Ekonomi

MASAK'tan şok rapor! 29 milyon kullanıcıyı ilgilendiriyor

MASAK tarafından hazırlanan rapora göre özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılan TikTok'ta bazı hesaplar kara para aklamak ve terör örgütlerine bağış toplamak için kullanılıyor.  Gençler arasında son derece yaygın kullanılan platformu son 1

Mali Suçları Araştırma Kurulu'ndan (MASAK) sosyal medya platformu TikTok kullanıcılarına büyük şok. Gençler arasında son derece yaygın kullanılan platformu son 1.5 yıldır gözlem altına alan MASAK TikTok'un Türkiye'de yerli ve yabancı kullanıcılara 1,5 milyar lira aktardığını ve bazı hesapların bu platformu para aklamak ve teröre finansman sağlamak için kullandığını tespit etti. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı'nın sürdürdüğü araştırmayla ilgili Anadolu Ajansında yer alan habere göre;  bazı kullanıcılar ve kredi kartı dolandırıcılarından oluşan bir kesim, bu platformu terörü desteklemek ve kara para aklamak için kullanıyor. AA muhabirinin edindiği bilgilere göre 2021 yılında kullanılmaya başlanan Twitch isimli uygulamada bazı yayıncılar ve kredi kartı dolandırıcıları işbirliğiyle vatandaşlara ait kredi kartlarındaki paralar bağış adı altında platformdaki yayıncılara aktarılıyor ve böylelikle suç gelirleri aklanırken yayıncılar da buradan komisyon alıyor.

Türkiye'de 29 milyona yakın kullanıcısı olan TikTok'ta suç gelirlerinin aktarılarak aklandığına dair iddialar üzerine platformu inceleme altına alan ve geniş kapsamlı bir araştırma yapan MASAK, platformda canlı yayın yapan yayıcıların hediye adı altında bağış topladığını daha sonra ise bu bağışların Türk Lirasına çevrilerek bazı hesaplara aktarıldığı tespit edildi.  TikTok platformu 2012 yılından bu yana Türkiye'de bulunan yerli ve yabancılara 1,5 milyar lira aktardı. Hesap sahiplerinin aynı dar grup olması bu hesapların TikTok'tan yüklü miktarda para aldığını ortaya koydu. Öte yandan bazı TikTok fenomenlerinin de etkileşimi artırmak için kendilerine ait farklı hesaplardan yine kendi hesaplarına bağış yaptıklarının görüldüğü bu durumun da çok sayıda vatandaşın kandırılmasına neden olunduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre bazı az takipçili, canlı yayınları resim ya da siyah ekran olmasına rağmen hesaplara çok büyük bağışlar yapıldığı tespit edildi. Bu hesapların çalıntı kredi kartlarıyla fonlandığı orta çıktı. Bu yolla DEAŞ bağlantılı bazı kişilerin de TikTok'tan ciddi bağışlar topladığı raporda yapılan tespitler arasında yer aldı. MASAK ilgili yöntemler ve hesaplarla ilgili araştırmalarını derinleştirerek sürdürecek.

 

MASAK, 100 milyon TL'lik kripto paraya bloke koydu!

MASAK'tan 4 kripto para şirketine ceza!

Vebitcoin için MASAK'tan 3 yıl önce uyarı yapılmış!