05 / 11 / 2024

Marmaray kazılarından çıkan 'Yenikapı' toplumu incelendi!

Marmaray kazılarından çıkan 'Yenikapı' toplumu incelendi!

Marmaray kazılarından çıkan 'Yenikapı' toplumu incelendi. Marmaray kazı çalışmalarından çıkan eski çağlara ait kemik ve kafa tasları incelenerek, o dönemde yaşayan insanlarla ilgili önemli bulgulara ulaşıldı...




Marmaray kazı çalışmalarından çıkan eski çağlara ait kemik ve kafa tasları incelenerek, o dönemde yaşayan insanların fiziki yapıları, beslenme şekilleri ve sosyal hayatlarıyla ilgili önemli bulgulara ulaşıldı.


Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Yıldız Teknik Üniversitesi İstanbul Tarihi Yarımada Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSTYAM) Biyolojik Materyal İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Görgülü, ağırlıklı olarak  Marmaray  kazılarından çıkan bin yıllık iskeletler üzerinde incelemelerde bulunduklarını söyledi.


Görgülü, yapılan incelemelerde, Yenikapı'da yaşayan insanların iyi bir beslenme şekline sahip olduğunun saptandığını dile getirerek, şunları kaydetti:


 "Biz bunlara 'Yenikapı toplumu' diyoruz. Liman toplumu bu insanlar. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yapılan kazılardan çıkarılan iskeletler üzerindeki incelemelerde beslenme konusunda ciddi sıkıntılar olduğu belirlenmişti. Yenikapı toplumu dediğimiz liman toplumundaki insanların, beslenme açısından çok sıkıntı içerisinde olmadıkları bilgisine ulaştık. Bu insanların 20'lik dişlerinde de çok ciddi bir düzgünlük saptadık. Günümüzde 20'lik dişler bayağı bir sorun olmaya başladı. Ancak kazılardan çıkan çene kemiklerini incelediğimizde, 20'lik dişlerin düzenli ve düzgün olduğunu gördük. Bu durumu, o dönemde ve günümüzdeki beslenme alışkanlıklarına bağlıyoruz."


"Kemiklerden 24 örnekten DNA elde etmeyi de başardık"


Görgülü, çocuk iskeletleri üzerinde de incelemelerde bulunduklarını ve bazı bulgulara ulaştıklarını ifade etti. 


Halk arasında eski insanların devasa ve iri oldukları yönünde bir inanışın olduğunu ancak incelemelerde bunların doğru olmadığını gördüklerini söyledi.


Görgülü, incelemelerde o dönemde yaşayan insanların fiziki yapılarıyla ilgili saptamalarda da bulunduklarını aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"İskeletler üzerinde yaptığımız incelemelerde, fiziksel yapı olarak bu insanların orta boylu olduğunu saptadık. Kadınlar 1.58-1.59 metre civarında, erkekler 1.60-1.68 metre civarında. O dönemlerde çok çocuk ölümleri olduğu bilgisine ulaştık. Çok çocuk iskeleti vardı. O dönemin tıbbi şartları, enfeksiyon hastalıkları, doğal afetler, çevresel faktörler, çocuk ölümlerinin fazla olmasına yol açmış. Günümüzle kıyaslayacak olursak elbette ileri değil. Çocukların ortalama yaşam süreleri 13 yaş civarında iken, erişkin insanların yaşam süreleri 30-35 yaş civarında çıktı. Kemiklerden 24 örnekten DNA elde etmeyi de başardık. Çünkü çok eski çağdan değildi bunlar. Bunlar içerisinde de 11'inde anne soyunu ve nereden geldiğini öğrenebildik. Örneğin, bu insanların anne soylarının Ön Asya ve Mezopotamya'dan geldiği ortaya çıktı. Baba soyları için şu anda bir şey diyemiyoruz."


AA


Geri Dön