05 / 05 / 2024

Marsilya'da 25 metrelik minare inşa edilecek

Marsilya'da 25 metrelik minare inşa edilecek

İsviçre yeni minare yapılmasını anayasal yasak haline getirirken, Fransa'da Marsilya kenti, aynı anda 7 bin kişinin ibadet edebileceği büyük bir cami inşa edilmesi için start verdi



Marsilya Belediye Başkanı ve iktidardaki Halk Hareketi İçin Birlik Partisi'nden (UMP) Senatör Jean Claude Gaudin, geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir törenle, 200 bin Müslümanın yaşadığı bölgede Marsilya Büyük Camii projesinin inşaat iznini Marsilya Büyük Camii Derneği'ne teslim etti. Caminin temel atma töreni Nisan 2010'da yapılacak.
Belediye ile Cami Derneği arasında 50 yıl süreli bir kira sözleşmesi imzalandığı ve kiranın düşük olacağı bildirildi. 3500 metrekarelik alana yayılacak Marsilya Büyük Camii için yarışan 5 proje arasında 25 metre yüksekliğinde minare öngören proje kazandı. Caminin mimari Maxime Repaux, ezan sesinin cami kompleksinin sınırları dahilinde duyulacağını kaydetti. 
Caminin inşası için Fransız resmi makamlarının parasal destek sağlaması laiklik yasasına aykırı olduğundan gerekli fonların bağışlarla sağlanması öngörülüyor. Bunun için 22 milyon euro gerektiği, 1 milyon euro'luk ilk bağışı Cezayir hükümetinin yaptığı bildirildi. Para vaktinde toplanabilirse cami 2011 Haziran'ında ibadete açılacak. Belediye Başkanı Gaudin, inşaat izin belgesinin teslim töreninde yaptığı konuşmada, Marsilya halkının yüzde 57'sinin büyük caminin yapılmasına taraftar olduğunu belirterek, "Hiçbir şey fikrimi değiştiremeyecek" dedi.

Namaza ışıklı çağrı
İnşa edilecek büyük camide gürültü kirliliği yaratılmaması için yüksek volümlü ezan okunmayacak. Bunun yerine namaz vakitleri minare çevresinde dönen ışıklarla görsel olarak belirtilecek.

Fransa minareye karşı değil
Fransa Başbakanı François Fillon, Fransız hükümetinin, kentlerde çevreye "uyumlu ve makul bir şekilde" olması koşuluyla minare inşasına karşı olmadığını söyledi. François Fillon, Fransız ulusal kimliği konulu bir toplantıda yaptığı konuşmada, Fransa'da az sayıda bulunan minarelerin kent ve sosyal çevreye uyumlu ve makul bir şekilde olması gerektiğini, bu konuda belediye başkanlarına güvenmenin bunun en iyi biçimi olduğunu söyledi. Başbakan   Fillon, asıl mücadele edilmesi gerekenin özellikle Müslümanlar değil aşırı uçlar olduğunu, bunun birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirtti.
Milliyet


Geri Dön