29 / 04 / 2024

Yalova'da 700 dönümlük alana Central Park yapılacak!

Yalova'da 700 dönümlük alana Central Park yapılacak!

Yalova Belediye Başkanı Yakup Kocal, kentin geleceğine ilişkin planları anlattı. Yakup Kocal şehir merkezindeki 700 dönümlük alana Central Park benzeri bir park yapılacağını açıkladı...




Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, kentin önümüzdeki 100 yılına damga vuracak planları tamamladıklarını söyledi. Yalova nüfusunun 220 bini bulacağını ifade eden Koçal, çılgın projenin ise şehir merkezinde 700 dönümlük Central Park benzeri bir alan inşa etmek olduğunu söyledi. 

"50 yıl sonrasının Yalova'sını tamamladık" diyen Koçal, bu ay hazırladıkları planların meclisten geçeceğini dile getirdi. Koçal "Şu an Yalova 105 bin merkez nüfusa sahip. Planlarla 220 bin nüfus getirildi. Bu son nokta. 220 bin nüfus Samanlı Dağları'nı geçemiyor. Bunun daha ileriye gitme şansı yok. 220 binlik Yalova'nın imar planlarını hazırladık" dedi. Koçal "Çok çağdaş, modern gerçekten ülkenin en cazip yaşam alanı olabilecek bir yeri detayıyla netleştirdik. Bugün dünya kriterlerinde kişi başına düşen yeşil alan 7 metrekareden 10 metrekareye çıkarıldı. 

Bizim yaptığımız bu planlarda yaklaşık 13.5 metrekare kişi başı yeşil alan olması söz konusu olacak" diye konuştu. 


SPOR ALANLARI OLACAK


Plan içindeki hazırlanan yerlerle ilgili de bilgi veren Koçal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni planla sosyal donatılar, eğitim, sağlık alanları planlandı. Ulaşım planları yapıldı, hafif raylı sistemin nereden nereye gideceği belirlendi. Yalova ölçeği için çok büyük sayılabilecek 700 dönümlük bir kent parkı planlamasını hayata geçiriyoruz. 


Bunun içinde açık spor tesisleri, kafeler, restoranlar olacak. Yürüme, gezi, bisiklet alanlarının yer alacağı 700 dönümlük herkesin gidebileceği bir yer bulunacak. Nasıl Londra'da Hyde Park, New York'ta Central Park varsa bizde de böyle bir park olacak. Yeni bir kent merkezi inşa edilecek. 


Bu kent merkezinde 20 bin nüfusluk yaşam alanı bulunacak. Eğitim, sağlık gibi sosyal donatıların olacağı bir bölge. Neticede 220 bin nüfusa uygun çok çağdaş, bilgi toplumunda paradigmaları hayata geçireceğimiz bir Yalova planı hazırladık ve bitirdik. Bundan soma Yalova'da plan konusu gündemden kalkmıştır. Bundan soma bütün yöneticilerin görevi bu planı zamanı geldiğinde hayata geçirmekten ibaret. Biz bir an evvel bunun bitirilmesi için çalışacağız.


GELECEĞİMİZ ÇOK PARLAK

Yalova'nın geleceğinin parlak olduğunu belirten Koçal, "Yalova'da artık neyin nerede yapılacağı belli. Planın Meclis'ten geçmesiyle her şey yerli yerine gelecek. Biz bir çağrıda bulunmuştuk. Bu plana bir şeyler daha eklenmesi gerektiğini düşünen kişilere seslenmiştik. Bir teklif gelmedi. Artık Yalova'nın geleceğinin nasıl şekilleneceği neyin nerede olacağı net. Tartışma götürmez. Mühim olan bundan soma bunun hazırlıklarını kısa zamanda tamamlamak. 


Körfez Geçiş Köprüsü'nün yapılmasından soma hızlı bir göçün olacağını varsayaraktan bu şehri geleceğin çağdaş yaşam alanı olacak şekilde planladık" diye konuştu. Planla ilgili vatandaşları daha da aydınlatacaklarının altını çizen Koçal, "3 boyutlu görselleri kısa süre içinde hazırlayarak Yalovalılarla paylaşacağız" dedi. 


Özgür YILDIZ/SABAH 


Geri Dön