01 / 05 / 2024

Maslak, Sarıyer ve Şişli belediyeleri arasında paylaşılmıyor

Maslak, Sarıyer ve Şişli belediyeleri arasında paylaşılmıyor

31 milyon lirayla İstanbul'un en yüksek emlak ve çöp vergisini veren Maslak, Sarıyer ve Şişli belediyelerini birbirine düşürdü



Sarıyer Belediyesi, Maslak'ın fiziki olarak ilçeye daha yakın olduğunu belirtiyor. Şişli Belediyesi de iki ilçe arasındaki sınırların 1940'lı yıllarda belirlendiğini söylüyor

İstanbul'un en çok vergi geliri olan Maslak Mahallesi, Sarıyer ile Şişli belediyeleri arasında paylaşılamıyor. Sarıyer ve Şişli belediyeleri arasındaki sınır kavgasının perde arkasında, İstanbul'un en yüksek emlak ve çöp vergisinin Maslak'tan toplanması yatıyor. Buradan yılda 31 milyon TL'lik vergisi alınıyor. Sarıyer Belediyesi, Maslak-Ayazağa arasında gökdelenlerin yükseldiği bölgenin kendilerine bağlanması için Valilik ve İçişleri Bakanlığı'na başvurdu.

GÜNDÜZ NÜFUSU 1.5 MİLYON

Gece nüfusu 1857 olan Maslak'ta gündüz iş saatleri içindeki kişi sayısı 1.5 milyon oluyor. Maslak'taki iş yeri sayısı ise 4 bin 202. Günlük toplanan çöp miktarı 18 ton. İki  üniversite yerleşkesi bulunan Maslak, CHP'li Sarıyer Belediyesi iştahını kabartıyor. Sınır çiziminde Şişli Belediyesi'nin yetki alanında kalan ancak 1960'lı yıllarda vergileri Sarıyer'e yatırılan Maslak girişinden Ayazağa'ya kadar olan bölgede çok sayıda iş merkezi ve rezidans yer alıyor.  Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç “İstanbul'un Manhattan'ı” olarak adlandırılan bölge için çalışma yürütürken, Şişli Belediyesi yetkilileri Sarıyer Belediyesi'nin talep ettiği hattın orman alan içersinde belirsiz bir noktada kaldığını söylüyor. Oysa sınırlar çizilirken coğrafi olarak net bir şekilde birbirinden ayırt edilebilmesi gerekiyor. 1940'lı yıllarda ilçe sınırları çizilirken bu ölçüler baz alınarak oluşturulmuş. Maslak hattı daha önce de defalarca gündeme gelmişti. Ancak Sarıyer Belediyesi, yıllardır bu konudan hiçbir sonuç alamadı.

‘BİZE DAHA YAKIN'

Fiziki olarak Sarıyer Belediyesi'ne daha  yakın olduğunu belirttiği Maslak'ın kendilerine bağlanmasını isteyen Genç, İçişleri Bakanlığı ve  İstanbul  Valiliği'ne talebini iletti. İl İdare Kurulu görüş belirttikten sonra kararı İçişleri Bakanlığı verecek. Söz konusu 455 hektarlık bölgede yer alan, eski Şişli Büyükdere asfaltı ile yeni Büyükdere asfaltı arasındaki yaklaşık beş hektarlık bölge, Sarıyer Belediyesi sınırlarında. Şişli Belediyesi, 1999 yılında bu alanın da kendilerine bağlanmasını istedi. Ancak yerel, bölge idare ve temyiz mahkemeleri talebi kabul etmedi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, yaptıkları son başvuruda bu mahkeme kararlarının da etkili olduğunu söyledi.

İstanbul'un Manhattan'ı MASLAK

467 binadaki 4 bin 202 işyerinin yanı sıra İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Işık Okulları da Maslak'ta. Maslak'taki mesken sayısı 432. Günlük toplanan çöp miktarı ise 18 tonu buluyor. Kuzeyinde ve doğusunda Sarıyer, batısında Şişli'ye bağlı olan Ayazağa, güneyinde de Huzur Mahallesi var. Ayrıca güneydoğuda Beşiktaş ile komşu.

Maslak bundan 25 yıl öncesine kadar bir benzin istasyonu ile birkaç yapıdan oluşan bir yer iken günümüzde birçok uluslararası şirketin genel müdürlüğünü barındıran, modern gökdelenleri, yoğun trafiği ve sert rüzgarı ile İstanbul ve Türkiye'nin en modern çevrelerinden... Semt içindeki nüfus, çalışma saatleri aralığında büyük bir oranda artıyor, onun dışında kalan saatlerde yerleşik nüfus çok az. İTÜ'nün ana yerleşkesi ve Harp Akademileri de Maslak'ta.
Star- Şenol Baştakar


Geri Dön