Mega kent İstanbul’da her an yıkılabilecek kaç bina var? KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt resmen açıkladı!
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt yaptığı açıklamada mega kent istanbul’da yaklaşık 200 bin binanın her an yıkılabilecek durumda olduğunu söyledi.
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıldönümünü geride kalırken, çalışmalarına hız kesmeden devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki KİPTAŞ, “İstanbul Yenileniyor” projesi kapsamında Kadıköy-Kozyatağı Mahallesi’ndeki Bahadır Apartmanı’nın temelini attı.
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da söz konusu binanın temelinin atılmasının törenine katıldı.
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mega kent İstanbul’un depreme ne kadar hazır olduğu ile ilgili detaylara değinen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hızlı tarama testleri sonucunda toplamda 35 bin binayı tarayabildiler. Burada da 1.556 tane yapının dokunsanız yıkılacak kalitede yapı stokuna sahip olduğu tespit edildi. Bundan çok daha fazla E sınıfı dediğimiz, yani her an yıkılabilecek riskte olan binanın olduğunu tahmin ediyoruz. Bununla ilgili de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bir çalışmaya göre yaklaşık 200 bin yapı olduğu öngörülüyor” ifadelerini kullandı.
Yaptığı açıklamada söz konusu bu rakamın netleştirilmesi için ilçe belediyeleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği protokolü süreçlerine gireceğini dile getiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, “Söz konusu bu işbirliği sayesinde tüm yapı stokunun hepsinin envanteri çıkartılması hedefleniyor. Bu da bize gerçek tabloyu ortaya koyacak ama şu anki çalışmaya göre yaklaşık olarak 200 bin yapının her an yıkılma riski olduğudur” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HEDEF DAR GELİRLİ AİLELER
Medyascope’ta yer alan habere göre KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm için başlattığı “Yarısı Bizden” kampanyasını da “Bizim destek paketimizle bakanlığın yapmış olduğu kampanya arasından en büyük fark, biz gelir seviyesine göre ve inşaat maliyetleri üzerinden bir dağılım yapıyoruz. Biz diyoruz ki biz, hane halkı geliri üç asgari ücretin altında olan, yani dar gelirli dediğimiz yurttaşlar emeklilerse ekstradan destek oluyoruz. Yurttaşlarımıza inşaat maliyetleri üzerinde yüzde 65 ile 40 arasında bir mali destekte bulunuyoruz. Şimdi bakanlık ne yapıyor? Kim olursa olsun, bunun ekonomik şekilde borçlanmayı kaldırabilecek bir kişi dahi olsa 700 bin Türk Lirası hibe, 700 bin Türk Lirası da çok avantajlı şartlarda kredi desteği veriyor” ifadelerini kullandı.
Ali Kurt sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Söz konusu bu kaynakların dar gelirli ailelere kullandırılması gerekli. Gelir seviyeleri yüksek olan yurttaş, dar geliri olmayan vatandaş zaten bu borçlanma yükünü kaldırabiliyor fakat dar gelirliye biz çözüm üretemediğimiz zaman uzlaşı sağlayamıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın öyle bir teknik hatası var. 700 bin Türk Lirası hibe veriyor, 700 bin Türk Lirası da uzun vadeli bir borçlanma veriyor. 1 milyon 400 bin Türk Lirası bir destek sunduğunu öngörüyor fakat bir inşaat 3 milyon TL’ye mal oluyor. 2 milyon 100 bin Türk Lirası ekstra borçlanma var. Bunu nasıl karşılayacak yurttaş? Biz ise inşaat maliyetleri üzerinden bir orandan mali destek veriyoruz. Arasında çok ciddi farklar bulunuyor. Bizim önermiş olduğumuz metodolojinin daha gerçekçi ve sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz fakat bir süre sonra bizim de kaynaklarımız tükenecek. O nedenle merkezi yönetimle ve özellikle kamu bankalarıyla ortak hareket etmemiz gerektiğini ve bu süreçleri birlikte yürütmemiz gerektiğini düşünüyorum.”
Ali Kurt ayrıca açıklamasında “İstanbul Yenileniyor”a 38 binin üzerinde başvuru olduğu bilgisini de vererek, inşaat maliyetlerinin yüksekliğine de dikkat çekti.
Satılık ve kiralık konut piyasası mercek altında! Konut satışları artıyor, kiralar düşüyor!
Fikirtepe'nin yeni hali şaşırttı! İnşaat Doktoru sordu: Depreme daha mı dayanıklı oldu?
Sıfır faizli kredi veren bankalar hangileri? Bankalar kampanyalarını güncelledi...