30 / 04 / 2024

Milyonlarca EYT’liye müjde! EYT’liler emlak vergisinden muaf olacak!

Milyonlarca EYT’liye müjde! EYT’liler emlak vergisinden muaf olacak!

EYT yasasının çıkması ile beraber emekli olan çok sayıda vatandaş, emlak vergisi muafiyetine de hak kazandı. Yeni emekliler için muafiyet 2024’te başlıyor. Yani bu sene emekli olarak emlak vergisi muafiyeti için başvuran bir kişi, gelecek sene itibarıyla vergi ödemeyecek.



Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanarak emekli olan vatandaşlar ve daha önce emekli olan vatandaşlar, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisi ödemiyor. Emlak vergisi muafiyeti için belediyeye dilekçeyle başvuru yapmak gerekiyor. Yeni emekliler için muafiyet 2024’te başlıyor. Yani bu sene emekli olarak emlak vergisi muafiyeti için müracaat eden bir kişi, gelecek sene itibarıyla vergi ödemeyecek.

Birden fazla taşınmaza hissesi olan emekliler ile emekli olmasına karşın çalışıp aylık alanlar (engelliler, gazi, dul ve yetim aylığı alanlar hariç olmak üzere) ise muafiyetten faydalanamıyor. Emeklilerin geçici dönemlerde kullandıkları yazlık gibi evler de muafiyet kapsamında yer almıyor.

Milyonlarca EYT’liye müjde! EYT’liler emlak vergisinden muaf olacak!

HİSSELİ KONUTLAR

Emeklilerin yanında ayrıca geliri olmayan ev hanımları, hiçbir geliri olmayan 18 yaşından büyük bireyler, gaziler, engelliler ve aynı zamanda, şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisi muafiyetine hak kazanıyor. Bu kişilerin de Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutlarından vergi alınmıyor. Bir konutta emeklinin veya diğer hak sahiplerinin hissesi bulunuyorsa, hisse oranları kadar vergiden muaf sayılıyor. Buna rağmen, konutun toplam büyüklüğü 200 metrekareyi geçerse, hak sahibine düşen hisse oranı daha az da olsa, muafiyet geçerli olmuyor.

Vergi istisnasından yalnızca Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan vatandaşlar faydalanabiliyor. İstisna için, hak sahiplerinin, meskenin bağlı olduğu belediyeye, hangi kapsamda istisna kazandığını gösteren evraklarla beraber başvurması gerekiyor. Güncel olarak hangi kapsamda muafiyetten faydalanılıyorsa, o kapsamda müracaat etmek önem taşıyor.

Milyonlarca EYT’liye müjde! EYT’liler emlak vergisinden muaf olacak!

GERİYE DÖNÜK ÖDEME

Mevzuatta, indirimli bina vergisi oranı uygulamasının geriye dönük olarak uygulanmayacağına ilişkin hüküm olmaması sebebiyle gerekli koşulları sağlayan binalar için, geriye dönük olarak da indirim alıp, beş senelik zaman aşımı süresi içinde kalmak şartıyla, para iadesi istenebiliyor.

KİRALIK DAİRE DE KAPSAMDA

Emlak vergisi istisnası için konutta bizzat ikamet etmek gerekmiyor. 200 metrekareyi geçmeyen konutun kiraya verilmeden boş kalması, kiraya verilip, başka bir konutta kirada ikamet edilmesi ve çocuklar veya akrabalar tarafından ücretsiz kullanılması durumunda da istisna sürüyor. Kiralık evlerdeki emlak vergisi istisnası, bu evlerde kira üzerinden alınan vergiyi ise etkilemiyor.

Tapu sahiplerine müjde! Geriye dönük para iadesi yapılacak!

İBB Genel Sekreteri Gökce’den çok konuşulacak kentsel dönüşüm eleştirisi! Kenti rantının yeni bir yolu mu?

TOKİ’den 3 ilde konut satışı! 2+1, 3+1 konutlar satılacak!


Geri Dön