05 / 01 / 2025

Meclis'e 145 imar raporu geldi!

Meclis'e 145 imar raporu geldi!

İBB darbe girişimi günleri olağan çalışmasını sürdürdü, onay verilen projelere rant eleştirisi var. Meclise toplam 216 rapor geldi. Bu raporların 145’i imar komisyonundandı.



15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ilk gün ortak bir bildiriyle kanlı girişimi kınadı ve olağan akışına devam etti. Bildirinin ardından Meclise gelen 302 rapordan 263’ü görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na gönderildi. Haftanın diğer günlerinde de bir değişiklik olmadı. Meclise diğer günlerde toplam 216 rapor geldi. Bu raporların 145’i imar komisyonundandı. Olağan akış sürdü, raporlar görüşülerek oylamaya sunuldu. CHP’li Meclis üyeleri bu ay gerçekleşen toplantıları “rant odaklı” bularak eleştirdi. İBB’den geçen tartışmalı 4 önemli raporu derledik.


‘Hiçbir şey akışı engelleyemedi!’


CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ, darbe girişiminin ardından meclisin bu ay çalışmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye olağanüstü bir dönemden geçerken, olağanüstü hal ilan edilmişken İBB olağan akışında çalışmaya devam etti. İlk gün toplantıyı Kadir Topbaş yönetti. Darbe girişimi her iki grubun ortak metni ile kınandı. Topbaş meclisten ayrıldı. Bu ay İBB gündemine dört günde toplam gelen dosya sayısı 215. Bir önceki ay (haziran) 271 adetti. Yine Meclisin son günü olan cuma günü yükleme yapıldı. Haftanın en çok rapor sayısı genel kurula geldi, 73 adet 372 sayfa geldi, 1 saatte okundu. CHP hafta içinde gelen imar değişikliklerine 49 adet ret oyu kullandı, şerh yazdı. Peki yeni neler oldu? İmar ve bayındırlık komisyonu raporlarında kamu kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınması mecburidir ancak bazı plan değişikliklerinde kurum görüşleri yoktu. Yine süresi içinde görüşülmeyen birçok rapor genel kurulda bolca görüşüldü. Yaz temizliği yapıldı. Vatandaşı bekletmemek gerek. İBB Meclisi olağanüstü hallerde bile olağan akışına devam ediyor, hiçbir durum İBB akışını engellemiyor.”


Erdoğan 16.9 için küsmüştü, okul için protokol imzalandı


İBB Meclisi’ne ilk gelen raporlardan biri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Kadir Topbaş’ın mezun olduğu Fatih’teki İmam Hatip Lisesi (İHL) binasına ilişkindi. İBB Başkanı Topbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir ile Erdoğan’ın 16.9’u tıraşlamadığı için küstüğü Mesut Toprak arasında yapılan protokol kapsamında yıkılıp yeniden yapılmaya başlanan okul için yetki talebinde bulunuldu. İstanbul İmam Hatip Lisesi Projesi kapsamında lisenin karşısında bulunan ve şahıs mülkiyetinde bulunan bir yapının projeye katılması istendi. Karşılığında da İBB’ye ait Fatih Beyceğiz mahallesinde bir binanın verilmesi talep edildi. Teklif rapor CHP’lilerin ret oyuna karşın kabul edildi. Lise, Astay Gayrimenkul İnşaat Yatırım ve Turizm sahibi Mesut Toprak tarafından bağışla yapıldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edecek.


Bin yıllık Bizans Tekfur Sarayı'nın park alanına bilet satış ünitesi


Meclise gelen ve dikkat çeken bir başka rapor ise Bizans İmparatoru Porfirogenetos’un emri ile bin yıl önce yaptırıldığı tahmin edilen Tekfur Sarayı’yla ilgiliydi. Fatih Ayvansaray’da yer alan saraya “Tekfur Sarayı Yeniden Kullanım Projesi” kapsamında park alanı kısmına tabanı 120 metrekare olan tek katlı, sökülüp takılabilen bilet satış ünitesi yapılmak istendi. Park alanında kalan bir kısma da hizmet binası yapılması düşünülüyor. Teklif CHP’li Meclis üyelerinin “ret” oyuna karşı AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. CHP’li Meclis üyesi ve mimar Esin Hacıalioğlu teklife itiraz ederek alanın tarihi bir bölge olduğunu bu uygulamaların bölgeye zarar vereceğini belirterek eleştirilerde bulundu.


Uygunsuz bulunan alana özelhastane için izin çıktı


Mecliste Zeytinburnu Yenidoğan Mahallesi’nde bir konut ve ticaret alanının “Özel Sağlık Tesisi” alanına alınması istendi. Ulaşım Müdürlüğü bölgeyi olumsuz etkileyeceğini belirtti. CHP’li Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu alanın mahalle içinde kaldığını, ambulansların girip çıkmakta zorlanacağını belirtti. Teklif CHP’li üyelerin ret oylarına karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.


Ek trafik yüküne rağmen akaryakıt izni


Mecliste tartışmalara neden olan ilk raporda Orhanlı Mahallesi’nde bir sanayi ve park alanının akaryakıt alanına çevrilmesi istendi. Ulaşım Müdürlüğü, Yeşil Alanlar ve Tesisler Müdürlüğü teklife trafik yükü getireceği gerekçesiyle olumsuz görüş bildirdi. Raporda yeşil alanını azaltıldığına ve başka bir alanda da yeşil alan ayrılmadığına dikkat çekildi. Tüm olumsuz görüşlere karşın teklif AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ “Rapordaki tek olumlu görüş sizinki. Kurum görüşlerine uyulmayacaksa neden görüş alıyoruz” sözleriyle kararı eleştirdi. Aydınlı’da da park ve yol alanı ek trafik yükü görüşüne rağmen AKP’li üyelerin oylarıyla akaryakıt istasyonuna çevrildi.



 

Cumhuriyet


Geri Dön