06 / 05 / 2024

Masrafsız tapu devri nasıl olur?

Masrafsız tapu devri nasıl olur?

Taşınmaz malların tapu devir işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu dairesinde harç ödenmesi gerekiyor. Kimileri bu harç masrafını ödemek istemiyor. Peki, masrafsız tapu devri nasıl olur?



MASRAFSIZ TAPU DEVRİ NASIL OLUR?

Masrafsız tapu devri işlemi yapılmıyor. Tapuda devir işlemi satış ya da bağış yolu ile gerçekleşiyor. Her iki işlem için de tapu dairesine belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor.

Tapu satış yolu ile devredilmişse alıcı ve satıcı tarafından binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. Aynı zamanda Döner Sermaye İşletmesi tarafından her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.

Tapu bağış yolu ile devredilmişse emlak beyan değerinden düşük olmamak şartıyla bağış için beyan edilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor. Hibe işleminden sonra yapılacak ilk işlemde taşınmazın hibe ilişiği aranıyor. Ayrıca, Döner Sermaye Ücreti tahsil ediliyor.

Masrafsız tapu devri nasıl olur?

TAPU MİRAS KALMIŞSA...

Ancak tapu miras kalmışsa masrafsız bir şekilde tescil işlemi yapılabiliyor. 492 S.Y. Harçlar Kanunu 4 sayılı tarifesi 3-B pozisyonu gereği miras intikali tapu harcından muaf tutuluyor. 

Ancak Döner Sermaye İşletmesi tarafından her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 2022 yılında tapu döner sermaye bedeli 233 TL olarak tahsil ediliyor.

 

Eşe bedelsiz tapu devri nasıl yapılır?

Tapudan alınan randevu kaç gün geçerli?

1. derece yakına tapu devri nasıl yapılır?


Geri Dön