Sektörel

Meclis, yeni döneme yeni paketle başlıyor: Gayrimenkul gelirleri izlenecek, alım-satımlar gerçek değerden yapılacak!

Yeni dönemde TBMM gündemine gelecek olan yeni vergi düzenlemeleri tek tek gündeme geldi. Bu düzenlemeler milyonlarca gayrimenkul sahibini de ilgilendiriyor. İşte ayrıntılar...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tatile girmeden önce yasalaştırılan ve aralarında asgari kurumlar ve gelir vergisi düzenlemesine ek olarak, vergi cezalarının da artırılmasını öngören paketin ikinci ayağı, 1 Ekim tarihinde başlayacak olan yeni dönemde gündeme gelecek. 

İlk pakette yer almayan fakat Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sözünü ettiği bazı düzenlemeler üzerinde çalışıldığı ifade edildi. 

GAYRİMENKUL GELİRLERİ TAKİP EDİLECEK, ALIM SATIMLAR GERÇEK DEĞERDEN YAPILACAK

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; gerçekleştirilecek çalışmanın ayrıntılarında ilk paketten çıkarılan "belediyelerin prim borçlarının vergi gelirlerinden doğrudan kesilmesine" ilişkin hükümler de yeni pakette bulunacak. 

Ayrıca, söz konusu yeni pakette, gayrimenkullerin alım satımında gerçek değer üzerinden işlem yapılması, sermaye piyasalarında daha sağlıklı fiyat oluşumlarını teminen piyasa bozucu eylemlere yönelik adli ve idari cezaların artırılması, borsada hisse alım satımından işlem vergisi, kripto varlıklardan ise hizmet bedeli alınması  şeklinde pek çok başlıkta düzenleme yapılması öngörülüyor. 

Gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin takibi, gayrimenkullerin alım satımında gerçek değer üzerinden işlem gerçekleştirilmesi gibi başlıklar da paketteki önemli maddeler arasında yer alıyor.

KAYIT DIŞI ALANLAR ÖNEMLİ 

Bu ayın başında güncellenen yeni Orta Vadeli Program’da (OVP), vergi harcamalarının gözden geçirilerek etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılacağına dikkat çekiliyordu.

AK Parti kaynakları, bu hedef kapsamında da ekonomi torbasında bazı düzenlemeler yapılacağının altını çizdi. 

Konuyla ilgili kaynaklar,  şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşı etkileyecek yeni bir vergi bulunmuyor. Ne gelir vergisi ne KDV oranlarında değişikliğe gidilmeyecek. Ama kayıt dışı alanlar mevcut. Bunların kayıt altına alınmasına ilişkin bazı düzenlemeler yer alacak. Sadece vergi alanında değil; istihdam konusunda da kayıt dışılık görülüyor. Bunlara ilişkin önlemler var. Bir de bazı muafiyetler bulunuyor. Örneğin, istihdam destekleri var bazı alanlarda ancak bakıyorsunuz, bu desteklere karşın ne istihdam artmış ne de kayıt dışılık önlenmiş. Bu muafiyetlerin büyük bir kısmı kaldırılacak.”

Asgari ücret 2025 zammında son durum! İşte yeni asgari ücret için konuşulan rakamlar!

SGK, 1.636 adet gayrimenkulü haczedip biriktirmiş!

Uzmanı, arsa ve arazi yatırımı yapmak isteyenler için Kayseri’de fırsat gördüğü bölgeleri açıkladı!