07 / 05 / 2024

Marmaroom projesine dair tüm merak edilenler bu röportajda!

Marmaroom projesine dair tüm merak edilenler bu röportajda!

Maltepe Marmaroom projesini Proje Müdürü Zeynel Abidin Besleney emlakkulisi.tv takipçilerine anlattı. İşte tüm detayları ile o röportaj...



Evko ve Meot ortaklığında Maltepe'de hayata geçirilen Marmaroom projesi ile ilgili tüm merak edilenleri Proje Müdürü Zeynel Abidin Besleney ile konuştuk. Marmaroom satış ofisinde bir araya geldiğimiz Besleney, Marmaroom'u insanların yaşamını kolaylaştırmak üzere tasarlanmış bir proje olarak tanımlıyor. İşte tüm detayları ile o röportaj...


Marmaroom projesine dair tüm merak edilenler bu röportajda!


Marmaroom projesine geçmeden önce Evko ve Meot ortaklığını tanıyabilir miyiz?

Evko 1979 yılında kurulan bir mühendislik firması. Türkiye'de bir çok firmaya danışmanlık yapmış bir firma. Meot ise ortaklarının çoğu İngiltere'de bulunan, İngiltere'de inşaatlar yapan bir şirket. Evko-Meot ise İngiltere'de aralarında kendimin de olduğu Türkiye kökenli yatırımcıların Türkiye'de inşaat sektörüne girmek istemesiyle 2006 yılında Evko ile kurdukları bir firma. 


Marmaroom Evko-Meot ortaklığının ilk projesi mi?

Önce Pendik'te Meridyen adlı bir proje hayata geçirdik. Öncesinde Ataşehir'de daha butik bir proje hayata geçirdik. Marmaroom da üçüncü projemiz.


Marmaroom'un öne çıkan özellikleri neler?

Projeye başlamadan önce 2 yıl çalıştık. 2 yıl projenin geliştirme süreci ile uğraştık. Potansiyel projeleri elimile ederek bu projede karar verdik. Biz firma olarak şehir dışlarında çok konutlu şehir içinde küçük şehirler kurmak yerine, kent merkezinde, kente yakın yaşam tarzlarını dönüştürmek üzere bir stratejimiz var. Üzerinde bulunduğumuz arsa da bunu yapabileceğimiz bir arsaydı. E-5'e araçla 3-4 dakika, Kadıköy-Kartal sahil yoluna 5-6 dakika, Bağdat Caddesi'ne 10 dakika, Kadıköy-Kartal hattının tam ortasında yer alıyor. 


Projenin arsası bir kooperatife ait sanırım. Kaç hak sahibi ile anlaşarak arsayı satın aldınız?

1980'lerde Türkiye'de bir kooperatif fulyası vardı. Bizim bölgede bu fulyadan nasiplenen yerlerden bir tanesi. Bir çok kooperatif var burada. Fakat yasal ve hukuki nedenler, binaların mevzuatlara uygun yapılmaması, özellikle deprem sonrası gelen yeni mevzuata uygun yapılmaması bu bölgede bir dönüşüm ihtiyacını doğurdu. Bizim arsamız biraz daha şanslı çünkü üzerinde bina yoktu. 90 üyeli bir kooperatife ait arsa ama onlar da birçok firmayla sıkıntılar yaşamışlar ve proje geliştirememişler. Sonra anlaştık ve biz proje geliştirmeye karar verdik. 


Röportajın videosu için tıklayınız


Hasılat paylaşımı mı yoksa kat karşılığı mı anlaştınız?

Kat karşılığı anlaştık. Bizim projemizde 3 blok var. Bunlardan 1 blok kooperatif üyelerine ait olacak. Diğer 2 blok da bize ait. 

Gerek Maltepe'deki gerekse de İstanbul'un diğer semtlerindeki bu kooperatif yapılarının artık yenilenmesi gerekiyor. Bu da bizim hedef alanlarımızdan biri. Bu tip yerlerde proje geliştirmek uzmanlık gerektiriyor. Biz de 2-3 yıldır bu uzmanlığı geliştirdik. 


Marmaroom projesine dair tüm merak edilenler bu röportajda!


Projenin 3 bloğu da satışta mı şu anda?

Marmaroom, 13 dönüm alan üzerinde 3 blokta  toplam 260 konuttan oluşuyor. 13 bin dönüm alanın 8 bin dönümünü ise yeşil alan oluşturuyor. 


Daire seçenekleriniz neler?

1+1, 2+1, 3+1 ve 1 adet de penthouse dairemiz var. 


Dairelerin büyüklükleri ne kadar?

1+1 dairelerimiz 54 metrekare ile 61 metrekare arasında, 2+1 dairelerimiz 74 metrekare ile 121 metrekare arasında, 3+1 daireler ise 121 metrekare ile 145 metrekare arasında değişiyor. 


149 BİN TL'YE MUHTEŞEM ADALAR MANZARASINA BAKTIRIYOR


Marmaroom'un bir tarafı muhteşem adalar manzarası bir tarafı ise Süreyyapaşa Ormanı.. Peki bu muhteşem manzaraya bakmanın bedeli nedir?

1+1 dairelerimiz 149 bin TL'den başlıyor, 2+1 dairelerimiz 189 bin TL'den başlıyor, 3+1 dairelerimiz ise 319 bin TL'den başlangıç gösteriyor. En pahalı dairemiz ise penthouse dairemiz. Bu dairemiz biraz exclusive bir daire. 


Penthouse dairelerinizin fiyatı ne kadar?

Bu daire için Türkiye'den ve yurtdışından potansiyel alıcılar var. O nedenle şimdi burada rakamı açıklamak pek doğru olmaz. Zaten fiyatı bizden talep edilen mimari uygulamaya göre belirleyeceğiz. Çünkü orayı çok özel kurguluyoruz. Fiyatı da müşteriden gelen talep doğrultusunda belirleyeceğiz. 


BİR TARAFI ADALAR BİR TARAFI ORMAN


149 bin TL bu proje için oldukça makul görünüyor. Peki 149 bin TL'lik kaç daire var?

149 bin TL bizim başlangıç fiyatımız. Bu bizim zemin kattan itibaren başlayan 1+1 dairelerimizin fiyatı. Bu rakamlar 1+1 dairelerde 270 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bu projede 2 manzara konsepti var. Bir tarafı deniz bir tarafı orman. Heybeli, Yassı ve Büyükadayı direk görebilen bir yerdeyiz. Hatta açık havalarda Yenikapı ve Yalavo'ya kadar görebiliyorsunuz. Diğer tarafımızda da Süreyyapaşa Ormanı var. Bloklarımızın bir tarafı denize bir tarafı ise ormana bakıyor. 


Marmaroom projesine dair tüm merak edilenler bu röportajda!


BODRUM KATINDAN İTİBAREN DENİZ MANZARASI


Kaçıncı kattan itibaren adalar ve orman manzarası görünüyor?

C blokta bodrum katından itibaren deniz manzarası görünüyor. B blok birinci kattan itibaren kısmi deniz manzarası sahip. 7.kattan itibaren de ful panoramik deniz manzarası görünüyor. 


Projenin  aşağı kısmında müstakil apartmanlar var. Dönüşüm çerçevesinde bunlar yıkılıp yeniden yapıldığında Marmaroom'un manzarasının kapanması söz konusu olur mu? 

Var olan mevzuata göre bizim üstümüzü geçmeleri mümkün değil. Sadece burası için değil İstanbul'un hiç bir yeri için yüzde yüz birşey söylemek mümkün değil. Ama teknik nedenlerle bizim manzaramızın kapanmayacağını şu an için söyleyebilirim. Bir de bizim yanımızda İSKİ su deposu var. Su deposunun bir koruma alanı var. Bizim bloklarımızdan bir tanesinin görüş açısı direk bu su deposuna geliyor. Buraya inşaat yapılamıyor. Bundan dolayı önü kapanamaz zaten. 


Marmaroom'dan daire alan bir kişi proje tamamlandığında ortalama ne kadar prim elde edecek?

Projenin yüzde 50'si satıldı. Bunların bir kısmı proje hayata geçmeden yurtdışındaki yatırımcılara da lanse edilmişti ve oradan da alımlar olmuştu. Projemizden daire alanlar yaklaşık 3 ay oldu daire satışa çıkalı bu süreçte yüzde 10 prim yaptılar. Her projede yüzde 30 civarında bir prim olur ama bizim projemizin manzarası ve lokasyonu itibari ile yüzde 30'dan fazla prim yapacağını düşünüyorum. 


Yüzde 50 oranda satışlar yapıldı dediniz. Bu oran içinde yatırımcılar mı yoksa oturumcular mı ağırlıkta?

Yarısı yatırımcılar diyebiliriz. Türkiye'den ve yurtdışından yatırımcılar var. Yine burayı bir yazlık gibi kullanmayı düşünenler de var. Kiraya vermek için alanlar da var. Çünkü hemen yakınımızda 3 üniversitenin kampüsü var. Bu, projeyi yatırımcılar için çekici kılıyor. Ayrıca bölgenin kendisi  de bir dönüşüm içinde. Buraya bizden önce gelen firmalar var. Bunlar da buraya katkı sağlıyor. Bu projelerle bu bölge değer kazanıyor. 


Yatırım amaçlı sizden daire alsam bugünün şartları ile ne kadar kira geliri elde edebilirim?

1+1'ler 900 TL ile bin TL arasında, 2+1 daireler bin 200 TL ile bin 500 TL arasında, 3+1 daireler de bin 500 TL ve üzeri bir rakamdan kiralanabilir. 


Yüzde 50 satış oranınında yabancıların payı nedir?

Yüzde 25-27'lik dilim yabancılara ait. Firmamız İngiltere kökenli olduğu için projeye İngiltere'den de büyük ilgi var. Yine Avustralya, Almanya ve Arap ülkelerinden de müşterilerimiz var. 


Esenyurt'ta yaşanan imar sorunu nedeni ile maket üzerinden alım yapan bir çok müşteri mağdur oldu. Sonuçta maket üzerinden alım yapmak bir yerde hayali bir şeye para yatırmak demek de aynı zamanda. Siz özellikle yabancı müşterilerinizi bu anlamda nasıl ikna ediyorsunuz?

Çok doğru bir noktaya değindiniz. Maket üzerinden alım yapmanın avantajları da var dezavantajları da. Maket üzerinden alım yaptığınızda o dairenin priminden de kazanıyorsunuz. Ama bir taraftan da henüz olmayan bir şey için para yatırıyorlar. Biz projemizi müşterilerimize doğru anlatabilmek ve yaşatabilmek için gerçek boyutlarda 3 boyutlu çizimler yapıyoruz. Projede kullanılan tüm malzemeleri teşhir odamız var orada müşterilere gösteriyoruz. Ve Türkiye'de bir ilk olan uygulamamız da şu; özel bir havadan çekim aracımız var. Bununla her bir dairenin salon ve yatak odasından nereye baktığını, manzarasının ne olacağını potansiyel alıcılarımıza gösteriyoruz. Bu görüntüleri Facebook sayfamızdan ve kendi sitemizden 2 günde bir güncelleyerek paylaşıyoruz. Bu hem Türkiye'deki yatırımcılar için hem de yurtdışındaki yatırımcılar için oldukça etkili oldu. 


Taksim Gezi Parkı olayları Araplar başta olmak üzere yabancı yatırımcıları tedirgin ettiği söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Bu projeyle ilgilenen kitle Gezi Parkı olaylarında da aktif olan bir kitle. Hem reaksiyon olarak hem de yer almak adına aktif. Ondan dolayı insanlar bir dönem kaygıya düştüler. Acaba bu nereye kadar devam eder, bu dönemde emlak almak sağlıklı mı gibi kafalarda sorular oluştu. Ama bu ülkeye yatırımın temel kriterlerinde bir değişiklik olmadığı için bu tarz toplumsal olayların da ülke genelinde bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorlar. Meot olarak biz de 17 yıldır İngiltere'deyiz ve Türkiye'ye dönmek için bundan daha iyi bir zaman görmedik. Yatırımcı dostlarımızı da aynı şeyleri söylüyoruz. 


24 AY VADE FARKSIZ TAKSİT AVANTAJI


Müşterilerinize ödemede ne tür kolaylıklar sunuyorsunuz?

Şu an 3 farklı ödeme seçeneği sunuyoruz. Birinci seçeneğimiz 24 ay sıfır faiz, ikinci bir seçeneğimiz firma bünyesinde 48  aya 0. 74, 60 ayda ise 0, 79 faiz oranları ile bir ödeme planı sunuyoruz. 


Marmaroom projesine dair tüm merak edilenler bu röportajda!



YAŞLILAR İÇİN ELEKTRİKLİ, AKÜLÜ ARABALAR DA VAR


Marmaroom'un sosyal olanakları arasında neler var?

2 bin 500 metrekare alana yayılmış bir sosyal tesisimiz var. Bu tesislerde deniz manzaralı açık- kapalı havuz, çocuk havuzu, basketbol alanı, çocuk kreşi, bayanlar için bakım merkezi gibi birçok sosyal imkan yer alıyor. Yani modern bir yaşamda ihtiyaç duyulabilecek her şey mevcut projemizde. Bulunduğumuz alan itabari ile burası biraz yokuş bir yer. İleri yaştaki konut sakinlerimizin burada rahatlığını sağlamak için elektrikli, akülü küçük arabalarımız olacak. Bunlarla çok rahat bir şekilde alışverişlerini yapabilecekler. Yine görme ya da fiziksel engelli bir müşterimiz bize inşaatımızın şu aşamasında geldiğinde biz daire içine onların yaşamlarını kolaylaştıracak uygulamalar yapabiliyoruz. 


Bu hizmetlerin aidatlara yansıması ne kadar olacak?

Biz bu işi profesyonel bir firmayla yapıyoruz. Onlar proje bittiğinde yapılacak uygulamaları şimdiden organize ediyorlar. Onların öngörüsü bu proje için aidatların 200 TL ile 250 TL arasında olacağı yönünde.


KENT İÇİNDE YENİ KENTLER OLUŞTURMAK İSTEMİYORUZ


Evko ve Meot İnşaat ortaklığının yeni yatırım hedefleri neler?

Kent içinde ve kente yakın mekanları dönüştürmek istiyoruz biz. Kendimize göre kontrol edilebilir olan 200-400 dairelilk projeler geliştiriyoruz. Bunun üzerinde bir proje yapmıyoruz. Ama çok iyi bir proje gelirse başka firmalarla da bir araya gelerek bunu yapabiliriz. Biz kent içinde yeni kentler oluşturmak istemiyoruz. Var olan kenti dönüştürmek ve bu anlamda katkı sağlamak istiyoruz. Hem yaşam tarzı hem de estetik olarak bir dönüşümden bahsediyoruz. 


Üzerinde çalıştığınız, netleşen yeni bir projeniz var mı?

İmza aşamasına geldiğimiz projelerimiz var. Bu bölgeye yakın bir yerde olacak. Yine konut yapacağız. Bunu da yaz sonlarına doğru, Eylül ayının başları gibi paylaşmayı düşünüyoruz. Yani bu projeye devam ederken yeni projemize de başlamış olacağız. 


HEDEF HER YIL 2 PROJE GELİŞTİRMEK


Önümüze her yıl şu kadar konut üreteceğiz gibi bir hedef koydunuz mu?

Her yıl 200-400 konuttan oluşan 2 proje geliştirmeyi hedefliyoruz. Bizim firmamızın konut dışında faaliyet alanları da var. Evko firması iyi bir mühendislik firması. Şu an Nijarya'da, Orta Asya'da, Orta Doğu'da birçok projenin hem danışmanlığını hem de proje desteğini sağlıyor. Yine Dubai'de bir proje var görüştüğümüz. Yani çalışmalarımız sadece Türkiye ile sınırlı değil. Türkiye dışında da bir çok projeyle ilgileniyoruz. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön