20 / 05 / 2024

Masterindex göre Türk halkı önce ev almak istiyor!

Masterindex göre Türk halkı önce ev almak istiyor!

Mastercard şirketinin Türkiye'de 6 ayda bir düzenli olarak yaptığı 'Elinizde fazladan 40 bin lira olsa ne yaparsınız' sorusunun cevabı yıllardır değişmedi



Masterindex araştırmasına göre, Türk halkının eline fazladan para geçse ilk yapacağı iş yine 'ev almak' oldu. şžehir nüfusunu temsil eden 11 kent merkezinde 'Elinize fazladan 40 bin lira geçse nasıl değerlendirirsiniz' sorusuna, halkın yüzde 19'u 'ev alırım' cevabını verdi. 'Otomobil alırım' diyenler yüzde 15 ile ikinci sırada yer alırken, yüzde 9 ile 'altın alırım' diyenler 3. sıraya yerleşti. Masterindex'in son 5 yıldaki araştırmasında her zaman eline fazladan 40 bin lira geçmesi halinde halkın birinci önceliği hep 'ev almak' oldu. Otomobil alma arzusu ise evden sonra geldi ve bazen ikinci, bazen de üçüncü sırada yer aldı. Geçen yıl ile karşılaştırıldığında 'borç öderim' diyenlerin oranı azalırken, otomobil almak isteyenlerin sayısı yükseldi. Fazladan 40 bin lirayı harcama yöntemlerinde kadın ve erkek ayrımına göre incelendiğinde, her iki grupta da ev alma birinci, otomobil alma ikinci tercih oldu.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Borçlarımızı ödedik ev araba alacağız

Türk halkı, œElinize 40 bin lira fazladan para geçse ne yapardınız sorusuna 2010"da œEv ve araba alırım diye cevap verdi. Bu sorunun cevabı 2009"da œBorcumu öderim şeklindeydi.

Global krizin etkilerini 2009"da atlatan Türk halkı, şimdi borçlarını ödedi, ev ve araba alıp tatil yapmak istiyor. MasterIndeks, Türk halkının eline fazladan bir miktar para geçtiğinde nasıl kullanacağına dair bir araştırma yaptı. Buna göre tüketiciler, ellerine geçen fazladan 40 bin lirayı öncelikle ev, sonra da araba almak için kullanacaklarını söyledi. œFazladan 40 bin liranız olsa nasıl değerlendirirsiniz sorusuna tüketicilerin yüzde 19"u œEv alırım diye cevap verirken, otomobil almak isteyenler yüzde 15, altına yatırım yapmak isteyenler de yüzde 9"a ulaştı.

ÖNCEKİ YIL BORç ÖDEDİK
Araştırma sonuçları, 2009 yılında eline geçecek fazladan para ile borcunu ödemek isteyenlerin oranının yüzde 15 olduğunu gösteriyor. œFazladan para ile önce borcumu öderim diyenlerin oranı, hem kadınlar hem erkekler için 2009 yılında yüzde 15 iken, bu oran 2010"da yüzde 8"e düşüyor. Bu da borcunu ödeyen tüketicilerin artık daha lüks harcamaya yöneldiğini gösteriyor. Yapılan araştırmalarda tüketicilerin yüzde 8"i ellerine geçecek fazladan parayı eğitim için harcayacağını, yüzde 6"sı da tasarruf yapmak için kullanacağını ifade ediyor.

KARADENİZLİ İşž KURACAK

MasterIndeks araştırması, aynı soruya verilen cevapları, bölgelere göre de tasnif etti. Buna göre, Ege Bölgesi"nde yaşayan halkın ellerine geçen fazladan 40 bin TL"yi öncelikle otomobil almak, ikinci olarak borçlarını ödemek, üçüncü olarak ev almak için harcayacağı görülüyor. Karadeniz Bölgesi"nde yaşayanlar ise işlerini geliştirme ve yeni iş kurmaya diğer bölgelerden daha hevesli.

Gençler eğitim ve otomobil, yaşlılar ev dedi

Fazladan 40 bin lirayı değerlendirme yöntemleri kadın-erkek, genç-yaşlı diye de ayrıldı. Buna göre kadınlar da erkekler gibi fazladan 40 bin lirasını öncelikle ev almak için kullanmak istiyor. İkisi de otomobili ikinci sıraya koyarken, kadınların üçüncü ve dördüncü tercihleri fazladan parasını ˜altına yatırmak, çocukları ya da kendisi için eğitim harcaması yapmak" şeklinde özetleniyor. 15-24 yaş grubunun ilk üç önceliği eğitim, otomobil ve tatil olurken, 55 yaş üstü grup œEv alırım sağlık ve altına yatırım yaparım cevabı veriyor. Otomobil her grubun gözdeleri arasında bulunurken, kadınlarla yaşlıların sağlık harcamalarını daha ön plana koydukları da dikkat çekti.
Türkiye

Türk halkının hayali ev-otomobil-altın

MasterIndex araştırmasının 2010 sonuçlarına göre, Türk halkı gezi, eğlence, tatil, alışveriş gibi seçeneklerden vazgeçip, ev, otomobil ve altın gibi somut tercihlere yöneldiMasterIndex araştırma şirketi, Türk halkının eline geçen fazla parayı nasıl değerlendireceğini araştırdı. MasterCard tarafından kredi/banka kartı kullanım, tasarruf ve harcama eğilimlerini ölçümlemek amacıyla, Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yaptırılan MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının eline fazladan 40 bin TL geçse öncelikle ev/daire almak (yüzde 19) için harcamayı düşünüyor. Ev alma tercihinden sonra ise otomobil alma (yüzde 15) ve altına yatırım (yüzde 9) ikinci ve üçüncü tercihleri paylaşıyor.
'BORçLARIMI ÖDERİM' TERCİHİ AZALDI

Sonuçlar geçen senenin tercihleriyle karşılaştırıldığında 'borçlarımı öderim' diyenler azalırken, otomobil almak isteyenlerin arttığı dikkat çekiyor. Daha sonra sırasıyla borç ödemek ve eğitim için harcamak (yüzde 8'er) ve tasarruf yapmak (yüzde 6) geliyor. Fazladan 40 bin TL'yi diğer değerlendirme yöntemleri arasında ise yeni iş kurma, iş geliştirme, sağlık için harcama, gezi / eğlence / tatilde harcama, alışveriş yapma, hisse senedi / tahvil alma, beyaz eşya ve elektronik eşya satın alma yer alıyor.

GENçLERİN İSTEÄžİ OTOMOBİL VE GEZİ

Yanıtlar yaş kırılımına göre değerlendirildiğinde, 15-24 yaş grubunun ilk üç önceliğinin eğitim harcaması, otomobil ve gezi/eğlence/tatil, 55 yaş üstü grubun önceliğinin ise ev / daire almak, sağlık ve altına yatırım olduşu görülüyor. MasterIndex'in son beş yıllık verileri incelendiğinde, Türk halkının ellerine geçen fazladan 40 bin TL ile ev alma isteğinin her zaman birinci, otomobil alma isteğinin de her zaman ilk üç sırada yer aldığı, yıllar içerisinde bu iki tercihte sapma olmadığı görülüyor. Araştırma bölgesel kırılımlara göre incelendiğinde Ege Bölgesi'nde yaşayan halkın ellerine geçen fazladan 40 bin TL'yi öncelikle otomobil almak, ikinci olarak da borçlarını ödemek, üçüncü olarak ev almak için harcayacağı görülüyor. Karadeniz Bölgesi'nde yaşayanlar ise işlerini geliştirme ve yeni iş kurmaya diğer bölgelerden daha hevesli.

Erkekler daha girişimci

Fazladan 40 bin TL'yi değerlendirme yöntemleri kadın / erkek ayırımına göre incelendiğinde her iki grupta da ev / daire almanın birinci, otomobil almanın da ikinci tercih olduğu görülüyor. Kadınların üçüncü ve dördüncü tercihlerinin fazladan paralarını ağırlıklı olarak altına yatırmak ve eğitim için harcamak (yüzde 11 ve yüzde 10) olduğu görülürken, erkekler arasında altın alma, borç ödeme, tasarruf yapma ve yeni iş kurmak isteyenlerin yüzde 8'de kaldığı görülüyor. Ayrıca erkeklerin yeni iş kurma/işini geliştirme konusundaki isteği kadınların bir hayli önünde (erkek yüzde 15, kadın yüzde 10). Kadınlar ise sağlık harcamalarına erkeklerden daha çok önem veriyor.
Yeni şžafak


Geri Dön