29 / 04 / 2024

MASİS Başkanı İlci: Madenciliğin geleceğine ilişkin ciddi kaygılar taşıyoruz!

MASİS Başkanı İlci: Madenciliğin geleceğine ilişkin ciddi kaygılar taşıyoruz!

Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) Yönetim Kurulu Başkanı Naci İlci, "Toplumdaki olumsuz algı ile ulusal ve uluslararası yatırımları askıya alma noktasına getiren yasal düzenlemeler yüzünden madenciliğin geleceğine ilişkin ciddi kaygılarımız var" dedi.



Türkiye’de madenciliğin geleceği ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) Yönetim Kurulu Başkanı Naci İlci, madencilik sektörünün ilk ve tek işveren sendikası MASİS üyelerinin ülke ekonomisine toplam katkısının 3,5 milyar doların üstünde olduğunu, Türkiye'nin toplam altın üretiminin yarıdan fazlasını MASİS üyelerinin yaptığını belirtti.

Bloomberght.com’daki habere göre kamuoyunda yıllardan bu yana madenciliğe karşı olumsuz bir algı bulunduğunu, madenciliğin öneminin yeterince anlaşılmadığını dile getiren İlci, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Ekonomik Program'da (OVP) madenciliğe özel bir vurgunun yapılması sektör açısından elbette umut verici bir olay. Bu şekilde ülkemizin ekonomik performansı üzerinde madencilik sektörünün ne kadar etkili olduğu en yetkili makamca bir kez daha ortaya konulmuş oldu. Milli kaynakların ekonomiye kazandırılmadığı hiçbir programın başarıya ulaşması mümkün değildir. Bu düşünceyle madenciliği kamu yararına faaliyet olarak tanımlayan, milli kaynakları aramayı ve üretmeyi stratejik bir ekonomi politikası olarak gören ve madencilik sektörünün sürdürülebilirliğini hedefine almış bir iktisadi programın uygulamaya konması, karamsarlık içindeki madenciliğe taze bir kan olacaktır."

 MASİS Başkanı İlci: Madenciliğin geleceğine ilişkin ciddi kaygılar taşıyoruz!

ÇEVRE DE MADEN DE BİZE LAZIM

Tarım ve Orman Bakanlığının yeni yasama yılında madencilik faaliyetlerini sınırlandıran bir yasal düzenlemeye gideceği şeklindeki konuşmaların sektörde ciddi endişeye yol açtığını belirten İlci, "Toplumdaki olumsuz algı ile ulusal ve uluslararası yatırımları askıya alma noktasına getiren yasal düzenlemeler yüzünden madenciliğin geleceğine ilişkin ciddi endişeler duyuyoruz. Ormanlarımızın sadece binde üçünde maden üretimi yapılırken tüm ormanların tahribata uğradığına dair olumsuz algı, milli kaynakların ekonomiye kazandırılması çabasını baltalıyor. Bunun için madenciliğe kamu yararı penceresinden bakmak lazım. Çevre ve madenin her ikisinden de vazgeçmek gibi bir lüksümüz yok. Gerek toplum gerekse kamu otoritesi konuya olan yaklaşımlarını bu gerçekten hareket ederek belirlemek durumunda" değerlendirmesinde bulundu.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön