07 / 05 / 2024

EYT'liler dikkat! 12 nedenle işlemler iptal edilebilir...

EYT'liler dikkat! 12 nedenle işlemler iptal edilebilir...

EYT düzenlemesi ile emeklilik başvurusunda bulunan vatandaşların 1 milyon 632 bininin aylık bağlama işlemi biterken yaklaşık olarak 200 bin kişinin de başvurusunun reddedildiği açıklnadı. İşte haberin detayları...



Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi doğrultusunda emeklilik başvurusunda bulunan kişilerden 200 bin kişinin başvurusu reddedildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, NTV yayınında, bu başvuruların neden reddedildiğini 12 başlıkta belirtildi.

EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 12 HUSUS

1 - Kendi firmasında sigortalı olanlar. Buna göre, ortağı olduğu firmada sigortalı olanlar. Kuralına uygun bir şekilde bir kişi, 2008'den önce bir işletmede çalışırken hisse almış ise sigortalı olarak devam edebilir. Ancak, şirketi kurduktan sonra kendi şirketinde sigortalı olan kişiler, o sigorta primlerini boşa ödediler. Hepsinin Bağ-Kur'a geçmesi gerekiyor. 01.12.2008'den sonra zaten kanunlar buna izin verilmemektedir.

2 - Başkasının primleri sehven sizin primlerinize karışmışsa. Mesela, hizmet dökümünde 5 bin 975 gün isteniyor. Siz de bunu tamamlamışsınız ve emeklilik için gittiniz müracaat yaptınız ve emekliliği için beklerken, "Sizin gününüz eksik." cevabı alabilirsiniz. Başka birinin prim günleri sizin hizmetiniz içine dahil olduysa, bu tespit edildiğinde emekliliğiniz iptal edilir. 

3 - Bağ-Kur primlerini ödemediği günlere borçlanma yapanlar mevcut. Bir kişi, kendi adına açtığı iş yerinin ortağı oldu ise, o dönemlerde de Bağ-Kur primlerini ödemedi ise yanlışlıkla doğum, askerlik borçlanması yapıp parasını ödese dahi o emeklilik yanlış bir emeklilik olur. Daha sonra SGK arayarak 'Bağ-Kur'lu olduğunuz dönemde primlerinizi ödememişsiniz, o sürelerde borçlanma yapmışsınız. Şimdi bu borçlanmaları ve emekliliğinizi iptal ediyoruz.' derler. Ya da emeklilik için başvurduğunuzda ve bu tespit edildiğinde başvuru kabul edilmeyebilir.

4 - Öte yandan, birden çok iş yerinde çalışanlar da mevcut. Bir ayda 30 gün, bir senede 360 günden fazla olamaz. Yine sehven prim günlerini yanlış toplayıp müracaat ettiyseniz, birkaç işletmede çalışsanız dahi bir ayın üzerindeki günleriniz silinir. Bu nedenle emeklilik başvurunuz reddedilir. Emekli olduysanız da ileride tespit edildiğinde emeklilik kabul olmaz.

5 - Bir kişi çalışmadığı halde kendisini sigortalı gösterip eksik günlerini tamamlarsa ve bu sahte sigortalılık durumunu SGK fark ederse, kaç sene olursa olsun, geriye doğru emekliliği iptal olmaktadır.

6 - Ayrıca, 18 yaş altında ilk sigorta başlangıcı olan ve anne ya da babasının işletmesinde olan kişilerin sigorta başlangıçlarına göre EYT'li olup müracaat etseler de 18 yaş altı anne-babanın yanındaki sigortalılıklar iptal edilir ve başvurusu iptal edilmektedir.

EYT liler dikkat! 12 nedenle işlemler iptal edilebilir...

7- Son 2 bin 520 gün çok önemli. Hangi statüden emekli olacağınız belirleniyor. Daha fazla statünüz Bağ-Kur'daysa Bağ-Kur'a geçmeniz gerekir. Bu nedenle SSK'nın primine göre emeklilik müraacatında bulunduysanız, SSK'dan daha az, Bağ-Kur'da daha fazla prim istenir.

8- Yurt dışında bulunduğu sırada Türkiye'de çalışanlar, kendisini sigortalı gösterenler bulunmaktadır. Bu kişilerin sigortalılığı iptal olmaktadır.

9- Yurt dışında yanlışlıkla isteğe bağlı prim ödeyenlerin isteğe bağlılıkları ve emeklilikleri iptal olur.

10- Askerde olduğu sürelerde sigortalı çalışanların sigortalılıkları da iptal edilmektedir.

11- Bağ-Kur'a borcu varken emeklilik müracaatı yapanların da başvuruları reddedilir, ya da emekli olunduysa ve borç tespit edildiyse emekliliği iptal edilmektedir.

12- 28 Şubat 2011 öncesi kendi şirketi ya da otağı olduğu şirket dışında bir şirkette çalışanların sigortalılıkları iptal olur."

EYT için yeni yasa teklifi! 1999-2008 arası kademeli emeklilik için düğmeye basıldı!

İkinci EYT mağdurları için kanun teklifi Meclis'te! Kadınlarda 43, erkeklerde 45 yaş... SON DAKİKA!

EYT'liler bekliyor! 100 binin üzerinde EYT'linin dosyası onaylanmadı...

Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat! Yüzde 40’a varan fiyat indirim!


Geri Dön