Marmaray ve metro projelerinden çıkan batıklar Amerika'ya yelken açtı!
Marmaray ve metro projeleri kapsamında Yenikapı'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan "antik gemi mezarlığı" bilim çevrelerinin büyük ilgisini çekti
Marmaray ve metro projeleri kapsamında Yenikapı’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan "antik gemi mezarlığı" bilim çevrelerinin büyük ilgisini çekti.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı Başkanı ve İÜ Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, yaptığı açıklamada, Yenikapı’da bir antik gemi mezarlığı bulunduğunu, dünyanın en büyük batık gemi repertuvarına ulaşıldığını kaydetti.
Araziden alınan gemileri, kurdukları laboratuvarda incelediklerini ve konservasyon çalışmalarını yürüttüklerini bildiren Kocabaş, Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen batık gemiler sayesinde, İstanbul’da dünyanın en büyük batık gemi müzesi kurulacağını hatırlattı.
Kazılarda 36 geminin bulunduğunu, incemeler sonucunda eserler üzerindeki sırların yavaş yavaş gün ışığına çıktığını ifade eden Kocabaş, "Yenikapı kazılarını gerçekleştiren İstanbul Arkeoloji Müzelerinin en büyük yardımcısı, hiç kuşkusuz 27 batığı inceleyerek, toplam 31 geminin konservasyonunu gerçekleştirecek olan İstanbul Üniversitesi ekibi oldu. Şu ana kadar da 26 gemiyi tüm dokümantasyon çalışmalarını yaparak araziden kaldırdık" diye konuştu.
"Son halka Amerika turnesi"
Sürdürdükleri bilimsel çalışmaların daha geniş kitlelere duyurulmasının temel hedeflerinden biri olduğunu aktaran Kocabaş, şunları söyledi:
"Proje kapsamında 40’ın üzerinde makale yayımladık ve 100’ün üzerinde sunum gerçekleştirdik. Şimdiye kadar İngiltere, Fransa, Almanya, Danimarka, İsveç, İspanya, Avusturya ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerindeki bilimsel toplantılarda çalışmalarımızı duyurduk. National Geographic, Discovery ve Arte belgesel kanalları olmak üzere ulusal ve uluslararası TV kanallarında programlara katılıp çalışmalarımız ve keşifler hakkında bilgi verdik. Bu çalışmaların son halkasını ise Türkiye’nin Amerikalı Dostları (American Frends of Turkey-AFOT) tarafından ABD’de düzenlenen turne oluşturacak. AFOT davetiyle Amerika’da bir dizi konferans vereceğim. Bu turne kapsamında temel olarak üzerinde çalıştığımız Bizans dönemi gemileri, çalışma süreci ve gerçekleştirdiğimiz keşifleri gerek Amerikan kamuoyu gerekse bilim çevreleriyle paylaşma imkanı bulacağım."
İlk konferans büyükelçilikte
AFOT Başkan Yardımcısı Dr. Elizabeth Shelton tarafından böyle bir teklifin geldiğini belirten Kocabaş, şöyle konuştu:
"Shelton, İstanbul Arkeoloji Müzesi uzmanlarınca Yenikapı’da devam eden kazılarda ortaya çıkan batık gemiler ve İÜ olarak sürdürdüğümüz bilimsel çalışmalardan çok etkilendiklerini iletti. Bunları Amerikalı dinleyiciler ve bilim çevreleriyle paylaşmamız konusunda geçtiğimiz Ağustos ayında İstanbul’da bir araya geldik ve bu turnenin hazırlıklarına başladık. İstanbul Üniversitesi olarak batıklar üzerinde sürdürdüğümüz projenin ilk ürünü olan Yenikapı’nın Eski Gemileri kitabı, konferans dizisinin ismi oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığımız yol masraflarını üstlendi. İlk konuşma 23 Şubat’ta Türk Büyükelçiliğinde gerçekleşecek. 150 kişinin katılımıyla gerçekleşecek toplantının ardından akşam yemeği verilecek."
"Çalışmalar gerçekten çok ilgi görüyor"
Sualtı arkeoloji müzelerinde gerçekleştirilecek toplantılarda Amerikan kamuoyuna, üniversitelerde gerçekleştirilecek konferanslarda akademik çevre ve öğrencilere ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Kocabaş, sözlerine şöyle devam etti:
"Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında arasında en iyi 400 üniversite arasına girmeyi başaran İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinin sualtı arkeolojisi konusunda gerçekleştirdiği çalışmalar gerçekten çok ilgi görüyor. Washinton Türkiye Büyükelçiliğindeki konferansın ardından sırasıyla Harvard Üniversitesine bağlı Dumberton Oaks, Raleigh Tarih Müzesi, UNC Chapel Hill ve Duke Üniversitesi, Beaufort Deniz Müzesi, Sauthport Deniz Müzesi, Hatteas Atlantic Müzesi, Los Angeles UCLA, Birleşmiş Milletler, World Monument Fund ve Smithsonian Institution’da konferanslar vereceğim. Bu arada meslektaşlarımla sürdürdükleri projeler konusunda bilgi alışverişinde bulunarak laboratuvarlarını ziyaret edeceğim."
AA