27 / 04 / 2024

EYT’lilere vergi muafiyetinde tüm şartlar belli oldu! İşte tüm ayrıntılarıyla merak edilenler!

EYT’lilere vergi muafiyetinde tüm şartlar belli oldu! İşte tüm ayrıntılarıyla merak edilenler!

2023’te emekli olan EYT'liler yeni yıl itibarıyla emlak vergisinden muaf olacak. Vergi muafiyeti için brüt 200 metrekareyi geçmeyen evde kendisinin ikamet etme zorunluluğu bulunmuyor. Muafiyet için belediyeye yazılı olarak başvurulması gerekiyor. İşte tüm merak edilenler...



Yaklaşık 14 milyon yurttaşı yakından ilgilendiren emlak vergisinin 2’nci taksitinin kasım ayı sonuna kadar ödenmiş olması gerekiyor. 2023’te EYT düzenlemesinden yararlanıp emekli olanlar yeni yıl itibariyle emlak vergisinden muaf olacak. İster nisan ayıda isterse aralık ayında emekliliğe hak kazanılmış olsun muafiyet maaş bağlanan tarihi takip eden seneden itibaren geçerli olacak.

Vergi muafiyeti için brüt 200 metrekareyi geçmeyen evde kendisinin ikamet etme zorunluluğu bulunmuyor. Kiraya vererek ikamet ettiği konurun kirasını karşılayan, çocuğunu otur vatandaşlar da yararlanabiliyor. Arsa, arazi ya da işyeri geliri olmayan vatandaşların yararlanacağı emlak vergisi muafiyeti için belediyeye yazılı olarak başvurulması gerekiyor. Aynı zamanda, emekli olup sürekli oturulan tek yazlık için de vergi ödenmeyecek.

EYT'liler 2023’teki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin TL’yi geçmediyse 2024’ten itibaren muafiyetten yararlanacak. Emekli olup çalışmayı sürdüren emekliler ise bu muafiyetten yararlanamayacak. Emlak vergisi muafiyetinden, ev kadını, şehit yakını, gazi, engelliler ile tek evin yanında gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri olan vatandaşlar da yararlanıyor. Emlak vergisi muafiyetine yönelik merak edilen soruların cevapları şöyle:

EYT’lilere vergi muafiyetinde tüm şartlar belli oldu! İşte tüm ayrıntılarıyla merak edilenler!

Eylülde EYT kapsamında emekli maaşım bağlandı. Kasımda ödeme yapmam lazım mı?

2023’ün emlak vergisini yatırmanız lazım. Yalnızca bir konutunuz varsa muafiyetiniz gelecek sene başlayacak. Vergi muafiyeti için ikamet ettiğiniz konutun bağlı olduğu belediyeye dilekçeyle başvurmanız gerekiyor. Aynı zamanda, tarımsal ve mesleki, ev ya da işyeri, mevduat, faiz, ücret gelirinizin olmaması lazım.

Emlak vergisi borcu olan konut satılabilir mi? Yeni alınan evin emlak beyannamesi ne zaman verilir?

Satacak bireyin tapu devri işleminden önce vergi borcunu ödemesi gerekiyor. Emlak vergisi dahil tüm borçlar satıcıya aittir. Ayrıca, satış esnasında ödeme yapılabiliyor. Yeni konut satın alan tapuyu aldıktan sonra en geç o yılın sonuna kadar beyanname vermeli. Örneğin bu yıl nisan ayında alındıysa 31 Aralık 2023 tarihine kadar bildirim yapılmalı.

Eşim de emekli, ben de emekliyim. Her birimizin adına birer konut var. İki konut da muafiyet kapsamında mı?

Konutun birinde oturuyor, diğerinden kira geliri sağlıyorsanız vergisini yatırmanız gerekiyor. Fakat birinde ikamet edip diğeri ise boş duruyorsa muafiyet uygulanır. İndirimden faydalanacak emeklinin üzerinde yalnızca bir evin olması gerekiyor.

İstanbul Şişli'de kirada ikamet ediyorum, Ankara'da kirada olan konutum için vergi ödeyecek miyim?

Brüt 200 metrekareyi aşmıyorsa vergi ödemeyeceksiniz. Ankara'daki konutunuz ister kirada olsun isterse boş dursun vergi alınmıyor. Aile üyelerinden biri kira ödemeden oturması durumunda yine muafiyet uygulanıyor.

EYT’lilere vergi muafiyetinde tüm şartlar belli oldu! İşte tüm ayrıntılarıyla merak edilenler!

Oturduğum ev kardeşimle ikimizin adına. Ben emekliyim. Muafiyetten yararlanabilir miyim?

Muafiyetten hisseniz kadar faydalanabilirsiniz. Kardeşiniz çalıştığı için kendi hissesi kadar vergi ödemek zorunda. Kat irtifakı tapusu olan vatandaşlar diğer şartları yerine getiriyorsa vergi ödemez.

İki tane dükkânım var. Fakat şu anda boşta. İkamet ettiğim konut vergi muafiyeti kapsamında mı?

Faiz ya da temettü gibi sermaye iradı gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin 2’nci gelir dilimindeki miktarı aşmaması gerekiyor. Gelir sağlamayan arsa, işyerine sahip olan vatandaşlar emlak vergisinden yararlanabilir.

EYT kapsamında emekliliğe hak kazanandan dul ve yetim maaşı alan vatandaşlar için de uygulanıyor mu?

Dul, yetim, ölüm ve maluliyet maaşı alan vatandaşlar yararlanabilir. Emlak vergisi muafiyetinden 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, ev kadınları ve bunun yanı sıra, şehitlerin dul ve yetimleri de yararlanıyor.

Antalya'da yazlığa geçtim. İzmit'teki konutumda kızım kira vermeden oturuyor. Ödemem var mı?

Tek konut için emlak vergisi muafiyeti uygulanıyor. Yazlık konutu sürekli kullanan (ikâmet zorunlu) muafiyeti bu konutu için kullanabilir. Fakat başka bir konutu varsa orası için yararlanamaz.

O ilde yaşayanlara müjde! 3 bin konut ve 10 bin iş yeri yapılacak!

Konut alım satımda yeni dönem! Sistem baştan sona değişiyor!

Kırsal mahallelerde emlak vergisi sorunu! Vatandaşlar emlak vergisinden muaf mı?


Geri Dön