KİPTAŞ

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt: Eski yönetim 25 yılda 1.632 bağımsız birim yıkmış, biz 5 yılda 2.410 birim yıktık!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İBB AK Parti Grup Başkanvekilinden gelen "Madem KİPTAŞ yapamıyor, Bakanlıkla çalışın" açıklamasına yanıt verdi. Ali Kurt, eski yönetimin 25 yılda yaptığının üzerine 5 yılda çıktıklarını söyledi. İşte Kurt'un o açıklaması...

Son zamanlarda KİPTAŞ'ın İstanbul'da yaptığı kentsel dönüşüm çalışmaları sık sık gündem oluyor. Hükümet, KİPTAŞ'ı yeterli çalışma yapmadığı iddialarını dile getirirken, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, mega kentte yapılan çalışmaları sosyal medya hesabı üzerinden peş peşe paylaşıyor. 

Ali Kurt, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında riskli yapıları maliyetine yenilediklerine dikkat çekerek, "İPA’nın çalışmasına göre İstanbul'da her an yıkılabilecek yaklaşık 200 bin yapı olduğu öngörülüyor. Tek yapı-site farkı gözetilmemeli, kentsel dönüşümde rekabet değil iş birliği olmalı. KİPTAŞ mahalle aralarındaki riskli tek yapıları MALİYETİNE YENİLİYOR!" ifadelerini kullanmıştı. 

Son olarak, İBB AK Parti Grup Başkanvekili Zeynel Abidin Okul da İBB Meclis toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında İstanbul'un dönüşümüne değinerek, "Madem KİPTAŞ yapamıyor, Bakanlıkla çalışın" dedi. 

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, https://x.com/AliKurtistanbul resmi X sosyal medya hesabından İBB AK Parti Grup Başkanvekili Zeynel Abidin Okul'un İBB Meclis toplantısı konuşmasında KİPTAŞ'a yönelttiği "Nerede o konutlar?" sorusunu yanıtladı. 

Ali Kurt, söz konusu açıklamasında "İBB AK Parti Grup Başkanvekili Sayın 
@ZeynelOkul
, bugünkü İBB Meclis toplantısı konuşmanızda bana da yer vermişsiniz!

Evet, 5 yıllık dönemde binlerce bağımsız birim yıktık, temeller attık, teslimler yaptık.

 "Nerede o konutlar?" diyorsunuz.

Anlatayım:

5 yıllık dönemde KİPTAŞ olarak 20 farklı bölgede (10 ilçede), 2.410 bağımsız birim yıktık. Deprem dirençli yapılar yaptık, anahtarlarını teslim ettik. Vatandaşlarımız adına bile emeğinize sağlık demediniz, canınız sağ olsun.

Size bu rakamlar küçük geliyor olabilir ama ne kadar önemli olduğunu anlamanız için bir karşılaştırma yapayım; geçmiş 25 yılda KİPTAŞ'ı sizler yönetirken sadece 2 bölgede 1.632 bağımsız birim yıkılmış. Biz 5 yılda, 25 yılın üstüne çıktık!

Üstelik tüm engellemelere, manipülasyonlara ve KİPTAŞ'ın mülklerini plansız hale getirdiğiniz Meclis oylamalarına rağmen bunu yaptık!

"Bir protokol imzalamışsınız hayırlı olsun" dediniz. Oysa İBB ile KİPTAŞ arasında imzalanan Kentsel Dönüşüm Mali Destek Paketi, İBB Meclisi’ne geldi, oy birliği ile kabul edildi. Siz de el kaldıranlardan biriydiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz, şimdi sanki haberiniz yokmuş gibi söz ettiniz. Garipsedik.

Konuşmanızda Bakanlığın Yarısı Bizden Kampanyası’nı övdünüz. Kağıttan okudunuz ama içeriği hatalı okudunuz maalesef. Yarısı Bizden Kampanyası, KİPTAŞ'ın 3 yıl önce başlattığı İstanbul Yenileniyor projesinin birebir uyarlamasıdır. Örnek alınmak ve rol model olmak güzel tabi!

Yarısı Bizden Kampanyası, inşaat maliyetinin ne olacağı bilinmeden, ortada bir proje olmadan açıklanmış bir kampanyadır. 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi deniyor, o inşaat kaça mal olacak belli değil. Neyin hesabını yapabiliyorsunuz bu ekonomik ortamda, merak ediyoruz.

İstanbul Yenileniyor ile vatandaşa vereceğimiz destek, inşaat maliyetinin %40 ile %65 oranında sağlanacak. Üstelik, Yarısı Bizden gibi kriter olmadan dağıtılacak bir hibe değil, gerçek ihtiyaç sahibi olan, evini yenilemek isteyen dar gelirli vatandaşlarımız ve emeklilerimize verilecek. Kaynaklar verimli kullanılacak. İşin doğrusu budur!

5 yılda yıkıp yapılan tüm yapıların yerini, temel atılan ilçeleri, sizin belediye başkanlarınızın da törenlerine katıldıklarını detaylı olarak anlatabilirim. İster sahada tek tek gezdiririz, isterseniz Meclis’e geliriz, isterseniz de KİPTAŞ Genel Müdürlüğü'müzde ağırlarız.

"Yarısı Bizden" ile "İstanbul Yenileniyor" nasıl bu kadar benziyor? Farkları neler? Hangisi gerçekçi? Onları da size bir sunumla anlatabilirim.

Madem KİPTAŞ yapamıyor, Bakanlıkla çalışın demişsiniz. Ezbere konuştuğunuzu gösteren bir diğer cümleniz de bu.

Aylardır ısrarla ve defalarca anlattım. Elimizde uzlaşısı alınmış 27 bin bağımsız birim var. Bu, 100 bin vatandaş demek; gelin bu yapıda yaşayanlara uygun kredi, düşük faiz sağlayalım diye kamu bankalarına, elinizdeki kampanyadan KİPTAŞ ile uzlaşanlar da yararlansın diye katıldığım her TV yayınında, konuştuğum her törende Merkezi Yönetime çağrı yaptım. Böyle bir iş birliği çağrısını neden yok sayıyorsunuz?

Bizim tavrımız da sözümüz de net, kentsel dönüşümün rekabeti olmaz, iş birliği olur.

Tabi hiçbir şey yapılmıyor gibi davranmak, kentsel dönüşümü siyasete alet etmiyorum diyerek, aslında tam da göbeğine oturtarak, gerçekleri saklamak ve algı yönetmek sanırım sizin için daha kolay oluyor."

Peki İstanbullular'dan KİPTAŞ'ın çalışmaları ile ilgili hangi yorumlar geldi? İşte Ali Kurt'un o paylaşımına verilen yanıtlar...

KİPTAŞ Küçükçekmece projesinde son dakika! Özfeza Sitesi’nde hak sahiplerinden daireleri teslim alınıyor!

Deprem bölgesinde 2 bin 700 TL’yi gören hazır beton fiyatları 2 bin 400 TL’ye geriledi!

Düşük faizde değil, yüksek faizde konut fiyatları düşmüşken, ev almak iyidir!