28 / 04 / 2024

Mayıs ayında en çok konut İstanbul'da satıldı!

Mayıs ayında en çok konut İstanbul'da satıldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay konut satış istatistikleri açıklanıyor. Konut satış istatistikleri verilerine göre, Mayıs ayında en çok konut İstanbul'da satıldı. İşte veriler..



Mayıs ayında en çok konut İstanbul'da satıldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay konut satış istatistikleri açıklanıyor. Konut satış istatistiklerinde, 2008-2012 yılları arasında il merkezleri ve merkez ilçelerdeki satışa konu olan konutlar kapsam alınmıştır. 


2013 yılından itibaren Türkiye sınırları içindeki tüm yerleşim yerleri kapsanmıştır. Satışın gerçekleşmesi için konut sahipliğinin para karşılığında değişimi aranmıştır.


Konut satış istatistikleri hesaplamalarında, satışa konu olan konutlar edinme sebepleri ayrıntısında dikkate alınıyor. Konut edinme sebepleri olarak;


Satış

Kat karşılığı temlik

Kat mülkiyetli / kat irtifaklı taşınmazlarda ana gayrimenkule şuyulanan hissenin satışı

Mahkeme kararı ile satış

Satış suretiyle pay temliği

Vesayet altındaki kişilerin mallarının tasarrufu

Çıplak mülkiyet satışı ve 3. kişiye intifa devri

İntifa hakkını üzerinde tutarak çıplak mülkiyet satışı

İştirak ve paylı mülkiyette iştirakliye satış

İpotekli satış


işlemleri kapsama dahil edilmiştir. Bu işlemlerde konut el değiştirmiş ve parasal bir işlem yapılmıştır. Kişiden kuruma, kurumdan kişiye ve kurumdan kuruma yapılan tüm konut el değiştirme işlemleri de parasal bir işlemin yapılmış olması durumunda kapsama alınmıştır. 2009 yılı Ağustos ayından itibaren ipotekli satışlarda kapsama alınmıştır. 


Bu şekilde tespit edilen konut satış istatistikleri verilerine göre, Mayıs ayında en çok konut İstanbul'da satıldı.  Ankara  7 049 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 3 851 konut satışı ile  İzmir  izledi. 


En çok ev satılan iller istatistikleri:


Türkiye’de 2014 Mayıs ayında 90 377 konut satıldı


Konut satışlarında 2014 Mayıs ayında, İstanbul 17 852 konut satışı ile en yüksek paya (%19,8) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 11 004 konut satışı (%12,2) ile Ankara, 5 877 konut satışı (%6,5) ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 11 konut ile Ardahan, 12 konut ile Hakkari ve 14 konut ile Bayburt oldu.


İpotekli konut satışları 2014 Mayıs ayında 29 760 olarak gerçekleşti


Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı %32,9 oldu. İpotekli satışlarda İstanbul 7 052 konut satışı ile en yüksek paya (%23,7) sahip oldu. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il %42,5 ile Amasya oldu.


Konut satış istatistikleri Mayıs 2014!


Geri Dön