26 / 05 / 2024

Mayıs ayı enflasyon anketi belli oldu!

Mayıs ayı enflasyon anketi belli oldu!

Foreks Haber’in 17 ekonomist ile düzenlediği mayıs ayı enflasyon ve TL anketi sonuçlandı. Ankete göre, TÜFE’de mayıs ayı ortalama tahmin yüzde 0,06 artış yaşanırken, yıllık veride ise medyan tahmin yüzde 39,80 oranında ve ortalama ise yüzde 39,70 oranında artışa işaret etti.



4 ekonomistin bir yıl sonrasına ilişkin medyan TÜFE beklentisi ise yüzde 35,60 yükseliş gerçekleşti. En yüksek tahmin yüzde 40,00, en düşük tahmin ise yüzde 28,00 şeklinde oldu.

Enerji, gıda, alkolsüz ve alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE C Endeksi’ne yönelik anket sorusuna, sekiz ekonomist cevap verdi. C Endeksi’nde aylık beklenti yüzde 2,75, yıllık beklenti yüzde 44,52 artış olarak gerçekleşti. Söz konusu ankette, tahmin aralığı aylık bazda yüzde 3,50 ile yüzde 1,07 bandında, yıllık bazda ise yüzde 45,60 ila yüzde 42,24 seviyesinde oldu.

Mayıs ayı enflasyon anketi belli oldu!

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler, TÜİK’in Mayıs ayı TÜFE hesaplamaları çerçevesinde doğal gaz için ‘sıfır fiyat’ metodu uygulamasını her ne kadar doğru bulmasa da TÜİK’in, uygulamanın Eurostat metodolojisine uygun olduğunu söyleyerek, “Bu kapsamda, uygulamanın Mayıs ayı TÜFE enflasyonunu doğal gazın ağırlığı olan yüzde 2,9 kadar inmesi lazım. Bu etkiyi yansıttığımız zaman Mayıs ayı TÜFE enflasyonunu yüzde -0,6 olarak öngörüyoruz. Bu kapsamda, uygulama olmasaydı yüzde 42,7 olarak tahmin ettiğimiz yıllık TÜFE enflasyonu da yüzde 38,7’ye düşecek” dedi.

A’dan Z’ye tüm maaşlar tek tek zamlanacak! En az maaş tam bu kadar olacak!

Enflasyonla mücadelede yeni yol haritası belli oluyor! Fiyatların düşmesi bekleniyor!

ŞOK’ta köftelik bulgur 14 TL’ye, yeşil mercimek 25 TL’ye, vantilatör 400 TL’ye düştü!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön