirecek. Bununla apartmanın her depremdeki davranışını gösteren değer, sayı tespit edeceğiz. Aynı zamanda binanın içinde de insanların cep telefonu uygulamaları da ölçümde bulunacak. Deprem anında binanın ne kadar sallandığını tespit edip teknik özelliklerini hızlı analiz yöntemiyle yapay zekayı da kullanarak olabilecek depremin senaryosunu ortaya çıkartacağız" dedi ve bu ivme ölçerle o semtin, o bölgenin depremde nasıl davrandığı ile ilgili bilgileri olacağının altını çizdi. 

Marmara Bölgesi'nde farklı fayların olduğunu vurgulayan Cenk Yaltırak, denizdekileri haritalandırdıklarını, şimdi karadaki fayları gözden geçireceklerini belirtti. 

Konuya ilişkin "İnsansız uçakla bir santim hassasiyette topoğrafya haritaları yapacağız, fayın çizgisini haritalayacağız. Yani Marmara Bölgesi'ndeki aktif fayları bir santim çözünürlükte haritalandıracağız. Ondan sonra bunların her birinin üzerinde fay kazısı yapılacak. O kazılardan alınan örnekler yaşlandırılacak ve bu yaşlandırma sonucunda da fayların en son depremleri bulunacak. Bu uzaktan algılama teknolojileriyle fayların üzerinde ve çevresindeki kayma dağılımlarını hesaplayacağız" açıklamasında bulunan Yaltırak, bu şekilde 'Yarın deprem olsa hangi büyüklükte olur?' diye bir soru hazırlayacaklarını ve bunun sonucunda senaryolar oluşturacaklarını söyledi. 

Yaltırak, "Bu şekilde Marmara'nın kara alanlarında da Marmara Denizi'ndeki gibi deprem senaryoları oluşturacağız. Büyük veri tabanı hazırlayacağız" diye konuştu. 

DEPREM İÇİN BİRBİRİYLE KONUŞAN İNTERAKTİF DİNAMİK RİSK HARİTALARI HAZIRLANACAK 

Prof. Dr. Cenk Yaltırak, MATAM'ın, Marmara Bölgesi'nde 3 senede hesaplamalarını bitireceğini, ardından 2 senede de risk projesine geçileceğini dile getirdi ve "365, 24" denilen bir sistemle kent hakkında veri oluşturacaklarını ve bunu devlet yetkililerine ayrıntılı şekilde sunacaklarının altını çizdi. 

İstanbul Boğazı'nda yalı satan emlakçıya 36 milyon TL komisyon: 1 yalı satışı emlakçıyı zengin ediyor!

EYT'de 2. aşama ortaya çıktı! Bağ-Kur'lulara 5 yıl erken emeklilik mi geliyor?

İstanbul'da kentsel dönüşüm için ne kadar para gerekiyor? Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı!