29 / 04 / 2024

Martı GYO'nun yüzde 49'u halka açılıyor!

Martı GYO'nun yüzde 49'u halka açılıyor!

Türk turizminin 43 yıllık köklü markası Martı, gayrimenkul yatırım ortaklığı alanında faaliyet gösteren şirketi Martı GYO´nun yüzde 49´unu halka açıyor



Tamamı bakiye yüklenim metoduyla gerçekleşecek halka arz için 16-17 Eylül 2010 tarihlerinde 1,42 TL ile 1,60 TL fiyat aralığında talep toplanacak. Konsorsiyum liderliğini Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.´nin üstlendiği halka arzdan elde edilen gelirle Martı GYO´nun büyümesine ivme kazandırılacak.

15 Eylül 2010, Çarşamba o İstanbul; Türkiye´nin lokomotif sektörlerinden turizm ve gayrimenkul alanında faaliyet gösteren Martı GYO halka açılıyor. Konsorsiyum liderliğini Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.´nin üstlendiği Ortaklık, 16-17 Eylül 2010 tarihlerinde 1,42 TL ile 1,60 TL fiyat aralığında talep toplayacak. Mevcut ortakların rüçhan haklarının kısıtlanması yoluyla, %96 oranında sermaye artırımına gidilerek 54 milyon TL´lik hisse ihraç edecek olan Martı GYO, portföyündeki karma yapısıyla dikkat çekiyor. Halka arzından sonra İMKB´nin ilk turizm odaklı GYO´su konumunda bulunacak olan Martı GYO, düzenli kira getirisinin ve projesinin yanı sıra geleceğe yönelik yatırım planları ile de turizm ve gayrimenkul alanında projeler geliştirebilme kabiliyetine sahip bulunuyor.

Köklü Marka, Değerli Şirket: Martı GYO

Halka arzla ilgili olarak gerçekleşen basın toplantısında konuşan Martı GYO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin şunları söyledi: "1967 yılında adım attığımız turizm sektöründe her zaman ilkleri gerçekleştirmek için çalıştık. Ülkemizin ilk resort tatil köyünü kurduk ve başarıyla işlettik. Turizmdeki başarılarımızdan aldığımız güçle 1989 yılında Martı Otel İşletmeleri´ni halka açtık ve İMKB´de halka açılan ilk turizm şirketi olduk. Bugün de 43 yıl önce başladığımız turizm yolculuğumuza bir kilometre taşı daha ekleyerek devam ediyoruz. İMKB´de bir ilke daha imza atıyor ve borsamızın ilk turizm odaklı GYO´sunu halka açıyoruz. Net aktif değeri 156 milyon TL, ödenmiş sermayesi 56 milyon TL olan Martı GYO´nun, faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin sürdürülebilir büyümesi adına örnek olacağına inanıyorum."

Karma Portföy Yapısı Dikkat Çekiyor

Konuşmasına Martı GYO´nun portföy yapısından bahsederek devam eden Narin, şirketin karma (hibrid) diye adlandırılan portföyü sayesinde hem düzenli kira getirisi, hem de Türkiye´nin hızla gelişen sektörleri turizm ve gayrimenkulde gerçekleştirecekleri proje ve yatırım planları ile gelecekten umutlu olduklarına vurgu yaptı.
Martı GYO, portföyünde bulunan ve her geçen yıl değeri artan turizm tesisleri Antalya Kemer bölgesindeki Martı Myra ve Marmaris Orhaniye´deki Martı Marina´nın yanı sıra, Çerkezköy´de 2008 yılında yapımına başladığı yaşam alanı/konut projesiyle öne çıkıyor. Bunlara ek olarak, şirketin halihazırdaki portföyünde üst hakkı ve bina olarak yer alan Muğla Dalaman bölgesindeki Martı Sarıgerme ve Marmaris Gökova Körfezi´ndeki Martı Giova´ya yönelik olarak- yakın bir zamanda hayata geçirmeyi planladığı yatırımları ile de önemli bir büyüme hamlesini gerçekleştireceği öngörülüyor.
 
o Martı Myra: Antalya Kemer bölgesinde, 1995 yılından itibaren faaliyette bulunuyor. 1209 toplam yatak kapasitesine sahip olan tesis, 100 dönüm arazi üstünde 1601 adet çam ağacı ve 285 metrelik `Mavi Bayraklı´ sahil şeridinin arasında konumlanıyor. Martı Myra´nın portföy değeri 96.9 milyon TL olarak hesaplanıyor.

o Martı Marina: Marmaris Orhaniye bölgesinde bulunuyor. 1996 yılında işletmeye alınan tesis, 370 tekne denizde, 150 tekne karada olmak üzere 520 adetlik bir kapasiteyi yönetiyor. `5 Altın Çıpa´ ve `Mavi Bayrak´ sahibi olan Martı Marina, Türkiye´de denize girilebilen tek marina olma unvanını taşıyor. Martı Marina´nın portföy değeri 25.8 milyon TL olarak hesaplanıyor.

o Narin Park: Narin Park; 610.000m2 inşaat emsali toplam 405.000 m² alanlı yaklaşık 500.000.000 USD hacmi olan konut, alışveriş merkezi, kültür merkezi, spor alanları, rekreasyon alanları, sinema-eğlence alanları, özel okul, hastane, otel vb. yapıları kapsamaktadır. 2008 yılının ilk çeyreğinde 1´inci faz inşasına başlanan Narin Park´ın bu bölümde satışa sunulan dairelerin yüzde 70´inden fazlasının satışı gerçekleşmiş bulunuyor. 2011´in ilk çeyreğinde 2´inci faz, 2012´nin dördüncü çeyreğinde ise, 3´üncü faz çalışmalarına başlanması planlanan Narin Park´ta 7 bin konut, outlet, yapı market, okullar, otel ve villalar bulunması öngörülüyor. Yaşamın başladığı Narin Park´ın Çerkezköy-Halkalı arasını 20 dakikaya düşürecek hızlı tren projesi, sanayinin bölgeye taşınması ve konut projesine 15 dakika uzaklıkta bulunan Çorlu Havaalanının Anadolu Jet´le birlikte geliştirilmesinin de etkisi ile büyük değer kazanacağı öngörülüyor. 1´inci ve 3´üncü faz arsalarını portföyünde bulunduran, 2´inci faz arsası için arsa sahibi ile protokol imzalamış olan Martı GYO, Narin Park projesinin geri kalanı için de 10 yıl içinde (31.12.2020)  müştereken en iyi gayret çerçevesinde gerçekleştirmek üzere arsa sahibi ileprotokol imzalamıştır. Narin Park´ın portföy değeri 37,38 milyon TL olarak hesaplanıyor.

o Martı Sarıgerme: Ortaklık portföyünde 2051 yılına kadar üst hakkı olarak yer alan denize sıfır konumdaki 79.000m2lik arazi Dalaman ve Sarısu Çayı arasında ve Dalaman Uluslararası Havaalanı´na 10 dakika uzaklıkta konumlanıyor. Yasal süreçlerin tamamlanmasından sonra 1´inci sınıf tatil köyü temasıyla gerçekleştirilecek bir yatırım planlanıyor. Martı Sarıgerme´nin portföy değeri 14,45 milyon TL olarak hesaplanıyor.

o Martı Giova: Ortaklık portföyündeki 5 adet otel binası ve 1 adet restoran binasından oluşan ve Marmaris Gökova Körfezi´nde 99 bin 500 metrekare arazi üzerinde bulunan taşınmazların değerlendirilmesi yoluyla gerçekleştirilmesi planlanan yatırım, lüks müşteri segmentini hedefliyor. Martı Giova´nın portföy değeri 9,1 milyon TL olarak hesaplanıyor.

Halka Arzla Martı GYO´nun Büyümesi İvme Kazanacak

Toplantının devamında Martı GYO ve halka arz süreciyle ilgili detaylı bir sunum yapan Martı GYO Genel Müdürü Emre Temelli, halka arzdan elde edilecek kaynağın tamamı sermayeye aktarılıp  Martı GYO´nun büyümesine hız kazandırılacağını belirtti ve şunları söyledi: "Bugün yaklaşık 156 milyon TL´lik net aktif değeri bulunan değerli şirketimizi halka arz ediyoruz. Böylelikle, Martı GYO´nun istikrarlı büyümesine ivme kazandıracağız. Portföyümüzde bulunan, değerli ve prim yapacağına inandığımız taşınmaz varlıklarımız ve düzenli kira getirimizle yatırımcımıza güven vereceğimizii düşünüyorum. Aynı zamanda, kriz dönemleri de dahil olmak üzere, her yıl katlanarak büyüyen turizm ve gayrimenkul sektörlerinde gerçekleştireceğimiz yatırım ve projelerle büyümeyi hedefliyoruz."

Martı GYO hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

Basında yer alan diğer haberler:

43 yıllık turizmci Martı, borsaya `pik´ yaptı
Türk turizminin 43 yıllık köklü markası Martı Otel İşletmeleri, yüzde 94´üne sahip olduğu Martı GYO´nun yüzde 49´unu halka açtı. Türkiye´nin turizm odaklı ilk gayrimenkul yatırım ortaklığı olma özelliği taşıyan Martı GYO, tamamı bakiye yüklenim metoduyla gerçekleşecek halka arz için 16-17 Eylül 2010 tarihlerinde 1.42 TL 1.60 TL fiyat aralığında talep toplayacak. Arzın konsorsiyum liderliğini ise Oyak Yatırım Menkul Değerler üstlenecek. Borsanın ilk turizm odaklı GYO´su olan Martı GYO´nun net aktif değeri 156 milyon TL, ödenmiş sermayesi 56 milyon TL olarak açıklandı.

Turizm ve gayrimenkul alanında faaliyet gösteren ve portföyündeki karma yapısıyla dikkat çeken Martı GYO, halka arzdan sonra İMKB´nin ilk turizm odaklı GYO´su olacak. Düzenli kira getirisi, turizm yatırımları, Çerkezköy´de inşa edilen 7 bin konutluk Narinpark projesi ile dikkat çeken Martı GYO, SPK´dan kurul kaydını 7 Eylül 2010 tarihinde almıştı.

Halka arzla ilgili olarak gerçekleşen basın toplantısında konuşan Martı GYO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin 1967 yılında adım attıkları turizm sektöründe her zaman ilkleri gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Ülkemizin ilk resort tatil köyünü kurduk ve başarıyla işlettik. Turizmden aldığımız ivme ile 1989 yılında Martı Otel İşletmeleri´ni halka açtık ve İMKB´de halka açılan ilk turizm şirketi olduk. Bugün de 43 yıl önce başladığımız turizm yolculuğumuza bir kilometre taşı daha ekleyerek devam ediyoruz" dedi. İMKB´de bir ilke daha imza atarak borsanın turizm odaklı ilk GYO´su olmak için uzun süredir çalıştıklarını belirten Narin, "Martı GYO´nun net aktif değeri 156 milyon TL, ödenmiş sermayesi ise 56 milyon TL. Son bir yıllık dönemde ise 10 milyon TL´lik satış gerçekleştirerek 1 milyon 800 bin TL kar elde ettik" diye konuştu.

Portföyü karma yapıya sahip
Konuşmasına Martı GYO´nun portföy yapısını anlatarak devam eden Narin, şirketin karma gayrimenkul portföyü ile düzenli kira getirisi elde ederek turizm ve gayrimenkulde proje gerçekleştirecek alt yapıya sahip olduklarını belirtti.

Halka arzla büyüme ivme kazanacak
Martı GYO ve halka arz süreciyle ilgili detaylı bir sunum yapan Martı GYO Genel Müdürü Emre Temelli de konuşmasında elde edilecek kaynağın tamamının sermayeye aktaracağını söyledi. Temelli, şunları kaydetti; "Bu gelir ile büyümemiz hız kazanacak. Portföyümüzde bulunan ve prim yapacağına inandığımız taşınmazların düzenli kira getirisi ile yatırımcılara güven verecek. Ayrıca kriz dönemleri de dahil olmak üzere her yıl katlanarak büyüyen turizm ve gayrimenkul sektörlerinde gerçekleştirilecek yatırım ve projelerle de büyümeyeceğiz."

Martı GYO, portföyündeki Antalya Kemer Martı Myra ve Marmaris Orhaniye´deki Martı Marina´nın yanı sıra, Çerkezköy´de 2008 yılında yapımına başladığı Narin Park yaşam alanı ve konut projesiyle öne çıkıyor. Bunlara ek olarak, şirketin halihazırdaki portföyünde üst kullanım hakkı ve bina olarak yer alan Muğla Dalaman bölgesindeki Martı Sarıgerme ve Marmaris Gökova Körfezi´ndeki Martı Giova´ya yönelik olarak yapacağı yatırımlarla büyüme kaydetmesi öngörülüyor.

Narinpark: 610 bin metrekare inşaat emsal değeri olan 405 bin metrekare arsa üzerine yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen konut, alışveriş merkezi, kültür merkezi, spor alanları, rekreasyon alanları, sinema-eğlence alanları, özel okul, hastane, otel vb. yapıları kapsayan bir proje. 2008 yılının ilk çeyreğinde 1´inci faz inşasına başlanan Narin Park´ın bu bölümde satışa sunulan dairelerin yüzde 70´inden fazlasının satışı gerçekleşti. Martı

Myra:Antalya Kemer bölgesinde, 1995 yılından bu yana faaliyette bulunuyor. 1.209 toplam yatak kapasitesine sahip olan tesis, 100 dönüm arazi üstünde 285 metrelik `Mavi Bayraklı´ sahil şeridinin arasında konumlanıyor. Martı Myra´nın portföy değeri 96.9 milyon TL olarak hesaplanıyor.

Martı Marina: Marmaris Orhaniye bölgesinde bulunuyor. 1996 yılında işletmeye alınan tesis, 370 tekne denizde, 150 tekne karada olmak üzere 520 adetlik bir kapasiteyi yönetiyor. `5 Altın Çıpa´ ve `Mavi Bayrak´ sahibi olan Martı Marina, Türkiye´de denize girilebilen tek marina olma unvanını taşıyor. Martı Marina´nın portföy değeri 25.8 milyon TL olarak hesaplanıyor.

Martı Sarıgerme: Ortaklık portföyünde 2 bin 51 yılına kadar üst hakkı olarak yer alan denize sıfır konumdaki 79 bin metrekarelik arazinin portföy değeri 14 milyon 450 bin TL olarak hesaplanıyor. Dalaman ve Sarısu Çayı arasında ve Dalaman Uluslararası Havaalanı´na 10 dakika uzaklıkta konumlanıyor. Yasal süreçlerin tamamlanmasından sonra 1´inci sınıf tatil köyü temasıyla gerçekleştirilecek bir yatırım öngörülüyor.

Martı Giova: Ortaklık portföyündeki 5 otel binası ve 1 adet restoran binasından oluşan ve Marmaris Gökova Körfezi´nde 99 bin 500 metrekare arazi üzerinde bulunan taşınmazların değerlendirilmesi yoluyla gerçekleştirilmesi planlanan yatırım, lüks müşteri segmentini hedefliyor. Martı Giova´nın portföy değeri 9 milyon 100 bin TL olarak hesaplanıyor.


Geri Dön