18 / 05 / 2024

Mazot ve gübre desteği uygulaması nasıl olacak? Hesaplara yatırılan kredinin şartları neler?

Mazot ve gübre desteği uygulaması nasıl olacak? Hesaplara yatırılan kredinin şartları neler?

Mazot ve gübre desteği için çiftçiye kredi kullandırılacak ancak kredi olarak tespit edilen meblağ Ziraat Bankası'nın anlaşmalı olduğu yerlerden gübre ve mazot alımı için kullanılacak. Bu yıl ilk defa uygulanacak destek kafaları karıştırdı. İşte detaylar ve yanıt bekleyen sorular



1- Hububat ürünlerinde mazot ve gübre desteği nakdi para olarak ödenmeyecek. Çiftçiye sahip olduğu Ziraat Bankası’nın herhangi bir kartına alacağı destek miktarı kadar limit yüklenecek.

2– Banka söz konusu destek miktarını çiftçiye kredi olarak kullandıracak. Kredi için banka ile çiftçi arasında bir sözleşme, taahhütname imzalanacak ancak herhangi bir faiz masraf ya da dosya masrafı ödenmeyecek.

3– Bu kredinin vadesi 31 Mart 2023 olacak. çiftçi karta yüklenen limiti, Ziraat Bankası’nın anlaşmalı olduğu Başak Kart üye işyerlerinde, sadece gübre ve mazot alımında kullanabilecek.

4- Kartın geri ödemesini Tarım ve Orman Bakanlığı yapacak. Faiz, komisyon ve masrafları ise Hazine ödeyecek.

5– Çiftçi bu sözleşme şartlarını yerine getirmezse, sağlanan kredi, faiz vade ve diğer bankacılık ürünlerine ilişkin avantajlar iptal edilerek söz konusu ürünler için bankanın cari oranları uygulanacak.

Çiftçinin yanıtını beklediği sorular

– Bu destek niye doğrudan hesaplara yatırılmıyor?
– Hak edilen bu destek için neden kredi kullandırılıyor?
–Bankanın anlaşmalı oluğu işyerlerinde gübre ve mazot piyasaya göre daha ucuz mu, daha pahalı mı olacak?
– Destek hak edişi az olan çiftçi bu bürokrasiyle uğraşmak istemediği için destek almayacak. Uygulamanın alternatifi düşünülüyor mu?
– Mazot ve gübre konusunda çiftçi neden belli işyerlerinden alım yapmaya zorlanıyor?
– Bakanlık bu destekleri ödemeye para bulamadığı için mi kredi kullandırıyor?
– Çiftçilerin hak ettikleri destekler için bankaya doğrudan ödeme yapılsa, çiftçi o hak ettiği destekle istediğini alsa, borcunu kapatsa olmaz mı?

 

Çiftçilere müjde! 2022 mazot ve gübre destekleri erken ödenecek! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Bakan müjdeyi verdi: Hesaplarınızı kontrol edin, ödemeler bu ay yapılacak

Çiftçiler dikkat! Mazot ve gübre desteğinde şok! Mazot ve gübre desteği ne zaman ödenecek? 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön