30 / 04 / 2024

EYT'liler bekliyor! 100 binin üzerinde EYT'linin dosyası onaylanmadı...

EYT'liler bekliyor! 100 binin üzerinde EYT'linin dosyası onaylanmadı...

EYT ile beraber iki milyon kişiye aylık bağlanırken, 100 binin üzerinde dosyanın henüz onaylanmadığı kaydedildi. Aynı zamanda yapılan bazı başvurular iptal edildi. Öte yandan, 8 Eylül 1999 itibarı ile işe girmek yetmiyor, 1 liralık borç ya da eksik prim günü varsa aylık bağlanmıyor. İşte ayrıntılar.



Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi doğrultusunda 2 milyon vatandaşa aylık bağlaması yapılırken, 2024 senesinde de 2 milyona yakın vatandaş emeklilik planı yapılmakta. Sosyal Güvenlik Kurumu'nda emekliliği henüz onaylanmayan 100 binin üzerinde dosya var. Hatta içinde başvurusu iptal edilenler de mevcut. Bu dosyalarda, yer alan "Prim gün sayısının yapılması  ortağı olunan şirkette sigortalı çalışılması, başkasının primlerinin sehven hesaba yazılması, işe gitmediği halde çalışmış gibi sahte sigortalılığı tespit edilenler kuruma prim borcu bulunması, hem SSK hem de Bağ-Kur'lu olunması nedeni ile emekliliğe yetecek gün sayısına ulaşılmaması" gibi sorunlar bulunuyor.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; bu sene EYT yasasının yürürlüğe girmesi ile beraber yoğun bir süreç devam ediyor. Yasadaki şartları sağlayan 2 milyona yakın vatandaş emekli aylığını almaya başladı bile. Fakat SGK'da emekliliği onaylanmayan ya da başvurusu iptal edilen dosyalar mevcut.  8 Eylül 1999 tarihi itibarı ile  işe girmiş olmak EYT'den emekli olmaya yetmediği belirtildi.  

EYT liler bekliyor! 100 binin üzerinde EYT linin dosyası onaylanmadı...

UCUZ BORÇLANMA FIRSATI SUNULUYOR

Yeni asgari ücretle beraber 1 Ocak 2024 itibarı ile doğum, yurtdışı ve askerlik borçlanmalarının maliyeti de yükselmiş olacak. Borcunu ödeyecek olanların, sigorta başlangıcını, prim gün sayısını öne alarak erken emekli olacakların maliyet artışından etkilenmemesi için üç haftalık süresi bulunuyor. Asgari ücretin yüzde 50 yükselmesi kapsamında ise bugün 64 bin 386 lira olan 15 aylık askerlik borçlanması 96 bin 579 liraya çıkacak. Buna göre,  15 ay askerliği borçlanan bu yıl 32 bin 193 lira daha az ödeyecek. Örneğin EYT ile emeklilik için 2 ayı eksik olanların 60 günlük primini borçlanması yeterli olacak. 

Emekli olacak vatandaş hem SSK hem Bağ-Kur'dan prim gün sayısına sahipse son 2 bin 520 gün içinde sürenin yarısına (1.260 güne) bakılıyor. Bu kapsamda yarısından 1 fazlası hangi kurumdan prim varsa o statüden emekli olunuyor. Son 2 bin 520 gün içinde emeklilik başvurusunda bulunduğu statüde gün sayısını tamamlamayanların da başvuruları da kabul edilmiyor. Emekli olunacak statüye ilişkin prim hesabının doğru yapılması gerekiyor.

EYT’lilere vergi muafiyetinde tüm şartlar belli oldu! İşte tüm ayrıntılarıyla merak edilenler!

Milyonlarca EYT’liye müjde! EYT’liler emlak vergisinden muaf olacak!

''Benim maaşım neden düşük?'' diyen EYT'liler dikkat! Ne yapılması gerekiyor? Ücretlerde yeni ayar!

Milyonlarca emekli dört gözle bekliyor! Bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? EYT'liler de yararlanacak mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön