22 / 11 / 2024
fuzul

Mehmet Akif Ersoy’un Tacettin Dergahı Bağcılar'da müze oldu!

 Mehmet Akif Ersoy’un Tacettin Dergahı Bağcılar'da müze oldu!

Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadele yıllarında Ankara’da kaldığı ve İstiklal Marşı’nı yazdığı Tacettin Dergahı’nın bir benzeri aslına uygun olarak Bağcılar’da müze olarak inşa edildi





İstiklal Marşı’nın şairi büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadele yıllarında Ankara’da kaldığı ve İstiklal Marşı’nı yazdığı Tacettin Dergahı’nın bir benzeri aslına uygun olarak İstanbul’da Bağcılar’da inşa edildi. Müze olarak inşa edilen Dergah’ta Akif’in kişisel eşyaları ile Akif ve İstiklal Marşı üzerine yazılan kitapların sergilenmeye başlandı.


2011 yılının Mehmet Akif Ersoy Yılı olarak ilan edilmesinin ardından harekete geçen Bağcılar Belediye Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, kısa bir sürede projesini hazırlayarak Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi inşa etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından hizmete açılan Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi; Kültür Merkezi ve Müze olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor. Toplam 2 bin 225 metrekare kullanım alanına sahip olan Merkez, Bodrum, zemin ve 2 kattan oluşuyor.


En büyük M. Akif müzesi


Ankara’daki Tacettin Dergahı’nın birbir  kopyası esas alınarak inşa edilen Müze bölümünde, Akif’in eşyaları, eserleri ve hakkında yazılan kitaplar sergiliyor. Çok amaçlı bir salon, seminer odaları ve kütüphanenin bulunduğu Kültür Merkezi’nde ise sosyal ve kültürel etkinlikler ile Mehmet Akif Ersoy Atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. Ayrıca, Mehmet Akif Ersoy üzerine en kapsamlı çalışmaları yapan isimlerden biri olan Araştırmacı-Yazar M. Ertuğrul Düzdağ eşliğinde Akif’iun büyük eseri Safahat okumaları da gerçekleştiriliyor.


Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da Türkiye’nin en büyük Mehmet Akif Ersoy müzesini Bağcılar’a inşa ettiklerini belirterek “İstiklal Marşı Şairimiz üzerine araştırma yapacak olan herkesi merkezimize bekliyoruz” dedi.


Kilitler bile aslına uygun


Mehmet Akf Ersoy Kütür Merkezi’nin projelendirilmesinden yapımına kadar  büyük emek sarf eden Bağcılar Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kenan Gültürk,  Tacettin Dergahı’nın odaların dizaynından sedirlerine, üretimi olmayan macar kapı kollarını bile özel tamamen aslına uygun alarak yapıldığna dikkat çekti.  Kültür merkezinin zenginleştirerek bir enstitü bir araştırma merkezine dönüştürülmesi için çeşitli projeler üzerinde çalışmalar yürüten Gültürk, merkezin kısa bir süre önce hizmete girmesine rağmen günde ortalama 300 kişi tarafından ziyaret edildiğini söyledi.


AKİF BULUŞMALARI YAPILACAK


Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzenin zenginleştiilmesi için ayda bir Mehmet Akif Ersoy ile ilgili eser vermiş, makale  yazmış İsmail Kara, Vehbi Vakasoğlu, Hekimoğul İsmail, Mehmet Doğan gibi Akif uzmanları buluşmaları yapılıcak.


Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzenin bir enstitüye dönüşmesi için  sıkı bir çalışma yapıldığını ifade eden Bağcılar Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kenan Gültürk, Mehmet Akif  üzerine yapılmış lisans veya doktara çalışmaları araştırılacak  ve basılmaya değer bulunan eserler  basılarak müzede sergilenecek.  Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzenin çocuklara yönelik çalışmalar arasında  Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan çizgi animasyon film yapılacak. 15 ve 30 dakikalık  çizgi film çalışmalar için bir ön demo hazırlandı.  


İstiklal Marşının ilk izleri duvara kazındı


Yakın dostlarının yoğun ısrararları üzerine İstiklal Marşı’nı yazmayı kabul eden Mehmet Akif Ersoy’a Ankara’da Saman Pazarı semtinde bulunan Tacettin Dergahı’nda  bir oda tahsis edildi. Bir rivayete göre İstiklal marşının dizelerini kafasında oluşturmaya başlayan M.Akif , 


‘Ben ezelden beri hür yaşadım hür yaşarım,


Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım’


 dörtlüsünü  unutmamak için, dergahın tahta zeminden  bulduğu bir çivi ile duvara kazıdğı rivayet edilir. Bugün Ankara’da hala açık bulunan Dergah’ta (Sağda altta) büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un ’in haricinde pek çok büyük din alimi de mezarı bulunuyor.

Star



Geri Dön