28 / 04 / 2024

Mass, çimento fabrikalarının enerjisini çamurdan çıkarıyor!

Mass, çimento fabrikalarının enerjisini çamurdan çıkarıyor!

Firmalarının organize sanayi bölgelerine yönelik olarak yürüttüğü çalışmalar neticesinde arıtma çamurundan enerji imal eden bir sistem kurduğunu açıklayan Soybay, "Sistemle çamurdan elde edilen enerji çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanılıyor" de



Kurulusundan bu yana bin 500 projeye imza atan Mass Arıtma, Gebze ve Güzeller OSB'de gerçekleştirdiği uygulamalarla, çimento fabrikalarının yakıt ihtiyacını karşılarken, elde ettiği biogazı da elektriğe dönüştürerek, hizmet verdiği antma tesisi ve bölgedeki sanayi kuruluşlarının enerji ihtiyacını temin ediyor. Bugüne kadar 12 OSB'de çalıştıklarını ve bu bölgelere anahtar teslimi projeler yaptıklarını anlatan Mass Antma Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Soybay, özellikle GOSB ve Güzeller OSB'de yaptıklan arıtma tesisinin çok önemli projeler olduğunu savundu.

Güzeller OSB'de yapılan ve bu yılın haziran ayında faaliyete geçen antma tesisinin içinde biogaz ünitesinin bulunduğunu anlatan Soybay, bu tesiste organik atıklardan elektrik enerjisi ürettiklerine dikkat çekti. Soybay, "Geçtiğimiz yıl yaptığımız projeye göre, sistemle çamurdan elde edilen enerji çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanılıyor" dedi.

Türkiye'de 90'lı yıllardan itibaren çevre kanununun tam anlamıyla uygulanmasıyla sanayi kuruluşlarının yanı sıra OSB'ler ve şehirlerin arıtma sistemlerini kullandıklannı anımsatan Soybay, firmalarının anahtar teslimi projeler, makine ekipmanları üretimi ile arıtma tesislerinin işletmeciliğini yaptığını söyledi. Bugüne kadar bin 500 projeye imza attıklarını kaydeden Soybay, "Bu projelerin yüzde 10'luk kısmını yakın coğrafyamızda yaptık. Ayrıca sanayi kuruluşlarının ve OSB'lerinde antma tesislerini yapıyoruz. Şimdiye kadar endüstriyel atıksu antımı alanında 400'e yakın proje gerçekleştirdik. Turizm ve endüstriyel alandaki faaliyetimizin dışında şehirlerin de antma tesislerini yapıyoruz. Bu alanda da şimdiye kadar Arnavutluk, Kosova, Bulgaristan, Dubai, Kuzey Irak ve Türk-menistan gibi dış ülkelerde de çok sayıda proje gerçekleştirdik" diye konuştu.

Hedefte yeni ihaleler var

Firmalannı geçtiğimiz yıl 40 milyon Euro tutarında ciro elde ettiğinin altım çizen Soybay, önümüzdeki yıl AB tarafından ihalesi yapılacak Bulgaristan, Romanya, Karadağ, Sırbistan, Bosna, Makedonya ve Arnavutluk'taki ihalelere katılacaklarına işaret etti. Soybay, bu ihalelerden birkaçını almayı hedeflediklerini ifade etti. Özellikle 2012 yılında tesis işletmeciliği alanında hacimsel bir büyüme beklediklerini kaydeden Soybay, şu anda cirolarının üçte birini tesis işletmelerinden geldiğini ve bu büyüme ile birlikte cirolarının iki kat artacağını vurguladı. Son olarak Türkiye'nin 10 yıl içinde arıtma sektörüne yönelik 34 milyar Euroluk yatırım yapması gerektiğini dile getiren Soybay, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Söz konusu yatırım tutarını baz aldığımızda yılda 20 projenin hayata geçmesi gerekiyor. Farklı bir ifadeyle bu projelerin yapımında 150 firma çalışacak. Bu noktada Türkiye pazarının vaat ettiği potansiyelle birlikte önümüzdeki yıllarda pazarda önemli sıçramalar bekliyoruz. Artık sanayicilerimizin antmanın sanayi yatırımlarının bir parçası olduğunu anlamaları ülkemiz için çok önemli bir gelişme oldu. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda arıtma ve çevre sektörünün geleceğinin ülkemiz açısından çok parlak olduğunu düşünüyorum."


Geri Dön