27 / 04 / 2024

Mecbur kalmadıkça ev taşımayın

Mecbur kalmadıkça ev taşımayın

Prof. Dr. Nuri Bilgin, ev değiştirmenin sanıldığı gibi sadece adres değişikliği olmadığını, insanların yaşam biçimleri ve alışkanlıklarını da değiştirmek manasına geldiğini söyledi



Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Bilgin, ev değiştirmenin sanıldığı gibi sadece adres değişikliği olmadığını, insanların yaşam biçimleri ve alışkanlıklarını da değiştirmek manasına geldiğini söyledi. 
 
"Tebdil-i mekânda ferahlık vardır." atasözünün yanlış anlaşıldığını vurgulayan Bilgin, yaşadığı yerle ilgili sıkıntısı olmayan bir kişinin, evini değiştirmesinin doğru olmadığını savundu. İş ya da farklı bir sebepten dolayı taşınmak zorunda kalanların sosyal yaşantısının da değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Bilgin, "Ev değiştirerek, adres yerine dünyamızı değiştiriyoruz. Taşınırken sosyal ilişki ağınızı bırakıp adeta başka bir dünyaya göç ediyorsunuz." dedi. Böyle bir durumun, başta çocuklar ve kadınları derinden etkilediğini vurgulayan Bilgin, çocukların okul ve arkadaş ortamı değişince, kendisini tanımadığı bir mekanda hissettiği için tedirginlik yaşadığını söyledi. İnsanın kendini güvende ve huzurlu hissetmemesi halinde içine kapanacağını, baskın bir kimlikte yaşayacağını anlatan Nuri Bilgin, bunun da kendisiyle barışık, girişken ve lider özellikli insanların ortaya çıkmasına engel teşkil ettiğini belirtti. Bilgin, "Evi taşındığı için bunalıma giren birçok insan var." şeklinde konuştu.
Ömer ORUÇ /Zaman

Geri Dön