Ekonomi

Mazot ve benzin düşer mi, yükselir mi? Benzin ve motorinde indirim var mı?

Türkiye’de üst üste gelen zamların ardından 20 TL’yi aşan mazot ve benzin fiyatları, araç kullanan-kullanmayan her vatandaşın ilgisini çekti. Rusya-Ukrayna savaşı, Brent petrol fiyatlarının yükselmesi, küresel piyasaların belirsizliği nedeniyle, motorin ve benzin fiyatları yükseldi. Son olarak 9 Mart’ta benzine 79 kuruş, motorine ise 2,25 TL zam geleceği duyurulmuş, EPGİS ise daha sonra gerileyen petrol fiyatlarının ardından zammın geri çekildiğini duyurmuştu

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından 140 dolara kadar yükselen Brent petrol fiyatları, düşüşe geçti. Son olarak 9 Mart’ta benzine 79 kuruş, motorine ise 2,25 TL zam geleceği duyurulmuş, EPGİS ise daha sonra gerileyen petrol fiyatlarının ardından zammın geri çekildiğini duyurmuştu.

BRENT PETROL 112 DOLARA KADAR GERİLEDİ

Arz endişelerinin hafiflemesinin ardından 140 dolarlardan 131,64 dolarlara kadar gerileyen Brent petrol fiyatları, 9 Mart’ta günü 111,14 seviyelerinden kapattı. Brent petrolün varil fiyatı, bugüne yüzde 0,98’lik artışla 112,23 dolarla başladı. Batı Teksas türü ham petrolün varili ise 108,98 dolardan işlemlerini sürdürdü.

MAZOT VE BENZİN DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ?

Uluslararası Enerji Ajansının üye ülkelerin acil durum rezervlerinden piyasaya daha çok petrol sunmaya hazır olduklarını açıklaması, piyasa yatırımcılarının Rus petrol arzında kesinti yaşanacağına ilişkin endişelerin azalasını açıklaması, petrol fiyatlarını aşağı çekmeyi başardı.

Petrol fiyatları, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubuna üretimi artırma çağrısında bulunacağına ilişkin açıklamasının ardından geriledi.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşta diplomasiye yönelik atılan hamleler, petrol fiyatlarının aşağı yönlü hareketine destek veriyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bugün Antalya Diplomasi Forumu marjında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu misafirliğinde bir araya geldi.

Ayrıca, ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1 milyon 900 bin varil (yüzde 0,5) gerileyerek, hemen hemen 411 milyon 600 bin varile indiğini duyurdu. Stokların 833 bin varil düşeceği bekleniyordu.

Motorinin benzinden fazla zamlanmasının sebebi ne? Araba alacaklar dikkat!