11 / 01 / 2025

Marmaris, atıl durumda olan turistik tesisler ile dikkat çekiyor!

Marmaris, atıl durumda olan turistik tesisler ile dikkat çekiyor!

Marmaris"in en önemli turistik beldesi ve İngiliz turistlerin en fazla tercih ettiği yerler arasında gösterilen İçmeler, yıllardır atıl durumda olan turistik tesislerin çokluğuyla dikkati çekiyor



Edinilen bilgiye göre, 1980"li yılların sonlarında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal"ın tatil için tercih etmesiyle   yıldızı parlayan Marmaris"in İçmeler beldesi, devlet kurumlarına ait çok sayıda kampa ve işadamları tarafından yaptırılan 5 yıldızlı otellere ev sahipliği yapmaya başladı.

Denize sıfır konumdaki onlarca dönüm arazi üzerine kurulmuş olan kampların, kimisi satılamadığı, kimisi kurumlar arasında paylaşılamadığı ve kimisi de imar sorunları dolayısıyla yıllardır atıl durumda bekletiliyor.

-PAYLAşžILAMADI, çÜRÜYOR-

Kızılkum mevkisinde bulunan 30 bin metrekarelik alana sahip Köy Hizmetleri Kampı, yaklaşık 5 yıldır kullanılmıyor. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü"nün kapatılmasının ardından kampın çevre ve Orman Bakanlığı"na devredilmesine karşı çıkan Muğla İl Özel İdaresi yargıya başvurdu. Kamp, il özel idaresine verildi. Bunun üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Danıştay"a itirazda bulundu. Devam eden yargı süreci boyunca atıl durumda bekletilen kamptaki tesisler bakımsız kaldı.

İçmeler koyuna bakan yaklaşık 10 dönümlük alan üzerine kurulu bir başka kamp olan Pamucak ise 8 yıl önce 49 yıllığına kiraya verilmesine rağmen geçen süre zarfında hizmete sunulamadı. Kiracı şirketin çok katlı tesis yapma isteği, imara aykırı olduğu gerekçesiyle İçmeler Belediyesi tarafından kabul görmedi.

-SATILAMADI, YARIN KİRAYA VERİLECEK-

Devletin en gözde kamplarından birisi olarak değerlendirilen ve 5 kez ihaleye çıkartılmasına rağmen yüksek fiyat istenmesi nedeniyle satılamayan Maliye Kampı da, uzun bir süre kapılarını kapalı tuttu.

İlk olarak 34 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkartılan tesis için son olarak 46 milyon 180 bin lira istendi. Alıcı çıkmaması üzerine kampın 49 yıllığına kiraya verilmesi kararlaştırıldı. Kamp, Marmaris Mal Müdürlüğü"nde 7 Ocak"ta yıllık 903 bin 240 lira bedelle ihaleye çıkartılacak. Denize sıfır konumda bulunan 22 bin 581 metrekare alana sahip tesisin bünyesinde, 98 yatak kapasitesine sahip 30 oda ile restoran gibi sosyal alanların bulunduğu öğrenildi. Ayrıca tesisin yakınlarında çok sayıda otel hizmet veriyor. İhale öncesinde ilçede turizm yatırımları bulunan çok sayıda işadamının Marmaris Ticaret Odası"na başvurarak ihale şartnamesi aldığı bildirildi.

-BİRİNİ şžEYH ALDI AçMADI, DİĞERİ 23 YILDA TAMAMLANAMADI-

Kampların yanı sıra İçmeler beldesinde 23 yıldır tamamlanamayan Mandalin Otel ve Katarlı şžeyh tarafından geçen yıl satın alınmasına rağmen açılmayan bir diğer 5 yıldızlı otel Munamar da turizme hizmet veremiyor.

Kızılkum mevkinde 1988 yılında yapımına başlanan Mandalin Otel, 550 oda ve bin 100 yataklı olarak yapılması planlandı. Otelin inşaatı, sahiplerinin iflas etmesi nedeniyle çürümeye terk edildi. Bir firma tarafından iki yıl önce otelin içinde bulunduğu arsa ve ormandan tahsis alınan 150 dönüm araziyle birlikte toplam 310 dönümlük alanda lüks konutlar yapılması için proje hazırlandı. İçmeler Belediyesi, söz konusu yere sadece turistik tesis yapılmasına izin verilebileceğini kaydederek projeyi onaylamadı.

Katar Devlet Yönetimi Kraliyet Ailesi Üyesi (Emir) şžeyh Nasser Ahmed Ali Al Thani"nin geçen yıl Ocak ayında satın aldığı Munamar Otel de,   atıl tesisler arasındaki yerini aldı. Geçen yıl oteli açmayan Katarlı şžeyh"in, önümüzdeki yıl da tesisin kapılarını kapalı tutacağı belirtildi.

Denize sıfır konumdaki 6 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu otelin, 2"si kral dairesi 13"ü süit olmak üzere toplam 180 odası ve 373 yatak kapasitesi mevcut.

-'KAPALI OLMALARI ÜLKE TURİZMİNE ZARAR VERİYOR'-

İçmeler Belediye Başkanı Zeki Eren, kampların ve otellerin kapalı olmasının kendisini ve İçmeler halkını üzdüğünü söyledi.

Tesislerin kapalı olmasının imaj kaybına neden olduğuna işaret eden Başkan Eren, 'Kampların ve otellerin yıllardır kapalı tutulması bölge ve ülke turizmine zarar veriyor. Söz konusu yerler açık tutulabilseydi, bugüne kadar yüz binlerce turist faydalanmış olacaktı. Ayrıca bölgemiz çok büyük gelir kaybı yaşamayacaktı. Kampların biran evvel durumunun netleşmesini ve hizmete sunulmasını istiyoruz. Munamar Otel"in de bu yıl olmazsa bile seneye açılmasını bekliyoruz. İçmeler, doğal güzellikleriyle ünlü bir turistik belde olarak biliniyor. Beldemizin "atıl tesis cenneti" olarak anılmasını istemiyoruz' dedi.

Mandalin Otel"in inşaatıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü de anlatan Eren, 'Araziyi alan şirket toplu konutun yanı sıra sağlık turizmi için bir tesis yapmayı da planlıyor. Biz tamamının turistik tesis olmasını istiyoruz ama görüşmeler sürüyor, ortak bir noktada buluşmaya çalışacağız' diye konuştu.

Turizm sektörü temsilcileri ise tesislerin atıl kalmasının on binlerce turist, istihdam ve milyonlarca lira gelir kaybına yol açtığını kaydetti.
AA


Geri Dön