22 / 12 / 2024

Medical Park, Kuzey Afrika'ya hastane kucacak!

Medical Park, Kuzey Afrika'ya hastane kucacak!

Medical Park Hastaneleri, Sancak Grubu'nun ardından bu kez de dünyanın en büyük özel sermaye fonlarından Carlyle ile ortak oldu



Muharrem Usta'nın 1990'ların başında kurduğu Medical Park Hastaneleri, Sancak Grubu'nun ardından bu kez de dünyanın en büyük özel sermaye fonlarından Carlyle ile ortak oldu. Şirketin yüzde 40'ı ABD'li fona geçerken, buradan gelecek parayla Kuzey Afrika'dan Ortadoğu'ya, Kafkaslar'dan Balkanlar'a kadar pek çok ülkede yeni hastaneler açılacak. 
 
 Üç yıl önce Sancak Grubu ile ortak olan Medical Park Hastaneleri, bu kez de ABD'li ünlü yatırım fonu Carlyle ile nikâh kıydı. Şirketin yüzde 40'ı, fona geçti. Türkiye'de 13 hastanesi bulunan firma, hisse satışından gelen kaynak ile Kuzey Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkas ülkelerinde büyüyecek. Medical Park Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, yeni ortaklığın uzun görüşmeler sonucu imzalandığını açıkladı. Satış bedeli konusunda rakam verilmezken yeni durumda şirkette en büyük hissedar koltuğuna Carlyle oturdu. Medical Park'ın yüzde 50'si Sancak Grubu'na yüzde 50'si de Muharrem Usta'ya aitti. Her iki ortak da Amerikalı fona yüzde 20'şer hisse sattı. Böylece Carlyle yüzde 40, Sancak ve Usta'nın hisseleri ise yüzde 30'ar oldu.

Yeni ortakları sayesinde mali yapılarının güçlendiğini ifade eden Usta, "Medical Park'ı 3 yıl gibi kısa bir sürede çok güçlü bir ulusal marka haline getirdik. Şimdi ise yönümüzü yurtdışına çevireceğiz." dedi. Türkiye'ye komşu ve çevre ülkelerde çok sayıda hastane açacaklarını vurgularken, 3 yıl sonra Medical Park'ı uluslararası bir marka haline getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Usta, bu süre zarfında da Türkiye'de 7 hastane daha kuracakları bilgisini verdi. The Carlyle Group Türkiye Genel Müdürü Can Deldağ da, Türkiye'yi Brezilya ve Çin ile birlikte geleceğin en parlak ekonomilerinden biri olarak gördüklerini söyleyerek, "Medical Park uluslararası bir oyuncu olmaya hazırdır." açıklamasını yaptı. Sancak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Sancak da "İlaç dağıtım şirketimizi dünya markası yaptık. Şimdi Medical Park da uluslararası şirket olma yoluna girdi." diye konuştu. 2 bin yatak kapasiteli Medical Park, yılı 500 milyon TL ciroyla kapatmaya hazırlanıyor. Şirkette 6 bin kişi istihdam ediliyor. Carlyle ise yaklaşık 90 milyar dolarlık fon büyüklüğüne sahip.

Yüzde 30'a göre 70'lik katkı payı sınırı daha iyi

Muharrem Usta, gazetecilerin özel hastanelerde yüzde 30 olan katkı payı sınırının yüzde 70'e çıkarılmasına ilişkin sorularını da cevapladı. Düzenlemenin, sektörün sıkıntılarını çözmeye yetmeyeceğini belirten Usta, "Ancak her şeye rağmen yüzde 70, yüzde 30'dan iyidir. Sektörümüz her türlü zorluğa alışmayı öğrendi. Su, zamanla yolunu bulur." değerlendirmesinde bulundu.
Zaman/Necip Çakır
 
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Carlyle ile Medical Park 110 milyon dolara el sıkıştı

ABD'li yatırım devi Carlyle, yüzde 40'ını 110 milyon dolara satın aldığı Medical Park'ın uluslararası bir marka olmasını hedefliyor

Özel hastaneler halen en büyük müşterileri olan SGK ile yaşadıkları sorunları aşmaya çalışırken Türkiye'deki sağlık sistemi yabancıların hem hasta hem de yatırımcı olarak ilgisini çekmeye devam ediyor. Daha önce Abraaj Capital Acıbadem Sağlık Hizmetleri'ne, Yunan Marfin de Şafak Hastaneleri'ne ortak olmuş, Global Environment Fund da (GEF) Dentİstanbul'un tamamını satın almıştı. Ortadoğu, Avrupa ve ABD'den topladığı 7 milyar dolarlık bir fonu yöneten Dubaili girişim sermayesi şirketi Abraaj Capital'in lojistik, sağlık, perakende ve enerji alanlarında büyük yatırımları bulunuyor.
Yunanistan'ın en büyük yatırım şirketlerinden 55 milyar euro varlığa sahip Yunan Marfin'in büyük ortağı Dubai Emiri el Maktum. ABD'li GEF de yaklaşık 1 milyar dolarlık fon yönetiyor ve sağlık, çevre, alternatif enerji alanlarındaki uzmanlığıyla tanınıyor. 
Dün ise ABD'nin en büyük yatırım şirketlerinden Carlyle'ın, Medical Park'la el sıkıştığı açıklandı. Carlyle Group, 110 milyon dolara Medical Park'ın yüzde 40 hissesini satın aldı. Geçen yıl İzmit'te kurulu gemi inşa şirketi TVK Gemi'nin yüzde 50'sini satın alarak Türkiye'ye ilk yatırımını yapan ABD'li fon şirketi Carlyle, Türkiye'deki varlığını Medical Park ile pekiştirdi. Medical Park Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, daha önce Ethem Sancak'la yarı yarıya ortak olduklarını, şu anda ise hisse dağılımının yüzde 30-30-40 olarak değiştiğini söyledi.

Yurtdışına açılacak
Son 1.5 yılda pek çok yabancı şirketin kapılarını çaldığını dile getiren Usta, yeni ortakları The Carlyle Group'la yurtdışına açılmak istediklerini söyledi.
Usta, özel hastanelerin planlanmasına ilişkin yönetmelik nedeniyle Türkiye'de yeni özel hastaneye ihtiyaç yokmuş gibi bir görüntünün oluştuğunu söyledi. Yönetmeliğin daha önce planladıkları 30 hastane hedefine engel olduğunu dile getiren Usta, şu anda 13 olan hastane sayısını 2010'da 20'ye çıkaracaklarını belirterek, “Öncelikle Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Kafkaslar'da yatırım yapmak istiyoruz. Gelecek yıl 7 yeni hastane yatırımımız olacak. Keşke bunun yarısını Türkiye'de yapabilseydik. Üç yıl sonra halka açılmayı da düşünüyoruz” dedi.

Medical Park'ın 13 hastanesi var
Medical Park Hastaneler Grubu, Muharrem Usta tarafından 90'lı yıllarda kurulan iki hastaneye Sancak Grubu'nun 2005'te ortak olmasıyla doğdu. Batı Anadolu'da inşa edilen yeni hastaneler ve Karadeniz, Doğu ile Güney Doğu Anadolu Bölgeleri'nde kurulan ortaklıklarla grup, 2009'da toplam 13 hastanede 2000 yataklık büyüklüğe ulaştı. Grup halen 800 hekim, 1600 hemşire ve 2 bin 800 destek personelinden oluşan güçlü kadrosuyla sağlık hizmetleri sektörünün hemen her alanını kapsayacak şekilde faaliyetlerine devam ediyor.

Carlyle, 86.1 milyar doları yönetiyor
Carlyle Group, 65 farklı fon altında toplam 86.1 milyar dolar değerinde finansal varlığı yöneten uluslararası bir özel sermaye yatırım fonu. 22 yıl önce 3 ortak tarafından temelleri atılan grubun şu an 5 ortağı bulunuyor. Otomotiv ve ulaşım, enerji, sanayi, sağlık, perakende, teknoloji, telekomünikasyon ve medya gibi farklı alanlarda yatırım yapıyor. Carlyle, kurulduğundan bu yana 56.3 milyar dolarlık bir yatırımla, toplam 229 milyar dolar değerinde 920 satın alma işlemi yaptı. 875 kişilik ekibi ile 20 ülkede faaliyet gösteriyor.

Perakende ve enerji sırada
The Carlyle Group'un Türkiye Genel Müdürü Can Deldağ, önümüzdeki dönemde Medical Park'ın yeni ortaklıklar yapabileceğini dile getirerek, “Orta vadede, Medical Park'ı uluslararası bir marka haline getirmeyi hedefliyoruz. Carlyle, Türkiye'de enerji, perakende, eğitim, hizmet sektörlerine de girmeyi planlıyor” dedi.
Esengül Metin/Milliyet

Medical Park, Carlyle ile uluslararası marka oluyor

Dünyanın en büyük yatırım fonlarından The Carlyle, Türkiye'nin sağlık devi Medical Park'ın % 40'ını aldı. Medical Park ortaklığın ardından 2 yılda 200 milyon dolarlık yatırım yaparak yurt dışında 7 hastane açacak

Bünyesindeki ülke geneline yayılan 13 hastanesi ve 6 bin çalışanıyla Türkiye'nin en büyük sağlık gruplarından olan Medical Park, dünyanın en büyük özel sermaye yatırım fonlarından The Carlyle Group ile ortaklığa gitti. 90 milyar dolarlık bir fon yöneten The Carlyle, Medical Park'ın yüzde 40'ını satın aldı. Geri kalan hisselerin yüzde 30'u Sancak Grubu'na, yüzde 30'u da Muharrem Usta'ya ait bulunuyor. Satın almanın mali boyutuyla ilgili bilgi verilmezken, ortaklığın Medical Park'a uluslararası marka yolunu açtığı belirtildi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Medical Park Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, 3 yıl içinde gerçek anlamda ulusal bir marka olmayı başardıklarını belirterek, yeni ortaklıkla uluslararası bir marka olmayı hedeflediklerini belirtti. Usta, şunları söyledi: “Büyümenin evlilikle olacağını biliyorduk. Uygun talip çıkınca da nikahı kıydık. 3 seneye sığan 3 bin yataklı özel bir organizasyon dünyada olmadı. Bence Medical Park okutulması gereken bir derstir ve örnek alınması gerekir. Türkiye'de sağlık alanında birinci ligdeki en önemli oyunculardan biriyiz. Bu yeni ortaklıkla uluslararası bir marka, dünya birinci liginde bir oyuncu olacağız.” Büyüme stratejilerinin ağırlıklı olarak yurt dışında olduğuna dikkat çeken Usta, şu bilgileri verdi:

KUZEY AFRİKA VE KAFKASLAR

 “Türkiye'nin bulunduğu coğrafya sağlık alanında büyük fırsatlar taşıyan bir bölge. Kuzey Afrika, Kafkaslar, Ortadoğu... Bu bölgeler bizim birinci planda yatırım yapmak istediğimiz bölgeler. 2 yılda 13 hastaneden 20 hastaneye ulaşmak istiyoruz. Yurt dışına daha fazla açılacağız ama Türkiye de olabilir. 7 hastane için 150-200 milyon dolarlık yatırım öngörüyoruz. Türkiye'de 400 hastane var. Sayısal olarak 13 hastanemiz yüzde 3.5'unu oluşturuyor. Halbuki sağlık sektörünün yüzde 10'unu alıyoruz. Çünkü hastanelerimiz çok büyük. Göztepe, Antalya, Bahçelievler hastanelerimizin her biri 10 hastane büyüklüğünde.” Usta, bu yılı 500 milyon dolar ciro ile kapatacaklarını da ifade etti. Medical Park'ın ortağı ve Sancak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Sancak ise Carlyle'ın gerçekleştirdiği sermaye yatırımının Medical Park'ın bilançosunu güçlendirdiğini ve şirketin bölgesel  bir güç olmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Carlyle: Bu bir Türk mucizesi

Carlyle'ın Türkiye'deki yatırım ekibine liderlik eden The Carlyle Group Türkiye Genel Müdürü Can Deldağ da önceliklerinin, Medical Park'ı Türkiye dışında da faaliyet gösteren bölgesel bir oyuncuya dönüştürmek olacağını açıkladı. Deldağ, Medical Park'ın hastanecilik gibi zor bir sektörde dünya standartlarında bir hastane grubu yarattığını dile getirerek, “Bu bir Türk mucizesidir” dedi. Medical Park'ın uluslararası bir Türk oyuncu olmaya hazır olduğunu belirten Deldağ, bunun için gereken desteği vereceklerini vurguladı.

13 hastanesi ve 6 bin çalışanı var

• Medical Park Hastaneler Grubu, Muharrem Usta tarafından 1990'lı yıllarda kurulan iki hastaneye Sancak Grubu'nun 2005'te ortak olmasıyla doğdu. Grup 2009'da toplam 13 hastanede, 800 doktor, bin 600 hemşire ve 2 bin 800 destek personelinden oluşan kadrosuyla hizmet veriyor. 

• The Carlyle Group, 30 Haziran 2009 itibariyle 64 farklı fon altında toplam 86.1 milyar doları yöneten uluslararası bir özel sermaye yatırım fonu. 1987'den beri 229 milyar dolarlık 920 satın alma yaptı.

- Carlyle Group Türkiye Genel Müdürü Can Deldağ, grubun Türkiye'yi Çin ve Brezilya ile birlikte 3 parlak ülkeden biri olarak gördüğüne ve yatırımlarını artırmak istediğine dikkat çekti. Deldağ, enerji, perakende, eğitim, hizmet ve bazı özellikli üretim yapan sektörlerde bulunan şirketlerle ilgilendiklerini kaydetti. Deldağ, lisansı alınmış 300-400 MW'lik belli ölçekteki projelerle, belli adımları atılmış portföylerle ilgilendiklerini ifade etti.
Star


Geri Dön