03 / 01 / 2025

Medicana Irak'ta hastane yapacak !

Medicana Irak'ta hastane yapacak !

Hüseyin Bozkurt, yoğun hasta aldıkları Irak'ta bu yıl içinde bitmek üzere olan bir hastaneye ortak olacaklarını söyledi



Medicana Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, yoğun hasta aldıkları Irak'ta bu yıl içinde bitmek üzere olan bir hastaneye ortak olacaklarını söyledi
Sağlık alanına krizden sonra yeniden talebin arttığını ifade eden Medicana Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, bu yıl şirketin maksimum yüzde 40'ını satabileceklerini söyledi. Samsun ve Romanya'da yaptıkları hastanelerin ise 2011 sonunda açılmasını planladıklarını dile getiren Bozkurt, "150 milyon doları bulan iki yeni yatırım da bölgelerinin en büyükleri olacak. 3 bin olan çalışan sayımız 5 bini bulacak. Irak'ta da yeni bir hastane yatırımına girdik. Bitmek üzere olan hastanenin hem yönetimi hem de işletmesinde olacağız. Fas, Tunus, Cezayir ve Libya için de uygun ortaklık ve işbirliklerine bakıyoruz" diye konuştu.

BÜYÜMEK İÇİN SATIN ALACAK
2008 Şubat ayında yürürlüğe giren hastane yatırımlarına kota uygulamasının, her önüne gelenin hastane yapmasının önüne geçmesine rağmen pek çok planlı yatırımın da önünü kestiğini dile getiren Bozkurt, "Ön izin almadığı için duran 100 hastane projesi var. Bizim Bahçelievler'deki yatırımımız da ön izin almadığımız için iptal oldu" diye konuştu. Kanunun hastanelerde eleman alımının da önüne geçtiğine dikkat çeken Bozkurt, "Hükümet kısıtlı sağlık personelini etkin kullanmak istiyor. Özel sektöre kendi üniversitesini açıp, elemanını yetiştirme hakkı verilirse üniversite için ilk başvuranlardan oluruz" dedi.

'KÜÇÜKLERİ SATIN ALARAK BÜYÜYECEĞİZ'
Bozkurt, hastane zincirlerinin kanunla yeni yatırım yapamadıkları için küçük hastane ve klinikleri satın alacaklarını ya da yabancı ortaklıklara gideceklerini ifade etti. Bozkurt, Medicana'nın hem satın alma hem de yurtdışında hastane yatırımlarına gideceğini ifade etti.
Sabah

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Ortadoğu, Türk hastanelerine hayran 
Türkiye, 2000'li yılların başından itibaren tedavi hizmetleri ve hastanecilikte çok büyük ilerlemeler kat etti. Özel sektörün peş peşe yaptığı büyük yatırımlar, ülkeyi sağlık turizminde bölgesinin cazibe merkezi haline getirmeye başladı.
 
İstanbul'da faaliyet gösteren Medicana, Memorial, Medical Park, Sema, Acıbadem ve Anadolu Sağlık Merkezi gibi büyük özel hastanelere son dönemde Avrupa ve Rusya'nın yanında Arap ülkelerinden de ciddi sayıda hasta gelmeye başladı. Cirosunun yüzde 10'unu yabancı hastalardan sağlayan Medicana Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkelerden büyük talep görmeye başladıklarını söyledi. "Körfez bölgesinde Türk hastanelerinin büyük bir hayran kitlesi oluşmaya başladı. Hatta bu ülkelerde yeni kurulacak hastaneler, Türkiye'deki sağlık kuruluşları taklit edilerek yapılıyor." diyen Bozkurt, vizelerin kaldırılmasıyla Suriye, Lübnan ve Libya'dan gelen hasta sayısının da ciddi şekilde arttığını kaydetti.

Medicana'nın patronu Bozkurt, yakalanan ivme sayesinde Türkiye'nin kısa süre içinde sadece sağlık turizminden yılda 8 milyar dolarlık net döviz girdisi elde edebileceğini belirtti. Sektörün küresel hacmi bu yıl 80 milyar doları aşacak. Üstelik hacim her yıl yüzde 15-20 büyüyor. Bozkurt, hızla gelişen özel sağlık sektörünün 10 yıl içinde çevre ülkelerinin tümüne hizmet sunan bir noktaya geleceğini anlattı. Batılı ülkelerde yaşlı nüfusunun artması ve tedavi giderlerinin ABD ve Avrupa'nın üçte biri oranında olmasının Türkiye'yi sağlık turizminde gözde ülkelerden biri haline getirdiğini dile getiren Bozkurt, şunları aktardı: "Hindistan, Singapur, Tayland, Malezya gibi ülkelerin arasından sıyrılıp bölgenin 'sağlık üssü' olma konusunda önemli avantajlara sahibiz. Ayrıca coğrafi konumumuz, insan kaynaklarımız, yüksek teknolojimiz ve bağımsız akreditasyon kuruluşları tarafından denetlenen hastanelerimizle dünyanın dikkatini çekiyoruz."

Medicana, sağlık turizminde yakaladığı ivmeyi, yurtdışı atağıyla büyütmek istiyor. Halen çocuk kalp cerrahisi alanında çok sayıda Iraklıya hizmet veren şirket, bu ülkede 60 milyon dolarlık bir yatırımla büyük bir hastane kurmaya hazırlanıyor. Hüseyin Bozkurt, Arap ülkelerindeki yatırımların daha sonra Fas, Tunus ve Cezayir ile devam edeceğini duyurdu. Romanya'da devam eden hastane yatırımının ise gelecek sene tamamlanacağını bildirdi. Böylece Ortadoğu'ya Irak'tan, Avrupa'ya da Romanya'dan adım atmış olacaklarını kaydeden Bozkurt, çeşitli yabancı fonlarla ortaklık görüşmeleri yürüttüklerini vurgularken, daha hızlı büyüyebilmek için uygun bir teklife evet diyebileceklerini anlattı. Yabancı hasta sayısındaki artışla moral bulan özel sağlık sektörü, Sağlık Bakanlığı'nın yatırımlara ilişkin yeni düzenlemesinden rahatsız. Bakanlık, son düzenlemesiyle yeni hastane yatırımları için kota şartı getirdi. Öte yandan mevcut hastanelere yeni doktor ve cihaz alımı da Bakanlık iznine tabi. Bu durumun yatırımları aksattığını dile getiren Bozkurt, Bakanlık ile gerçekleştirilen görüşmelerden sonuç alınamadığını sözlerine ekledi.

Samsun'da 70 milyon dolarlık hastane yapıyor
Medicana, Samsun'a, Karadeniz Bölgesi'nin en büyük özel sağlık yatırımını yapıyor. Bu yıl sonunda açılması beklenen hastane, 70 milyon dolara mâl olacak. 220 yatak kapasiteli hastanede, Rusya, Gürcistan ve Ukrayna'dan gelecek hastalara da hizmet verilecek. Halen 5'i İstanbul, biri Ankara'da olmak üzere toplam 6 hastanesi bulunan Medicana'da 3 bin kişi istihdam ediliyor. Bu sayı, yeni yatırımlarla 4 bin 500'ü geçecek.
Necip Çakır / Zaman

Yeni yönetmelikler küçük hastaneleri zorluyor ‘zincir' teklifleri alıyor
Sağlık Bakanlığı'nın 2008 yılında özel hastanelere getirdiği kısıtlamalarla yeni hastane açamayan gruplar büyümenin yolunu franchise'da buldu.

Medicana Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, yönetimde başarısız olan hastanelerin büyük gruplara işletme desteği ve isimlerini kullanmak için teklifler götürdüklerini belirterek bu şekilde büyüme yoluna gideceklerini belirtti. Yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 25 hastaneden teklif aldıklarını ifade eden Bozkurt, “2-3 tanesi tıp merkezi geri kalanları ise hastane. Yönetimde başarısız olan hastaneler daha tecrübeli gruplara ‘gelip işletmemizi yürütün' diyorlar. Arnavutluk, Fas, Tunus, Cezayir ve Türk Cumhuriyetleri'nden yoğun teklif geliyor” dedi.

Ortadoğu kopya çekiyor
Beraber çalışacakları hastanelerin belli standartlara sahip olması gerektiğinin altını çizen Bozkurt, şunları söyledi: “Şu anda 25 teklifi kabul etsek bir hafta sonra Medicana'nın hastane sayısı 30'u geçer. Ortadoğu ülkelerinin çoğunda Türk hastanelerine hayranlık var. Mesela ben Irak'ta yapılan birkaç hastaneden biliyorum tamamen Türk hastanelerinden kopya çekiyorlar.”

2010 yılında Medicana Hastaneler Grubu yurtdışında Irak, Romanya, yurtiçinde ise Samsun ve Konya'da olmak üzere 4 proje yürütüyor. 2011 yılında tamamlanması planlanan projelerle grubun yatırım hacmi 500 milyon dolara ulaşmış olacak. Bozkurt yeni hastanelerle ilgili şu bilgileri verdi: “Irak'ta bir hastane için ortaklık aşamasındayız. 60 milyon dolarlık bir yatırım. Romanya'da da 60 milyon dolar yatırım yapıldı. Samsun'da da bir hastane açacağız. Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna gibi ülkelere hizmet vereceğiz. Konya'da da Suriye, Irak gibi ülkelere hizmet verecek konumda bir yatırım olacak.”

Sağlıkta özel-kamu işbirliği projeleri
DEVLET hastanelerinin özerkleştirilmesi konusuna değinen Hüseyin Bozkurt, bu uygulamayı da kamu hastaneleri açısından olumlu bir adım olarak değerlendirdiğini söyledi. Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda çok iddialı devlet hastaneleri kuruluyor. Devletin kamu özel ortaklığı dediği projeler var. Pilot bölge olarak Kayseri düşünülüyor. Sağlık kompleksi olacak şekilde planlanıyor. Eğer bu olursa bir nevi özel sektörün sağlıkta daha devletle iç içe olacağı bir çalışma olacak.”
Hürriyet


Geri Dön