27 / 04 / 2024

EYT'de 2. aşama ortaya çıktı! Bağ-Kur'lulara 5 yıl erken emeklilik mi geliyor?

EYT'de 2. aşama ortaya çıktı! Bağ-Kur'lulara 5 yıl erken emeklilik mi geliyor?

Geçtiğimiz sene müjdesi verilen Bağ-Kur prim eşitlemesi için heyecan verici bir gelişme yaşandı. Yapılan düzenleme kapsamında 1 milyon kişinin erken emekli olmasına olanak sağlanacağı belirtildi. EYT'li olmak isteyenler de bu imkandan faydalanacaklar. 



Bağ-Kur prim gün sayısının SSK'lılar ile aynı seviyeye çekilmesi durumu emeklilik şartlarında büyük bir adım olarak belirtiliyor. Şu anda 9000 gün olan Bağ-Kur prim gün sayısı, yeni düzenlemesi ile beraber 7200 güne indirilecek. Bu sayede birçok Bağ-Kur sigortalısı için erken emeklilik fırsatı doğacak.

TBMM'de önümüzdeki dönemde özellikle çalışma hayatı ile ilgili çok önemli reformlar gündeme geleceği kaydedildi. Bu reformlardan birisini ev kadınların emekliliği oluştururken, diğerinde ise Bağ-Kur'lulara 5 sene erken emeklilik imkanı sunulacak.

takvim.com.tr'de yer alan habere göre; Çalışma imkanı bulamayan ev kadınları için emeklilik yolu gözükürken, primi eksik Bağ-Kur'lular da yaş şartını tamamlayıp emekli olabilecek. Aile Koruma Paketi kapsamında  çalışma imkanı olmayan, ya da emeklilik için yeterli primi bulunmayan  ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturacak bir sistem yapılacak.

NASIL EMEKLİ OLUNACAK?

Buna göre, sistemde kadınların prim ödemelerinin bir kısmını devlet karşılayacak ve prim ödemelerinin sonunda ev kadınları sosyal güvencenin yanında emeklilik hakkına sahip olacak. Yine primleri ödenen ev kadınları şartlar tamamlandığında emeklilik hakkına kavuşacak. Burada Bağ-Kur kapsamında 5400 gün yeterli olacak. Ancak daha önce çalışması ve primi bulunan kadınlar daha rahat emekli olacak. Kadınlar ve özellikle anneler için ayrıca yıpranma benzeri prim gün sayısı desteği ve yaş indirimi de söz konusu.

EYT de 2. aşama ortaya çıktı! Bağ-Kur lulara 5 yıl erken emeklilik mi geliyor?

BAĞKUR'LUYA 7200 GÜN

Sosyal güvence için  ev kadınları ve anneler yıpranma ve  (Fiili Hizmet Zammı)  gibi bir uygulama yapılacak. Buna göre, anneler ve ev kadınları ödedikleri prim sayısına göre her sene ek prim günü kazanacak. Örneğin 4 yıl prim ödeyen bir anne 5 sene prim ödemiş gibi olacak. Yapılan prim desteği süresi kadar kısım emeklilik yaş şartından da düşüleceği belirtildi. 

Böylece anneler daha az prim ödeyerek daha genç yaşta emekli olabilme imkanı yakalayacaklar. 8 Eylül 1999 öncesinde Bağ-Kur emeklilik şartları kadınlar için 7200 gün erkekler için ise 9.000 gün olarak uygulanıyor. Sonraki dönemde ise hem kadınlar hem erkekler için 9 bin gün olarak uygulanmaya başlandığı belirtildi. Getirilecek olan düzenleme kapsamında 9 bin gün olan prim ödeme gün sayısı 1.800 gün (5 yıl) azaltılarak 7.200'e düşürülecek. Böylece 20008 sonrası SSK'lılarda olan 7.200 gün şartıyla eşitlenecek. Düzenleme ilk etapta basit usulde vergilendirilen esnaf odalarına kayıtlı küçük esnaf için geçerli olacak. Böylece kuaför, terzi, bakkal, berber gibi küçük esnaf ve sanatkarlar için emeklilikte prim şartı 7.200 gün olarak uygulanacak. Yasal düzenleme sırasında bu kapsamın genişletilmesi de gündemde. Bu gerçekleşirse tüm Bağ-Kur'lular yararlanacak.

EYT'LİLER DE YARARLANACAK

Düzenleme hayata geçtiği zaman yaş şartını tamamlamış ancak henüz 9 bin gün prim dolduramamış 1 milyon kadar küçük esnaf 7.200 günü varsa hemen emekli olabilecek. Yine aynı şekilde EYT kapsamında olan küçük esnaf da yaşa bakılmadan 7.200 günü doldurmuşsa emeklilik hakkına kavuşacak. Esnaf için 5 sene erken emekli olma hakkı olacak ve  5 sene daha prim ödeme zorunda olunmayacak. Buna göre, hem zamandan kazanırken hem de fazla maliyetten kurtulup  maaş  alabilecekler. 

Emekliye ek zam EYT'ye mi takılacak?

EYT'liler dikkat! 12 nedenle işlemler iptal edilebilir...

Maaş alamayan EYT'liler dikkat! Emekliliğiniz iptal edilebilir!

EYT için yeni yasa teklifi! 1999-2008 arası kademeli emeklilik için düğmeye basıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön