28 / 04 / 2024

Mehmet Atmaca'dan rezerv alan uygulamasından vazgeçilsin önerisi!

Mehmet Atmaca'dan rezerv alan uygulamasından vazgeçilsin önerisi!

Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, yeni kentsel dönüşüm yasası ve depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Atmaca, rezerv alan konusunda ciddi bir problem olduğunu söyledi ve vazgeçilmesini gündeme getirdi. 



Yeni kentsel dönüşüm yasası kapsamındaki rezerv alan düzenlemesi sık sık gündeme geliyor. 'Mülksüzleştirme' iddialarıyla konuşulan rezerv alan düzenlemesine ilişkin ilk açıklama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'den gelmişti. 

Bakan Özhaseki, rezerv alan olarak ilan edilen yerlerin boş yerler olduğunun altını çizdi ve "Siz bir yerden kentsel dönüşüm yaparken, bir de gidip de milletin oturduğu konutları rezerv alan ilan edip uğraşır mısınız?" şeklinde konuştu. Ayrıca Özhaseki, "Kimsenin malında, mülkinde, toprağında gözümüz yok" dedi. 

Yeni kentsel dönüşüm yasası ve rezerv alan konusu Türkiye Büyük Millet Meclisinin 39’uncu Birleşiminde de gündem geldi. Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Meclis'teki konuşmasında geçtiğimiz akşam Marmara'da meydana gelen depremi işaret ederek, "Artık bağıra bağıra Marmara depremi geliyor. Maalesef deprem gerekçe edilerek çıkarılan “kentsel dönüşüm yasası” diye ifade edilen Riskli Yapıların Dönüştürülmesi Kanunu bu amaca hizmet etmeyecek çünkü etmedi" ifadelerini kullandı. 

Mehmet Atmaca dan rezerv alan uygulamasından vazgeçilsin önerisi!

Mehmet Atmaca, 12 seneden beri vurgulanan bu kanunun, depremin yaşandığı kentlerde bir yarar getirmediğinin görüldüğünü belirtti. "Lütfen, artık yetkililerin teknik ve akıllı yaklaşımlarla depreme ön hazırlık yapmaları şarttır. Bakın, İstanbul’da veya nüfusu yoğun olan benzer şehirlerde benzer bir depremin meydana gelmesi büyük bir felaket olur" diyen Atmaca, depremden sonra alınacak tedbirlerin ve yapılacak masrafların çok daha azıyla bugün bazı önlemlerin hala alınabileceğini vurguladı.

Atmaca, bazı gerçeklerin olduğuna dikkat çekti ve yapı stokları içinde maalesef kontrolsüz ve mühendislik hizmeti almamış birçok bina olduğunun ve öncelikle bunların tespit edilerek dönüştürülmesinin esas olduğunun altını çizdi. 

"Rantı yüksek yerlerde yapılan dönüşümün depremde oluşabilecek hasarlara karşı bize sağlayabileceği hiçbir yarar yok" diye konuşan Atmaca, bu son yapılan kanun değişikliğiyle insanların tamamen ranta yönlendirildiğine, rezerv alan tanımıyla istedikleri yerdeki yapıların yıkılıp  yerine yeniden yapı yapma imkanın açıldığına vurgu yaptı.

Mehmet Atmaca dan rezerv alan uygulamasından vazgeçilsin önerisi!

Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, 2012'de bu kanun çıkarılırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Ben depremlerde insanların enkaz altında kalmasını istemiyorum” deyişini çok iyi hatırladığını belirtti ve İmar Barışı Kanunu’nu çıkarılırken ise yapı güvenliğinin gündeme alınmadığını söyledi. 

Atmaca, açıklamasında, yapı kayıt belgesi verilen pek çok binada insanların hayatını kaybettiğini, her sene depremin kendini hatırlatmasına rağmen, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu dile getirdi. 

"Yine, rezerv alan konusunda ciddi bir problem bulunuyor; bu konu bizi çok çok üzüyor. Meskûn ve özel mülkiyetlerin dahi rezerv alana ayrılacak olması yine muhtemelen bazı yanlış işlerin bir ön hazırlığı gibi görünmekte" ifadelerini kullanan Atmaca, bundan vazgeçilmesini ve depremin daha ağır bedellerini ödemeden gerekli önlemlerin alınmasını talep etti. 

İBB'den 100 bin öğrenciye 7 bin 500 TL'lik burs: İlk taksit çarşamba yatıyor!

Kasım ayında ortalama konut fiyatı 3 milyon 60 bin 980 TL oldu! Üç büyük şehrin en pahalısı İstanbul!

Otomotiv satışları 2024'te dengelenecek! Araba fiyatları düşecek mi?


Geri Dön